Йогата подобрява концентрацията и намалява стреса


Заниманията с йога не само развиват гъвкавостта и мускулната сила, но и засилват мотивацията, подобряват концентрацията и намаляват безпокойството, предизвикано от съпътстващия стрес, сочат данните от американско изследване.

“Несъмнено йогата влияе положително на психиката”, твърди Трейси Статлър, спортен психолог от Държавния калифорнийски университет в Сан Бернардино, САЩ.

В западния свят йогата се смята за разновидност на физическите упражнения, а на изток – за способ за релаксация, изостряне на умственото възприятие и позитивен мироглед.

Участниците в изследването редовно са се занимавали с йога в продължение на 10 седмици. На втората и на деветата седмица от експеримента те са били тествани, като по стандартни методи са били оценени нивото им на концентрация, мотивация и безпокойство.

Американските специалисти определят резултатите като “изненадващи със своята разлика”: “Заниманията с йога значително влияят на вниманието и способността за концентрация, като ги подобряват в пъти”. 

При всички участници е било констатирано намаляване в нивото на безпокойство, а тяхната мотивация за постигането на различни цели видимо се е повишила, съобщава New York Times.(а)

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *