За и против детските ваксини

Тази тема е много актуална, а обществото е разделено „за“ и „против“ ваксините, които се поставят на децата, тъй като всеки от поддръжниците на една от двете тези има свои мотиви. Няма единен отговор на въпроса „Напълно безопасни ли са ваксините?“. Всеки трябва да избере сам за себе си своята теза, на която да вярва, а родителите да преценят кой риск да поемат за здравето на своето дете.

Какво представлява ваксината?
Когато микробите влязат в тялото имунната система ги разпознава като чужди тела, антигени, произвежда антитела, които са специфични за тези антигени, а те спомагат за предпазване на тялото от бъдещо излагане на болестта. Ваксините съдържат слаби или мъртви версии на антигени, които причиняват дадена болест. Те не могат да причинят симптоматиката на болестта, но могат да накарат имунната система да произвежда антитела срещу тях.

Безопасни ли са ваксините?
Като цяло ваксините се считат за безопасни, но както за всеки медикамент, съществува опасност от развитие на симптоматика. Експерти смятат, че рисковете от увреждане на ваксинирано дете са много по-малки от тези на деца, които не са били ваксинирани, тъй като те могат да развият много като брой и сериозни болести, които в наше време са рядкост заради ваксини.

„ЗА“ ваксините
Защитниците на ваксините твърдят, че те предпазват не само вашето дете, но децата, които са в близост до него в детската градина, на детската площадка, в училище, а освен това ограничават епидемии. Най-силен коз в ръцете на тези, които смятат ваксините за важни е това, че много болести са почти изчезнали заради изобретяване на ваксините. Много от тях са смъртоносни и не могат да се сравнят по опасност с рисковете, които някои хора смятат, че могат да причинят ваксините. Защитниците на превенцията твърдят, че е въпрос на отговорност спрямо детето да го защитите, тъй като то няма собствена воля по отношение на здравето си. Тезата им е, че независимо дали противниците на ваксинацията са прави или не, ваксините са по-малкото зло от това детето да се разболее от болест, която може да се окаже причина за сериозни увреждания.

Част от опасните заболявания, които са редуцирани значително от ваксинацията, дифтерия, едра шарка, морбили, полиомиелит, които са били сериозно притеснение за родителите през миналия век и са увреждали хиляди деца и бебета. Експерти говорят за това, че в медицината е задължително оценяване на съотношението „риск/ полза“ за всяка манипулация и всеки медикамент, а ваксините са един от най-добрите примери за полза, която многократно надвишава риска. А ако много хора откажат да се ваксинират, може да се разрази епидемия, която да има опустошителни последици за общественото здраве. Тъй като е трудно да се каже доколко е възможно детето да се зарази с дадена болест, ваксинацията се счита за много по-безопасна от това да рискувате, като се надявате, че детето няма да бъде изложено на риск от заболяване.

„ПРОТИВ“ ваксините
Основна теза на тези, които са срещу задължителната ваксинация е това, че има изследвания, които доказват връзката между комбинираните ваксини и заболеваемостта от аутизъм. Освен това много хора смятат, че организмът на децата може да се „претовари“ от много ваксини, макар че лекари уверяват, че това е мит, който няма никакво научно покритие, тъй като имунната система се бори ежечасно с всякакви вражески субстанции, за да ги унищожава. Противниците на ваксинацията смятат, че тя е ненужна и че лекарите ги налагат заради печалбата. Освен от аутизъм, смята се, че ваксините носят опасност от развитие на свръхактивно поведение, а освен това може да се появи астма. Смята се, че в съдържанието на ваксините има отрови, които могат да увредят здравето, като най-опасен се смята живакът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *