За какво говори цветът на урината – част 2

към първа част

Синя или зелена урина

Синята или зелена урина може да бъде причинена от:

Багрила. Някои ярко оцветени хранителни бои могат да причинят зелена урина. Багрилата, използвани за някои тестове на бъбреците и пикочния мехур, могат да се превърнат в синьо урината.

Медикаменти. Редица лекарства произвеждат синя или зелена урина, включително амитриптилин, индометацин (Indocin, Tivorbex) и пропофол (Diprivan).

Медицинско състояние. Семейната доброкачествена хиперкалцемия, рядко наследено заболяване, понякога се нарича синдром на синия пелен, защото децата с нарушение имат синя урина. Зелената урина понякога се проявява по време на инфекции на пикочните пътища, причинени от бактерия от псевдомона.

Тъмно кафява или кола-оцветена урина

Кафявата урина може да бъде резултат от:

Храна. Яденето на големи количества фава, ревен или алое може да предизвика тъмно кафява урина.

Медикаменти. Редица лекарства могат да потъмнят урината, включително антималариалните лекарства хлорохин и примаквин, антибиотиците метронидазол (Flagyl) и нитрофурантоин (Furadantin), лаксативи, съдържащи каскара или сена, и метахокарбамол – мускулен релаксант.

Медицинско състояние. Някои нарушения на черния дроб и бъбреците и някои инфекции на пикочните пътища могат да се превърнат в тъмнокафяви урина. Екстремно упражнение. Мускулната травма от екстремни упражнения може да доведе до увреждане на урината и бъбреците с цвят розово или кола.

Облачна или мътна урина

Инфекциите на пикочните пътища и камъните в бъбреците могат да причинят появата на урина, замаяна или мътна.

Рискови фактори

Оцветяването на урината, което не е резултат от храни или лекарства, може да бъде причинено от медицинско състояние, което засяга цвета на урината. Факторите, които ви излагат на риск от медицински състояния, които могат да засегнат цвета на урината, включват:

Възраст. Тумори на пикочния мехур и бъбреците, които могат да причинят кръв в урината, са по-чести при възрастните хора. Мъжете по-възрастни от 50 понякога имат уринарна кръв поради увеличена простатна жлеза.

Семейна история. Една фамилна анамнеза за бъбречно заболяване или камъни в бъбреците прави по-вероятно, че ще развиете тези проблеми. И двете могат да причинят кръв в урината.

Физическо натоварване и упражнения. Различните бегачи са най-изложени на риск, но всеки, който тренира енергично, може да има кръв в урината.

Диагностициране

В допълнение към провеждането на задълбочена медицинска история и извършването на физически преглед, Вашият лекар може да Ви препоръча някои диагностични тестове, включително:

Изследване на урината. Вашият лекар използва тестове за урина, за да търси червени кръвни клетки, високи нива на протеин и екскретирани минерали в урината, което може да доведе до проблеми с бъбреците или пикочните пътища. Проба от Вашата урина също е вероятно да бъде проверена за бактерии, които причиняват инфекция.

Кръвни тестове. Някои кръвни тестове измерват нивото на креатинина и урейния азот – отпадъчни продукти, които се натрупват в кръвта, когато бъбреците ви са увредени и не се филтрират правилно. Вашият лекар може също да провери проба от кръвта ви за повишени нива на чернодробни ензими и за състояния като диабет.

Лечение

Лечението, ако е необходимо, ще зависи от състоянието, което предизвиква промяна в цвета на урината.

Начин на живот и лечение в домашни условия

Когато сте дехидратирани, урината ви става по-концентрирана и по-тъмна. Ако това се случи, това може да означава, че се нуждаете от повече течности. Уверете се, че пиете достатъчно флуиди дневно, за да останете хидратирани и здрави. А ако забележите по-различен цвят на урината си, то е необходимо да се обърнете към уролог, който да направи тестова и изследвания за установяване на причината за това оцветяване и да ви определи лечение при необходимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *