Зърнастец срещу запек и колит

Препоръчваме ви:

Зърнастецът, Frangula alnus, е храстово растение от род Зърникови, което може да достигне до 16 метра височина. Класифицирани са около 100 разновидности от това растение, като на територията на България виреят само 5 от тях. Може да се открие край реките и потоците, иглолистните и широколистните гори, обикновено до 1700 метра надморска височина.

Прясната кора на зърнастеца съдържа основно димерни, редуцирани производни на  антрона и антриола. След като кората премине процес на изсушаване, по време на който протичат процеси на хидролиза и оксиление, сухата кора съдържа до 7% от мономерния антрахинонов гликозид глюкофранулин. Освен това в нея има горчиви вещества, рамноцерин, франгула-емодин, етерично масло, дъбилни вещества, органични киселини, фитостеролов алкохол рамнол. Плодовете на растението съдържат багрила, смоли, минерални соли, горчиви вещества, пектин, органични киселини и франгулова киселина.

Стотици години зърнастецът е използван от индианците като натурално слабително средство. След като кората на храста бъде изсушена и бъде направена необходимата обработка върху нея, тя може да се консумира под различна форма. Търсеният ефект настъпва от 6 до 10 часа след като бъде приета билката. Слабителното действие на кората се дължи на антрагликозидите в химичния състав. Днес, когато е известно действието на зърнастеца срещу запека, много фармацевтични компании използват съставките му в лекарствени слабителни препарати. Растението се отличава с поносимо разслабително действие и именно заради него е подходящо да се консумира от хора, които са претърпели анални или ректални операции. Така се предотвратяват напрежението и болката, които са породени от анални фисури и хемороиди. Билката има най-ефективно действие в случаите на атоничен хроничен запек и действа по-меко от сената, която е прочута слабителна съставка.

В народната медицина кората от зърнастец се употребява при симптоми на лениви черва, запек и колит. Плодовете на растението се препоръчват при чернодробни заболявания и като противоглистно средство. При продължителна употреба слабителните свойства на зърнастеца намаляват, а същевременно с това се появява мускулна слабост, дехидратация на организма, безсилие и диария. За разлика от други слабителни средства, билката се счита за сравнително безопасна съставка срещу запек, защото не се наблюдава привикване. Ако се употребява дълго време, може да се наруши водно-солевият баланс. Растението трябва да се консумира след задължителна консултация със специалист в случаите на запек и язва на правото черво. Зърнастецът може да предизвика аборт, така че не трябва да се употребява от бременни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *