Затлъстяването при децата – наследствено ли е?

Всички деца се раждат с нормален брой мастни клетки и това не зависи от теглото на родителите, т.е. наследствено затлъстяване не съществува.

Но съществуват семейства с традиционен култ към храната. В техните домове винаги е пълно с безброй вкусни неща, добре приготвена и красиво сервирана храна. Възрастните постоянно преяждат, като прехвърлят навиците си и върху децата си – от тук започва детското затлъстяване.

Всъщност, малките деца рядко преяждат, защото при тях все още добре функционира центъра за апетит. Но много родители са на мнение, че детето им яде малко и с всички въможни сили, способи и начини се опитват да го накарат да изядат толкова, колкото смятат за необходимо. В ход влиза убеждението, обещаването на подаръци, разсейване, игри, четене на книжки, а понякога дори и наказания.
В резултат на постоянното преяждане се нарушава работата на центъра за апетит в мозъка. При тези деца чувството за ситост настъпва едва след консумирането на излишно количество храна, а нормалната порция вече не може да утоли глада.
Това води към постоянно преяждане и вследствие на това към развиване на затлъстяване.

Известно е, че в живота на човек съществуват два периода, когато преяждането води към бурното размножаване на мастни клетки и затлъстяване.

Първият пик на размножаване на мастни клетки е във възрастта от 1 до 2 години, вторият – 7-10 години. Тези деца благодарение на "старанията" на родителите си натрупват излишен брой мастни клетки, които ще останат с тях за цял живот. Важно е да се знае, че в детска възраст мастните клетки се размножават предимно в долната част на тялото, т.е. много мазнини се отлагат върху бедрата и задните части.

В следващите години теглото на тези хора може да бъде и в нормалните граници, но само за сметката на това, че горната част на тялото ще е много слаба, а на бедрата и задните части ще има много мастни натрупвания.
Този тип затлъстяване се развивива от детските години и се нарича "женски тип".
Тези хора могат напълно да се избавят от излишните мазнини на ханша и бедрата си само с помощта на дълъг курс масаж или хирургически скалпел.

Но ако видът на пълничко бебе по правило предизвиква умиление, то вече в училищна възраст пълнотата на детето започва да не се харесва на родителите.

Храната започва да бъде скривана, детето да бъде наказвано за любовта си към сладкото и тестяното. Нерядко това става причина за конфликти в семейството, които водят до развитие на неврози при децата.

Пълните деца срещат трудности и при натоварването в часовете по физическо,

 те се превръщат в удобна мишена за шеги и подигравки от страна на по-слабите си съученици.

Във възрастта 14-18 години, когато въпросите относно външния вид постепенно изникват на преден план, особено при момичетата, неудържимото желание да отслабнат, в редки случаи води до тежки заболявания – анорексия невроза и булимия невроза.

В сегашно време лекарите провеждат голям брой изследования за изучаване на наледствените и генетични дефекти, водещи към затлъстяване. При някои пълни хора са открити дефекти в активността на специални вещества (ферменти), участващи при разпадането на мазнините, а също и дефекти в работата на центъра за апетит в главния мозък, когато активността на центъра за глад е повишена. Защото действително има и такива хора, които ядат много, но при тях дълго време, а при някои за цял живот, не се развива затлъстяване.

Тези късметлии ядат много, но си остават слаби и стройни. Смята се, че при тях е засилена обмяната на веществата и излишните калории, поети с храната, "се изгарят" успешно.
Именно наличието на такива крайности доказва съществуването на определена наследствена предразположеност.

Имайки предвид, че след 40-те всеки втори-трети човек има излишни килограми, едва ли може да се предположи, че генетичните дефекти имат толкова голямо разпространение.
Иска ми се още веднъж да подчертая, че постоянният контрол върху теглото и правилното хранене могат да спрат затлъстяването, даже при хората с наследствена предразположеност към развиването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *