Здрав е равен на богат, 3 място в конкурс-есе

Здравето е безценно богатство. Затова винаги всички пожелания за хубави поводи в човешкия живот са свързани първо с него.

Ето разглеждам картичките с пожелания за моят тринадесети рожден ден и чета: „Бъди жива и здрава и сбъдвай мечтите си!“, или „От здраве да не се отървеш!“. Те са доказателство, че доброто здраве е най-важно. Но какво всъщност е то? За да отговоря на този въпрос отварям български тълковен речник. Там е написано, че: „Здравето е състояние на организма, характеризиращо се с нормална дейност на органите“.

Кога човек е богат и щастлив? Отговорът според мен е, когато е здрав. Тогава е спокоен и успешен. Думите с противоположно значение на здраве и богатство са болест и бедност.

Винаги, когато съм болна в моето съзнание с най-голяма сила звучат Шекспировите думи: „Здравето е по-ценно от злато“. Защо? Защото и една банална настинка е в състояние да промени начина ми на живот, да вземе силите ми, така че да не мога да стана от леглото. Отсъствам от училище и не се срещам с приятели, не се усмихвам.  Чувствам се непълноценна.

Добре, че са имуностимулаторите, които редовно приемам и ми помагат да оздравея по-бързо и да се радвам на живота. Оздравяването ме превръща от болна и бедна, в здрава и богата.

Но, когато болестта трайно се настани и промени нормалната дейност на човешките органи става много страшно. Животът на баба е нагледен пример за това. Когато се разболя от неизлечимата болест рак на белия дроб тя се промени напълно. Занемари външния си вид и изобщо изгуби интерес към живота. От щастлива и здрава стана много слаба, безсилна и отчаяна. Имаше пари, но те не ? носеха никаква радост, нямаха никаква стойност за нея. Те не успяха да ? купят здраве и тя ни напусна…

Аз категорично знам, че богатството не е по-ценно от здравето. То за мен е начин на живот. Не го приемам като даденост, а постоянно се грижа за него. Искам да съм третия герой от приказката на Ран Босилек със заглавие „Най-голямото богатство“. Най-важни са здравето и чистия въздух, които са условие за пълноценен живот. Богатството е нищо, когато няма здраве.

Колко е хубаво да си здрав, а това означава и богат!

 

Магдалена Тонева Тодорова, 13 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *