Здраве за костите и ставите

Препоръчваме ви:

Около 8 милиона жени в света имат остеопороза. Още 22 милиона вероятно имат ниска плътност на костната маса, а това състояние ги поставя в риск от заболяване на опорно-двигателната система. Вижте кои съставки трябва да включите в храненето си, за да поддържате костите и ставите си в страхотна форма.


 

Здрави кости
Калций
Най-евтината форма, в която може да се намери минералът калций е калциевият карбонат. Основният му недостатък спрямо калциевия цитрат е неговата характеристика като основа – неутрализира стомашната киселина, от която се нуждае организмът за храносмилане и която обикновено намалява с възрастта. За обработката на калциев цитрат не се изисква стомашен сок и затова съставката може да се абсорбира в организма на хора, които са претърпели операция за поставяне на стомашен байпас или които пият хапчета за намаляване на секретираното на стомашен сок. Дневната доза от калций за жени под 50 годишна възраст е 1000 мг, а за жени след менопауза е 1200-1500 мг.
 
Витамин D
Слънцето е основен източник на витамин D, но повечето жени не получават достатъчно количество от него. Той е важен, защото помага на тялото да абсорбира калция. Най-активната форма на витамин D e витамин D3 – холекалциферол. Дневната доза на прием е от 400 до 800 единици.
 
Магнезий
Този минерал спомага за абсорбиране и регулиране на нивата на калций. В противен случай калцият може да се натрупва в тъканите, бъбреците или артериите, където би могъл да навреди. Ако използвате калциев карбонат, магнезият може да противодейства на запичащия ефект на минерала. Дневната доза е 500 мг, като препоръчителното съотношение калций – магнезий е 2:1.
 
Здрави стави
 
Здравите стави са в основата на всяко движение. Въпреки че изглеждат прости като структура, те са сложни и уязвими. Милиони хора по света са с остеоартритно състояние, което е белязано от обездвижваща болка, скованост, а понякога и оток в или около ставите.
 
Дяволски нокът
Обещаващо лекарство за безопасно и ефективно облекчаване на остеоартритната болка. Въпреки малкото направени клинични изследвания, резултатите са показали, че то намалява болката и подобрява движенията. Приемът на дяволски нокът значително облекчава болката в рамките на 10 дни от началото на лечението. Положителният ефект от приема на лекарството е придружен с неприятни усещания в стомаха, тъй като лекарството дразни лигавицата. Консултирайте се с лекар преди употреба на медикамента.
 

SAM-E
S-аденосилметионин, съкратено SAM-e, се произвежда от тялото, за да се подпомогне поддържането на клетъчните мембрани и за регулиране, оформяне и поддържане на хрущяла. Използва се също така за лечение на заболявания на черния дроб и депресията. Изследвания показват, че медикаментозното лечение облекчава болката в еднаква степен спрямо нестероидните противовъзпалителни средства, но за разлика от тях то забавя прогресията на заболяването. Дневната доза е от 400 до 800 мг.
 
Плодове и вода
Експерти препоръчват да пиете поне по два литра течности на ден, за препоръчване вода, тъй като повече от 2/3 от хрущяла е вода. Плодовете и зеленчуците са полезни, тъй като спомагат за алкалност на организма – тя противодейства на киселинността, която спомага за образуването на свободни радикали и уврежда тъканите постепенно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *