Здравец срещу микроби и възпаления

Здравецът, Geranium macrorrhizum, е растение от рода Гераниум, което вирее в умерения пояс и в планините на тропиците, но основно по източното Средиземноморие. То е известно с качествата си в народната медицина от много време, като дори фигурира във фолклорните ни обичаи. От многото му разновидности най-популярен е обикновеният, див, здравец, ко йто расте из цяла Европа. Той има дебело месесто стебло, с дълбоко нарязани листа. Наред с градинското мушкато, което е от същия род, здравецът се е превърнал в традиционен представител на декоративната домашна флора в България.

За лечебни цели се използват корените, цветовете и листата, като лечебните вещества, които се извличат от тях със запарване и изсушаване, а основното приложение е на тинктура. Българското наименование на растението, „здравец“, му е дадено заради полезните съставки от етерични масла, полифенолни съединения и антиоксиданти. Химическите вещества, които могат да се отделят от растението са пектин, захар, танинова киселина, скорбяла и други. Листата и корените съдържат полифенолни съединения, етерични масла и антиоксиданти. Учени са доказали, че здравецът има бактерицидни свойства срещу бактерии и микроби. Те поставили на разстояние от половин метър поставки, върху които накапали стафилококи. След шест часа се е оказало, че всички микроби са мъртви. Още по-силно действие имат веществата, когато микробите се поставят върху листата на здравеца. Оказало се, че ароматното растение отделя във въздуха бактерицидни вещества, които убиват микробите.

Здравецът има способност да понижава кръвното налягане и да действа успокояващо на нервната система. Успокояващото действие на билката е равно на това на валериана. Притежава противовъзпалителни свойства, които са доказани с примера с микробите. В миналото са използвали билката за лечение на фрактури. Здравецът може да се употребява като ефективен лек срещу високо кръвно, безсъние, диария, сърдечни и стомашно чревни заболявания, кръвоизливи и кожни възпаления. Помага на болни от хроничен гастрит. Понижава артериалното налягане у хипертоници и тонизира капилярите и вените. Употребата на гаргара със здравец спомага за спиране на кръвотечения в устата и носа, както срещу симптоми на фарингит. Препаратите за лечебни приложения, които съдържат здравец, имат стягащо действие. Те предотвратяват отделянето на течности, забавят усвояването на желязо и други елементи и имат стягащо действие. Може да се прилага срещу отит, като се размачкат няколко пресни листа и се поставят в ухото – това ще редуцира възпалението и ще спре болката. Използват се свежи листа за компреси, за обезболяване и приготвяне на настойки. При зъбобол поставете листо в устата, но без да гълтате, а ако употребявате здравец за лечение на деца, приложението трябва да е само външно.

One thought on “Здравец срещу микроби и възпаления

  1. Много полезна и изчерпателна информация, с която си помогнах за временно високото кръвно налягане и вътрешно напрежение, което изпитвах,, а от там и чувство на безпокойство тревога. БЛАГОДАРЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *