Здравната каса поема едва 10 000 лева за безкръвно лечение на мозъчни аневризми

През тази година НЗОК ще заплаща 10 000 лева при пациенти, които имат мозъчни аневризми. При тях лечението е без алтернатива и е животоспасяващо. Мозъчният аневризъм представлява слаби места в мозъка познато като кръга на Уилис и когато в артериите, които осигуряват кръв както и храна на мозъка, могат да се получат съеднинения, които причиняват такива места и кръвта може да изтече и да навлезе в други тъкани.

Това е изключително опасно за живота и трябва да се хване навреме, макар да е често срещано и при направени аутопсии да са откривани такива аневрзими, без да са причинили смъртта им. Но щом се наложи операция, тя не бива да се отлага дълго, при деца под 18 години, може да се доплати от Фонд за лечение на деца, но за възрастни с опасната диагноза Здравната каса не може да направи повече от тези 10 000 лева, за сравнение в повечето пъти се налага доплащане от 10 000 до 20 000 лева. Като оправдание от НЗОК напомнят, че ако помогнат с по-голяма сума на хора с мозъчен аневризъм ще лишат други болни от терапията, а статистиката сочи, че близо 250 българи годишно се нуждаят от новия модерен метод, на вътресъдово или ендоваскуларно лечение.

При много пациенти по-инвазивна терапия крие големи рискове за живота им, а по този безкръвен начин, специалистите стигат до патологичните съдове и се използва специално вещество или се имплантира стенд, с който проблемът се отстранява. Ако сравним с държавите от Европейския съюз само в нашата това лечение не се поема от здравните фондове. Много е тъжно, когато иновативните лечения не достигат до всички пациенти, заради високата им цена, не само в България, а и на световно равнище, което в крайна сметка оборва теорията, че парите не са всичко. За много болни, те означават по-дълъг и ползотворен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *