Здравословни качества и ползи на Нони

Препоръчваме ви:

Ако си направите малка разходка из по-големите супермаркети, със сигурност ще намерите нони под някаква форма да се усмихва от рафтовете. Нонито се използва обикновено за състояния на диабет и като общо укрепваща сила за организма. Производителите предлагат най-различни разфасовки и разновидности на това растение, доста от които клинично са доказали своите предимства. Много от изследванията наистина доказват положителните ползи над кръвната захар и холестерола. Нони може да предизвика нежелани реакции, както и да си взаимодейства неблагоприятно с някои медикаменти, затова консултацията с лекар преди приема му е препоръчителна.

 

Историята на екзотичния плод

Нони е тропическо растение, родом от Полинезия. Плодовете му се използват за направата на сок и други  препарати, като капсули, таблетки, чай. Американската агенция по храните и лекарствата предупреждава няколко пъти някои производители за произвеждане на продукти с недоказани здравословни качества и ползи от нони, сочат данни на Националния център за допълнителна и алтернативна медицина.

Нони е с доказани антиоксидантни и имуно защитни действия. Бори се с туморните образувания. Интересен факт е, че повечето от здравословнте му качества са доказани след изследвания над животни.

Понижава нивата на холестерол

Наличието на високи нива на липиди в кръвта е много опасен и рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Тъй като пушенето на цигари води до повишен холестерол, изследователите провели проучване за ефектите след прием на нони. В изследването са взели участие 132 участници, описани като заклети пушачи. Участниците пиели нони сок в продължение на месец. Резултатите категорично показват, че пиенето на нони сок между 29 и 188 мл дневно, понижават нивата на лошия холестерол и повишават съдържанието на липопротеините (добрия холестерол). Резултатите са публикувани през 2012 в Световния научен вестник.

Понижава кръвната захар

Проучванията над животни дават обещаващи резултати в изследванията на влиянието над кръвната захар. Изследване, проведено в Западна Индия установява, че качествата на нони, наистина понижават нивата на захар. Проучването се изразява в даването на нони и лекарства за диабет на плъхове – диабетици. Резултатът е еднакъв както при едната група гризачи, приемали лекарствата, така и при другата- приемали плода. Резултатите са публикувани през октомври 2010 година.

Предпазни мерки

Избягвайте приема на йони, ако имате проблеми  с бъбреците или сте на ограничен хранителен прием на магнезий, препоръчва Националния Център за алтернативна медицина.  Нони е много богат на калий и може да причини проблеми в такъв случай.

В случай, че страдате от чернодробни проблеми, приема на нони също не е препоръчителен. Нони може да повлияе зле, при смесен прием с лекарства за химиотерапия или съсирване на кръвта, например. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *