Здравословните ползи от бръшляна

Листата на бръшляна могат да се прилагат локално, а екстракт от тях, се прилага като мощна добавка в билколечението. Използването му в малки количества носи множество здравословни ползи, но високите дози са вредни и опасни.

1.       Противовъзпалителен ефект – ако страдате от артрит, подагра, ревматизъм, можете да консумирате чай от бръшлян или да прилагате листата директно върху възпаления участък. Може да се използва и при вътрешни възпаления.

2.       Детоксикация на организма – листата от бръшлян помагат на системите от органи да функционират по-добре, тъй като освобождават токсините от тялото и водят до пречистване на кръвта и намаляване на напрежението.

3.       Здрава кожа – в продължение на години, бръшлянът е бил използван за намаляване на болката и вероятността от инфекции на рани, включително и от изгаряне. Освен това, може да се прилага при псориазис, екзема и акне.

4.       Дихателна система – бръшлянът се използва за освобождаване на дихателните пътища от натрупани секрети и премахване на възпаления. Има силно отхрачващо действие, както и добро действие при алергични реакции и астматични пристъпи.

5.       Рак – въпреки че все още се провеждат множество изследвания, се наблюдава изключителна антиоксидантна активност на листата от бръшлян, което придава свойството да предотвратява разпространението и развитието на рак. Премахването на свободните радикали от тялото, води до защитаване на организма от множество хронични заболявания и рак.

6.       Паразити – в допълнение към антибактериалните свойства, бръшлянът има известни противоглистни и антипаразитни качества, което го прави идеален помощник в борбата с глисти и въшки. За вътрешни паразити, използвайте екстракт от листата на бръшляна, а за външни паразити – можете да приготвите отвара от тях.

Някои предупреждения – някои хора са чувствителни към директен контакт с бръшлян. Ако кожата ви е чувствителна, първо нанесете малко количество на ограничена площ, за да проследите реакцията и след това преминете към употреба. Оралният прием на малки количества се счита за безопасно. Въпреки това, ако сте бременна, избягвайте консумацията или употребата на бръшлян. Не забравяйте, винаги се консултирайте със специалист, преди да започнете употребата на тази билка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *