Здравословните ползи от броколите – част 1

Препоръчваме ви:

Зеленчуците предлагат широк спектър от здравословни ползи, като някои имат по-голям потенциал от другите в борбата с предотвратяване на определени болести. Броколите попадат в тази категория, широко изследван за многобройните му ефекти върху човешкия оргазъм и здраве.

Изследванията показват, че този кръстоцветен зеленчук може да намали риска от много общи заболявания, както и артрит, рак, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на бъбреците, диабет.

Когато консумирате броколи, вие получавате десетки, може би стотици „супер полезни“ хранителни вещества, които поддържат оптимално здравето на цялото ви тяло. Това включва:

Фибри – които подпомагат чревната микрофлора и фауна, както и подпомагат укрепването на имунната функция.

Сулфорафан – естествено срещащo се органично съединение на сярата, което има силно противораково действие. 

Изследвания показват, че сулфорафанът причинява апоптоза – програмирана клетъчна смърт в дебелото черво, простатата, клетките, които причиняват рак на белите дробове. Три порции броколи на седмица може да намали риска от рак на простатата с до 60%.

Сулфофанът насърчава производството на ензими, които защитават кръвоносните съдове и намалява броят на молекули, които причиняват увреждане на клетките с повече от 73%. Освен това веществото е имунен стимулант и действа противовъзпалително.

Солфофанът също помага за увеличаване на нивото на тестостерона, инхибира задържането на мазнините в тялото, помага за детоксикация и отстраняване на канцерогенните вещества от тялото, блокира някои ензими, свързани със съвместни разрушения, както и подпомага вашите мускули срещу предизвикване на физическа увреда.

Имайте предвид, че замразяването на броколите намалява техните хранителни и здравословни ползи, както и бланширането води до бързото унищожаване на веществата в зеленчука, като например:

Глюкорафанин – предшественик на глюкозинолат, който оказва влияние върху процеса на канцерогенеза и мутагенеза.

Фенолни съединения – включително флавоноиди и фенолни киселини, които имат мощна способност за премахване на вредните свободни радикали и намаляват възпаленията, което води до намаляване на риска от заболяване от астма, диабет тип 2 и заболявания на сърцето.

Дииндолилметан (DIM) – вашето тяло произвежда веществото, което показва много здравословни ползи, като засилване на имунната система, предотвратяване или лечение на рак, намаляват риска от затлъстяване на черния дроб и рак на черния дроб.

Неалкохолното затлъстяване на черния дроб (стеатоза), засяга значителен процент хора, включително и деца и се определя като прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб при отсъствието на значителна консумация на алкохол. Висока консумация на мрежести въглехидрати, особено фруктоза в сода и сокове, е силно свързана със заболяването, което, ако не се лекува, може да повиши риска от хепатоцелуларен карцином (рак на черния дроб).

Причината е, че противно на други захари, почти всичката фруктоза достига до черния дроб и ако консумирате големи количества от нея, тя води до нанасяне на щети на черния дроб по същия начин, по който го прави и алкохолът и другите токсини.

Според проучване, проведено върху експериментално животно, дългосрочната консумация на броколи, може да намали шансовете за развитие на затлъстяване на черния дроб и рак на черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *