Здравословните ползи от някои известни храни – част 2

към първа част

5. Банани – Бананите са естествено лишени от мазнини, холестерол и натрий и много богати на калий.

Потенциалните ползи за здравето на бананите включват: понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от развитие на детска левкемия и поддържане на здравето на сърцето.

Бананите са богати на минерал, наречен калий. Този минерал е важен, тъй като спомага за поддържането на нивата на течности в организма и регулира движението на хранителни вещества и отпадъчни продукти във и извън клетките.

Калият също помага на мускулите да се свиват и нервните клетки да реагират. Той поддържа сърдечната дейност редовно и може да намали ефекта на натрий върху кръвното налягане.

Калият може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците. На свой ред, здравите бъбреци гарантират, че правилното количество калий се съхранява в организма.

6. Босилек – Босилекът е богат на витамин А, витамин К, витамин С, магнезий, желязо, калий и калций.

Проучванията разкриха, че босилекът може потенциално да намали възпалението и подуването, да предотврати вредните ефекти от стареенето и може да бъде полезен при лечение на артрит и възпалителни заболявания на червата.

Адаптогенът е билково лекарство, което помага на тялото да се адаптира към стреса; женшенът е може би най-известният. Но босилекът също може да попадне в тази категория.

Според проучванията, представени на Британската фармацевтична конференция (МБК) в Манчестър, босилекът има и свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на някои от вредните ефекти от остаряването.

Екстрактът от босилек е ефективен при унищожаването на вредните молекули и предотвратяването на увреждания, причинени от някои свободни радикали в черния дроб, мозъка и сърцето.

7. Червено цвекло – Цвеклото набира популярност като нова супер храна, поради скорошни изследвания, които твърдят, че зеленчукът и сокът от него, може да подобри атлетичното представяне, да понижи кръвното налягане и да увеличи кръвния поток.

Това отчасти се дължи на високото му съдържание на нитрати, което увеличава азотния оксид в организма и играе съществена роля в сърдечното и съдовото здраве.

Цвеклото е богат източник на фолиева киселина и манган, а също така съдържа тиамин, рибофлавин, витамин В-6, пантотенова киселина, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и селен.

8. Бок чой – принадлежи към семейството кръстоцветни зеленчуци, което включва също кафяво зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле, ряпа.

Бок чой и другите зеленчуци от семейството, имат определени противоракови свойства. Проучванията показват, че хората, които ядат повече кръстоцветни зеленчуци, имат по-малък риск от развитие на рак на белия дроб, простатата, дебелото черво и рака на гърдата.

Желязото, фосфорът, калцият, магнезият, цинкът и витамин К в бок чой допринасят за изграждането и поддържането на структурата и здравината на костите.

Калият, калцият и магнезият са налични навсякъде. Установено е, че те намаляват кръвното налягане по естествен път.

Фолиевата киселина, калият, витамин С и съдържанието на витамин B-6, заедно с липсата на холестерол, помагат да се поддържа здраво сърце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *