Здравословните ползи от някои известни храни – част 3

към втора част

9. Броколи – Броколите съдържат високи нива на фибри (разтворими и неразтворими) и са богат източник на витамин С.

В допълнение, броколите са богати на витамин А, желязо, витамин К, витамини на комплекс В, цинк, фосфор и фитонутриенти.

Проучванията установиха, че броколите могат потенциално да спомогнат за предотвратяване на остеоартрита, да предпазят кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи, обратното сърдечно увреждане на диабета и да намалят риска от рак на пикочния мехур.

10. Пъпеш – Пъпешът съдържа изобилие от антиоксиданти, включително холин, зеаксантин и бета-каротин, като всички те предпазват от редица заболявания и състояния от обикновена настинка до рак.

Потенциалните ползи за здравето от пъпеш включват намаляване на риска от развитие на астма, управление на кръвното налягане, подпомагане на храносмилането, поддържане на хидратиране и намаляване на възпалението.

11. Моркови – Морковите са чудесен източник на витамин А. Те осигуряват 210 процента от средните нужди на възрастните за деня.

Потенциалните ползи за здравето на морковите включват: предотвратяване на рак на белите дробове, унищожаване на левкемични клетки и потискане на прогресията им и подпомагане възстановяването на зрението.

12. Карфиол – съдържа антиоксиданти и фитонутриенти, които могат да предпазват от рак.

Също така съдържа фибри, които помагат при преяждане, загуба на тегло и здравословен храносмилателен тракт, холин, който е от съществено значение за ученето и паметта, както и много други важни хранителни вещества.

Потенциалните ползи за здравето на карфиола включват предотвратяване на мутациите и намаляване на стреса от свободните радикали, предотвратяване на запек и помагане на паметта.

13. Целина – Целината е много богат източник на антиоксиданти, електролити и витамин К. Също така, благодарение на високото си водно съдържание, тя може да помогне за рехидратацията.

Потенциалните ползи за здравето на целина включват: понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на рак и успокояване на болката в ставите.

14. Нахут – Първоначално култивиран в Средиземно море и Близкия изток, нахутът, е разпространил кулинарното си влияние в целия свят.

Потенциалните ползи за здравето от нахут включват подобряване на нивата на глюкозата, липидите и нивата на инсулина за диабетиците, поддържане на здравината на костите и здравето на сърцето.

15. Див лук – дивият лук е храна с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на полезни хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти.

Ползите за здравето на дивият лук включват потенциални полезни и превантивни ефекти срещу рак, рак на простатата, рак на хранопровода и рак на стомаха и положителни ефекти върху съня и настроението.

16. Шоколад – Шоколадът е богат на антиоксиданти. Въпреки лошата си репутация за причиняване на наддаване на тегло, има редица ползи за здравето, свързани с консумацията му (особено тъмният шоколад).

Потенциалните ползи от яденето на шоколад включват: понижаване нивата на холестерола, предотвратяване на когнитивния спад и намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *