Здравословните ползи от някои известни храни – част 7

към част 6

41. Лук – Лукът може да варира по размер, форма, цвят и вкус. Най-често срещаните видове са червен, жълт и бял лук.

Ползите за здравето от консумацията на лук включват намаляване на риска от няколко вида рак, подобряване на настроението и поддържане на здравето на кожата и косата.

42. Портокали – Портокалите съдържат над 170 различни фитохимикала и повече от 60 флавоноиди, много от които са показали, че имат противовъзпалителни свойства и силни антиоксидантни ефекти.

Портокалите също съдържат тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В-6, фолат, пантотенова киселина, фосфор, магнезий, манган, селен и мед. Поради високото съдържание на витамин С, портокалите са свързани с повишаване на съпротивителните сили на имунната система.

43. Риган – Риганът е богат източник на витамин К и хранителни антиоксиданти.

Проучвания са установили, че риганът има антимикробна активност, противовъзпалителни свойства, а компоненти в подправката могат да помогнат за забавяне или предотвратяване прогресирането на заболяването при пациенти с рак на гърдата.

44. Папая – Папаята расте в тропически климат.

Възможните ползи за здравето от консумирането на папая включват намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, рак, подпомагане на храносмилането, подобряване на контрола на кръвната захар при хора с диабет, понижаване на кръвното налягане и подобряване на лечението на рани.

45. Праскови – Прасковите са плодове с произход северозападен Китай. Те са членове на фамилията костилкови плодове, заедно с череши, кайсии, сливи и нектарини.

Една средна праскова съдържа 2 или повече процента от дневната стойност на витамини Е и К, ниацин, фолиева киселина, желязо, холин, калий, магнезий, фосфор, манган, цинк и мед. Доказано е, че те предпазват от заболявания, свързани със затлъстяването, като диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания.

46. Ананас – Ананасът е източник на важни витамини и минерали като тиамин, рибофлавин, витамин B-6, фолат, пантотенова киселина, магнезий, манган и калий. Също така съдържа антиоксиданти и полифеноли, като бета-каротин.

Пресният ананас е единственият известен източник на ензим, наречен бромелаин, който може да помогне за намаляване на болката в ставите и симптомите на артрит, да намали възпалението, да потисне растежа на тумора и да съкрати времето за възстановяване след пластична хирургия.

47. Картофи – Днес картофите са една от най-евтините универсални култури за производство и се предлагат целогодишно.

Ползите за здравето от консумирането на картофи включват поддържане на костната структура, поддържане здравето на сърцето, намаляване на хроничното възпаление и предотвратяване на запек.

48. Тиква – Тиквата е изключително високостойностна храна, което означава, че е пълна с витамини и минерали, но с ниско съдържание на калории. Има много творчески начини, по които тиквата може да бъде включена във вашата диета, включително десерти, супи, салати, консерви и дори като заместител на маслото.

Потенциалните ползи за здравето на тиквата, включително поддържането на здравето на сърцето, здравето на очите, увеличаване на фертилността при жените и усилване на имунитета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *