Здравословните ползи от някои известни храни

Въпреки че областта на медицината продължава да се развива и разклонява в много отношения, диетолози и здравни експерти продължават да поставят на първо място ползите от някои храни. Всъщност, здравословното хранене е показало, че намалява риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак.

1. Бадеми – Бадемите са богат източник на витамин Е, мед, магнезий, протеини с добро качество и здравословни ненаситени мастни киселини.

Изследванията разкриха, че бадемите могат потенциално да спомогнат за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания, да намалят риска от рак и да удължат живота.

Бадемите съдържат Витамин Е, който е естествен антиоксидант и предпазва клетките от оксидантни увреждания. Освен това Витамин Е е известен със свойствата си, да ви предпазва от заболявания, като Алцхаймер, някои видове рак, сърдечни заболявания. 

2. Ябълки – Ябълките понякога се наричат „хранителни мощности“ поради впечатляващия им хранителен профил.

Ябълките съдържат около 14% от нашите ежедневни нужди от витамин С (мощен естествен антиоксидант), витамини от В-комплекс, диетични фибри, фитонутриенти (които предпазват тялото от вредните ефекти на свободните радикали) и минерали като калций и калий.

Проучванията разкриха, че яденето на ябълки може потенциално да помогне за предотвратяване на деменция и да намали риска от инсулт и диабет.

Съществуват все повече доказателства, че една ябълка на ден може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата, според редица проучвания.

3. Рукола – Наред с други зелени листни зеленчуци, руколата съдържа много високи нива на нитрати (повече от 250 милиграма на 100 грама). Високите дози на хранителния нитрат са показали, че намаляват кръвното налягане, намаляват количеството на кислорода, необходим по време на тренировка и подобряват издръжливостта.

Потенциалните ползи за здравето на руколата включват намаляване на риска от рак, предотвратяване на остеопорозата и подобряване на оксигенацията на мускулите по време на тренировка.

През последните 30 години яденето на голямо количество кръстоцветни зеленчуци е свързано с по-нисък риск от рак, особено рак на белия дроб и дебелото черво.

4. Аспержи – Аспержите са много богати на диетични фибри и съдържат високи нива на витамин В6, калций, цинк и магнезий.

Потенциалните ползи за здравето на аспержите включват: намаляване на риска от диабет, предотвратяване на образуване на бъбречни камъни и намаляване на риска от дефекти на невралната тръба при бебета.

Аспержите също са естествен диуретик, който може да помогне с течния баланс в организма и да повлияе на кръвното налягане и отока.

Фолиева киселина може да намали риска от депресия чрез предотвратяване на натрупване на излишък от хомоцистеин в организма. Твърде много хомоцистеин може да повлияе и върху производството на чувствителните хормони серотонин, допамин и норепинефрин. Тези хормони регулират настроението, съня и апетита.

Аспержите са с високо съдържание на фибри и вода. Това помага за предотвратяване на запек, поддържа здрав храносмилателния тракт и намалява риска от рак на дебелото черво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *