Здравословно хранене – част 3

Препоръчваме ви:

Здравословно хранене тип 4 – яжте повече въглехидрати и пълнозърнести храни

Избирайте здравословни въглехидрати и храни, богати на фибри, като пълнозърнестите храни, за повишаване на енергията. Пълнозърнените храни са богати и на фитохимикали и антиоксиданти, което помага на организма, да се предпази от коронарни сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет.

Здравословните въглехидрати (или добри въглехидрати) включват пълнозърнестите храни, бобови култури, плодове и зеленчуци. Здравословните въглехидрати се разграждат бавно, помагайки ви да се чувствате заситени за по-дълго време, както и поддържат нивата на инсулина и кръвната захар стабилни.

Нездравословните въглехидрати – са храни като бяло брашно, рафинирана захар, бял ориз. Те не съдържат здравословни вещества, разграждат се бързо и причиняват повишаване на нивата на кръвната захар и енергията.

– Включете разнообразие от пълнозърнени храни във вашата диета – кафяв ориз, киноа, ечемик, пълнозърнеста пшеница.

– Убедете се, че наистина се храните с пълнозърнени храни.

– Опитате да смесвате зърнените храни, докато накрая започнете да се храните само с пълнозърнени храни. Избягвайте обработваните храни, като хляб, макарони, паста, зърнени закуски, които не са напълно пълнозърнести.

Здравословно хранене тип 5 – забавлявайте се със здравословните мазнини и избягвайте нездравословните.

Добрите източници на здравословни мазнини са необходими за подсилване и поддържане на здравето на вашите мозък, сърце и клетки, както и на косата, кожата и ноктите ви. Храните, които са богати на така наречените Омега-3 мастни киселини, спомагат на организма да намали риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, да се подобри настроението ви и да се предпази от състояния като дименция.

Добавете към своята диета:

А) Мононенаситени мазнини – от растителните масла, като рапично олио, зехтин, фъстъчено олио, както и от авокадо, ядки (лешници, бадеми, американски орехи) и семена (тиквени семки, сусам).

Б) Полиненаситени мазнини – Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които се съдържат в по-мазната риба, суровият слънчоглед, царевица, соя, орехи, ленено семе.

Премахнете от диетата си:

А) Наситени мазнини – които се срещат в продукти от животински произход – червено месо, пълномаслени млечни продукти.

Б) Транс мазнините – които можете да намерите в някои маргарини, крекери, сладки неща, бисквитки, снаксове, пържени храни, печени храни и други продукти, приготвени с отчасти хидрогенирано зеленчуково олио.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *