Здравословно хранене – част 4

Препоръчваме ви:

Здравословно хранене тип 6 – намалете захарта и солта

Освен с натрупването на килограми, захарта се свързва с диабет, депресия, дори до агресивно поведение в младежите, както и към склонност към самоубийство. Намаляването на количеството сладки храни, които употребявате е само част от решението на проблема. Трябва да знаете, че в много храни се съдържа добавена захар, а вие или не подозирате за това, или не осъзнавате този факт. Това са хлябът, зърнените закуски, маргарин, замразените храни, висококалоричните храни, бързата закуска и кетчупът. Освен това тези храни съдържат и твърде много калории, които организмът ви не усвоява правилно.

Натрият е другата съставка, която се добавя към храната, за да я овкуси. Твърде високата консумация на сол води до увеличаване на кръвното налягане, рискът от удари и сърдечни заболявания, заболявания на бъбреците, загуба на паметта, проблеми с ерекцията.

– Бавно премахнете солта и захарта от вашата храна – малко по-малко, за да не стресирате организма си, докато привикнете с липсата на тези две съставки.

– Избягвайте пакетираните храни – тези храни обикновено съдържат скрити захари и натрий и чрез консумацията им, превишавате дневния лимит. Вместо това, по-добре си приготвяйте домашни храни, с ограничени количества сол и захар.

– Внимавайте с храната по заведенията – повечето храни по ресторантите са с по-голямо количество сол. Добре би било, да изискате, да приготвят храната ви с по-малко сол или захар.

– Яжте здравословни закуски – яжте плодове и зеленчуци, както и натурално фъстъчено масло.

– Проверявайте етикетите на храните и избирайте такива с намалени съдържание на натрий и захар.

– Използвайте билки и подправки, за да подобрявате вкуса на храната си, вместо сол.

– Избягвайте подсладените напитки – вместо това пийте натурални сокове.

Здравословно хранене тип 7 – добавете калций за здрави кости

Тялото ви се нуждае от калций, за да имате здрави кости и зъби, за да изпраща събщения чрез нервната система и да регулира сърдечния ритъм. Ако не приемате достатъчно калций с вашата храна, тялото ви ще си набави необходимото вещество от костите, а това може да доведе след себе до заболяване от остеопороза.

Препоръчителните нива са 1000 мг. на ден и 1200 мг., ако сте над 50 години. Не забравяйте да консумирате и храни, богати на магнезий и витамини Д и К, тъй като те помагат на калция, да изпълнява функциите си.

Добри източници на калций са:

Млечни продукти – млечните продукти са богати на калций във форми, които са лесноразградими.

Зеленчуци – много зеленчуци и по-специално зелените листни са добър източник на калций.

Бобови храни – повечето разновидности на боба се славят с високо съдържание на веществото. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *