Здравословно хранене по време на бременността – част 1

Препоръчваме ви:

Здравословното хранене е важна част от здравословния начин на живот по всяко време, но особено внимание трябва да се отделя по време на бременността, тъй като ще подпомогне растежа и развитието на вашето бебе.

Не е необходимо да спазвате специална диета, но е важно да ядете разнообразна храна всеки ден, за да получавате необходимите за вас и детето ви хранителни вещества. Консумирайте повече храни, богати на витамини и минерали и се консултирайте с лекар, ако количеството не е достатъчно.

Здравословното хранене означава да промените количеството на храната, която приемате, като по този начин разнообразявате диетата си, а не да премахнете от храната си някои ястия. Важно е да внимавате с диетата си, ако сте склонни към развитие на гестационен диабет.

Плодовете и зеленчуците по време на бременност

Приемайте разнообразие от плодове и зеленчуци, защото те съдържат витамини и минерали, както и фибри, които подпомагат храносмилателната система и предпазват от развитието на запек.

Яжте най-малко по 5 порции от различни плодове и зеленчуци на ден, като те може да са както свежи, така и замразени, сурови, изсушени или под формата на сок. Винаги ги измивайте внимателно.

Нишестени храни (богати на въглехидрати)

Нишестените храни са важен източник на енергия, витамини и фибри и са засищащи, без съдържание на твърде много калории. Такива храни са например хляб, картофи, зърнени закуски, ориз, паста, нудли, царевица, просо, пшеница, сладки картофи, ям и царевично брашно.

Тези храни трябва да основна част от вашите ястия. Избирайте пълнозърнести храни, вместо тези с бяло брашно или картофи с обелките, когато е възможно, защото са с по-високо съдържание на фибри.

Протеини

Яжте всеки ден храни, които са богати на протеини, като например:

– месо (избягвайте черен дроб)

– риба

– домашни птици

– яйца

– бобови култури

– варива

– ядки

Избирайте постни меса, премахвайте кожите на домашните птици и се опитвайте да не добавяте излишни мазнини или олио, когато приготвяте месото.

Уверете се, че яйцата, домашните птици, бургерите, наденичките и целите парчета месо (агнешко, говеждо или свинско), са сготвени по описания по-горе начин.

Опитвайте се да ядете по две порции риба на седмица, едната да е по-мазна риба, като сардина, скумрия или сьомга. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *