Здрвословно хранене – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

Здравословно хранене тип 2 – умереността е ключът

Ключът за всяка здравословна диета е умереността. Но какво се разбира под умереност? Накратко, означава да приемате точно толкова храна, отколкото се нуждае вашето тяло. Трябва да се чувствате нахранени, а не да ви е тежко. Умереността се свързва още с балансираното хранене. Без значение в каква диета искате да вярвате, всички се нуждаем от баланс на въглехидрати, мазнини, фибри, протеини, витамини, минерали, за да се чувстваме добре.

За повечето от нас умереността означава да ядем по-малко храна, отколкото в момента, но това не означава непременно да се лишавате от храната, която обичате. Консумацията на бекон за закуска веднъж в седмицата може да се сметне за умереност, ако през деня се храните само със здравословна храна. Ако изядете шоколадово блокче със 100 калории следобед, ограничете вечерята си със същия брой калории. Ако се чувствате гладни, заситете се с допълнително количество зеленчуци.

– Опитайте се да не мислите за определена храна извън границите – когато премахвате определени храни от менюто си, желанието да ги консумирате се увеличава, а когато нарушите забраната, се чувствате зле, че сте се провалили.

– Мислете за по-малки порции – сервираните порции често са по-големи от нормалното. Поставете си ограничител и не надвишавайте ограничението, без значение дали сте в ресторант, или у дома.

– Хранете се бавно – спрете да ядете, преди да почувствате тежест, необходими са няколко минути на мозъка да изпрати сигнал до тялото, че храната е достатъчна.

– Хранете се всички заедно – създадете си полезни навици, за да не преяждате пред телевизора или компютъра.

– Яжте закуска и малки порции през деня – стабилната закуска засилва метаболизма, а малките порции го поддържат.

– Избягвайте да ядете през нощта – яжте вечерята си между 14 и 16 часа преди закуската на другата сутрин.

Здравословно хранене тип 3 – много цветни плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са нискокалорични, но с високо хранително съдържание, което означава, че са придружени с витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Фокусирайте се върху приема на препоръчителното дневно количество от 5 порции плодове или зеленчуци и ще си помогнете да се почувствате заситени и да избегнете консумацията на нездравословна храна. Порцията е половин купа от сурови плодове или зеленчуци или един банан или ябълка.

Опитайте се да ядете многоцветни плодове и зеленчуци, добавяйте горски плодове към зърнените закуски, яжте плодове за десерт, бързи закуски със зеленчуци, като моркови, чери домати, вместо опаковани храни.

Зелени зеленчуци – зелена салата, къдраво зеле, броколи, китайско зеле – всички те съдържат калций, магнезий, желязо, калий, цинк, витамини А, Ц, Е и К.

Сладки зеленчуци – натурално сладки зеленчуци – царевица, моркови, сладки картофи, див картоф, лук – добавят естествени захари към вашето хранене.

Плодове – плодовете са вкусни, пълни с фибри, витамини, антиоксиданти. Горските плодове са полезни за борба с рака, ябълките съдържат фибри, портокалите и мангото осигуряват витамин Ц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *