Жълт кантарион за здрав стомах

Препоръчваме ви:

 

Жълт кантарион, Hypericum perforatum, е вид многогодишно тревисто растение от семейство Звъникови. То расте из цялата страна по тревисти области, край пътища и ниви. Събират се цели клонки, които могат да бъдат с разцъфнали цветове или само пъпки. Ако пропуснете да съберете билката можете да я купите от дрогерия или аптека.

Основната съставка на жълтия кантарион е хиперцинът. В растението са намерени още флавоноиди хиперозид, рутин, кверцитрин, изокверцитрин, кверцетин, смолисти вещества, катехинови дъбилни вещества, етерично масло, което е съставено предимно от сесквигерпени, каротен, никотинова киселина и ксантони. Ако използвате медикаменти с билката се консултирайте с лекар, защото жълтият кантарион засилва или редуцира действието на някои медикаменти. Счита се, че тя редуцира действието на повечето противозачатъчни хапчета. Като странично въздействие трябва да се отбележи, че билката повишава чувствителността на кожата спрямо слънцето, а ако се пият високи дози може да промени пигментацията на кожата.

Билката има много разнообразни и полезни свойства. Действа противомикробно, противовъзпалително, тонизира нервната система, има кръвоспиращ ефект и пикочогонен ефект. Хиперцинът има леко антидепресивно действие, премахва умората и действа успокояващо. Цялостната кондиция на човек се подобрява с редовна консумация на билката. Действа добре на хора, които са много изнервени и стресирани. Билката може да се употребява за лечение на язвена болест и срещу гастрит. Симптомите на стомашно неразположение бързо се успокояват. Консумацията на чай от билката помага срещу лошо храносмилане, гадене, колики и диария. Навременната му консумация спомага за редуциране на симптоматиката на настинка и грип. С редовна консумация се подобрява работата на сърдечния мускул. Поради силното противомикробно действие на билката може да се използва за лечене на рани, наранявания и охлузвания. Благодарение на съдържащите се в нея етерични масла тя се използва за лечение на спортни травми, натъртвания, разтягане на сухожилията и навяхвания. Билката може да се прилага както вътрешно, така също външно.

Жълтият кантарион се прилага в различни форми, в зависимост от заболяването. Тя може да се пие във формата на чай, на тинктура и на прах, а външно може да се прилага като маслен извлек и като компрес. Билката под формата на прах съдържа висока концентрация на кверцетин, а се препоръчва повече от маслото и чая, тъй като съдържа много флавоноиди. Под форма на тинктура се запазват и засилват полезните свойства на билката. Алкохолът изпълнява функция на носеща субстанция, така полезните вещества достигат по-бързо до клетките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *