Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия, Anaemia ferripriva, е болестно състояние, при което има проявен недостиг на желязо в организма. Това е най-често срещаната анемия, която представлява около 80% от всички анемии. Забелязва се по-често при жените, защото те имат по-голяма потребност от желязо заради загубата на кръв от менструалния цикъл, заради бременността и заради лактацията.

Желязо е микроелемент, който участва в структурата на хемоглобина. Той осигурява транспорта на кислорода към тъканите. Причините за поява на заболяването може да са:
– остра кръвозагуба, например при хирургически операции
– хронична кръвозагуба, например от кървящи хемороиди или язва на стомаха
– нарушения в хранителния баланс, при недостатъчен внос на желязо в организма.

Едни от първите прояви на заболяването са: нервност, раздразнителност, неспокоен сън и лесна умора. Други характерни симптоми са главоболие и намалена концентрация. Кожата на хората с анемия става по-малко еластична и устойчива, а космите са чупливи и тънки. Кожата и лигавиците започват да изглеждат бледи, особено по небцето и под езика. Появява се тахикардия, наблюдава се понижено артериално налягане, а експерт може да диагностицира дължащия се на турболентността на кръвния поток при намален вискозитет функционален систоличен шум.

Диагнозата за заболяването се съставя бързо и лесно, въз основа на състоянието на пациента и хранителните навици, които той упражнява. Прави се пълна кръвна картина на пациента, като се измерва количеството на еритроцити, хематокрит, концентрация на хемоглобин, средна големина и съдържание на хемоглобин на еритроцитите. Допълнително по преценка на лекуващия лекар може да се изследва пациента за източници на кървене, да се прати на изследване на костен мозък и да се провери съдържанието на витамин В12 и фолиева киселина.

Възможностите за лечение на това заболяване са различни. Първо трябва да бъде установена основната причина за появата на болестта и да бъде коригирана. Например при анемия, която е в резултат на загуба на кръв от язва на стомаха трябва да се започне лечебна система с лекарства за излекуване на язвата. Недостигът на желязо се коригира в зависимост от отклоненията, може да се повиши съдържанието на съставката с таблетки, а на пациенти, които са болни от злокачествена анемия се поставят инжекции с витамин В12. Лекарствата, които се изписват обикновено действат освен върху причините за появата на болестта, в посока увеличаване на производството на еритроцити. Лечението на жени с тежко менструално кървене се комбинира от диета с хормонално лечение към нея. Ако има инфекция тя се лекува с антибиотици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *