Женско биле за детоксикация

Препоръчваме ви:

Женско биле, Glycyrrhiza glabra, е растение от семейство Бобови, което е разпространено в Южна Европа и Близкия Изток. Познато е още под името сладник и сладък корен. В Китай билката е известна като “Великия детоксикатор”. Отглежда се основно заради неговите корени, от които се извлича екстракт. Днес женското биле е втората най-предписвана билка след женшена в Китай.

В химичния състав на билката се включват аминокиселини, витамин С, танини, гликозиди, флавоноиди, захари и голямо количество глициризин.

От корена на женското биле се приготвят отвари, екстратки, тинктури, чай и лапи. Билката е чудесен избор за прочистване на организма от токсини. Използва се в много китайски билкови формули, за да се повиши ефектът на други болки и за да се редуцират всякакви вредни ефекти, които те могат да имат. Има тези, че женското биле може да реши проблемите с интокцикацията от алкохол и наркотици, въпреки че няма научни изследвания за тях. Извлеченият от корена екстракт съдържа голямо количество глициризин, който е подсладител с лечебни свойства, 50 пъти по-сладък от захарозата. Използват го в безалкохолни напитки, бонбони и за подобряване вкуса на различни медикаменти. Билката има противовъзпалително и успокояващо действие. Затова се използва като ефикасен медикамент при появява на възпалителни процеси на горните дихателни пътища, ангина, пневмония и бронхит. Помага при проблеми на храносмилателната система като газове, киселини, язва и гастрит. Използва се за лекуване на състояния като често уриниране, Адисонова област и запек. Успокоява болките по време на менструация и регулира нередовния цикъл. Облекчава симптоматиката на алергии и артрит, а спомага за по-бързото заздравяване на раните. Ефикасно действа при кожни заболявания като екзема и псориазис. Някои хора наричат билката “женска виагра” заради функциите на афродизиак.

Не се препоръчва на бременни жени да пият билката под каквато да е форма. Продължителната употреба и предозирането на женското биле могат да доведат до появява на странични ефекти, като летаргия, оток, високо кръвно налягане, проблеми с дишането и главоболие. Съдържащата се в билката глициризинова киселина повишава задържането на натрий и вода в тялото. Продължителният прием може да доведе до изчерпване на калиевите запаси в организма. Ако се консумира с алкохол, могат да възниканат мускулни контракции и конвулсии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *