Златна пръчица срещу задържане на вода

Препоръчваме ви:

Златната пръчица, Solidago virgaurea, представлява многогодишно тревисто растение, което достига до височина 1 метър. То вирее из горите, храсталаците и скалистите райони по цялата територия на България, до 2200 метра надморска височина. Билката се среща още под името жълт енчец, горски енчец, златник и принадлежи към семейство Сложноцветни.

В златната пръчица се откриват химичните вещества сапонини, 0,5% етерично масло в цветовете и 0,72% в листата, флавоноидите изокверцитрин, рутин и кверцетин, никотинова киселина, астрагалин, хлорогенова киселина, смолисти вещества, агликоните кемпферол и кверцетин, горчиви, багрилни и слузни вещества, витамин С и РР, около 15 катехинови дъбилни вещества и неизучен досега алкалоид.

Билката се предписва при застой на течности в организма, цистити, пясък и камъни в бъбреците, и нефрити, защото има диуретично действие. Тя има свойството да стимулира бъбречната функция и да засилва рязко бъбречната екскреция. Заради съдържащите се в нея никотинова киселина и флавоноиди, билката действа успокояващо на нервите и може да се използва при симптоми на ревматизъм, подагра и артрит. В българската народна медицина жълтият енчец се препоръчва при увеличаване на простатната жлеза, чернодробни заболявания, гнойни рани и циреи, хронични заболявания по кожата, продължителна и силна менструация. Външно, под формата на лапи, билката може да се прилага при всякакъв вид отоци и кожни възпаления. Златната пръчица намира приложение при заболявания, които са свързани с дихателната система, като бронхити, а освен това помага при разширени вени. Много добро положително действие билката има при упорити диарии.

Златната пръчица трябва да се приема с внимание, тъй като тя стимулира силно бъбречната функция, което не е желателно при хора, които страдат от хронични нефрити. Освен това билката може да предизвика леки алергични реакции. Тя не трябва да се приема при бременност и кърмене. Продължителната и неконтролирана употреба на жълтия енчец може да предизвика чернодробна цироза. Използвайте билката, след като преди това сте направили консултация с лекар или фармацевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *