Змийско мляко срещу кожни заболявания

Змийското мляко, Chelidonium majus, представлява многогодишно тревисто растение от семейство Макови. То е разпространено на териториите на континентите Азия и Европа. В България растението може да се открие по сенчестите и влажни зони на територията на цялата страна. Билката се нарича още с имената желтяниче, желтеничава трева, лишайче, брадавично цвете и желтеникав бурен.

Змийско мляко срещу кожни заболявания

В змийското мляко се откриват около 20 алкалоида, които са свързани предимно с хелидоновата киселина и соли на лимонената и ябълчната киселина. Алкалоидите в билката спадат в 3 основни групи, група на протоберберина с берберин, група на протопина с представители протопин и алокриптопин, и група на бензофе-нантридина с представители сангвинарин, хелидонин, хомохелидонин и хелеритрин. Освен това се откриват витамини А и С, флавоноиди, органични киселини и сапонини.

Змийско мляко срещу кожни заболявания

С лечебна цел се събират подземната и надземната част от растението, и неговият пресен сок. Хората погрешно смятат змийското мляко за обикновен плевел, но всъщност растението притежава много полезни свойства. При приемане то подобрява обмяната на веществата, пречиства черния дроб и кръвта. Алколоидът хелидонин има потискащо действие върху централната нервна система и действа успокоително и седативно. Билката може да се прилага при заболявания на жлъчката и бъбреците. Съдържащият се сангвинарин има подобряващо действие върху перисталтиката на червата и освен това активира слюнчестата секреция. Растението стимулира функциите на черния дроб, понижава кръвното налягане и има регулиращо действие върху ускорения пулс. Змийското мляко се използва в дерматологията за лечението на екземи, брадавици, лишеи, мазоли и псориазис. Доказано е, че екстрактът от змийско мляко има противотуморно действие. В народната медицина билката се използва при малария, коремен тиф, импетиго и за регулиране на менструацията.

Змийско мляко срещу кожни заболявания

Употребата на змийското мляко като лекарствено средство задължително трябва да се извършва под наблюдение на лекар. Приемането на големи дози от лечебни препарати, които съдържат билката може да предизвика появата на различни симптоми като халюцинации, силна жажда, главозамайване, отравяне и тежест в главата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *