+359 878 292 513

АНАФРАНИЛ 10 МГ.Х 30

АНАФРАНИЛ 10 МГ. Х 30

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: N06AA04


Описание
 

1. КАКВО Е АНАФРАНИЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

АНАФРАНИЛ принадлежи към група лекарства, познати като трициклични антидепресанти, които се използват за лечение на депресия и промени в настроението. Други психични нарушения, които може да бъдат лекувани с АНАФРАНИЛ, са натрапливи състояния, паническо разстройство и фобии, хронична болка и нощни напикавания при деца.

 

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ АНАФРАНИЛ

Важно е да информирате Вашия лекар, ако имате други здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Не приемайте АНАФРАНИЛ ако:

Информирайте Вашия лекар, ако:

в миналото сте развили необичайна или алергична реакция към кломипрамин, към някой друг трицикличен антидепресант или към някое от помощните вещества на таблетките АНАФРАНИЛ;

• вече приемате лекарства за лечение на депресията, като напр. моноаминооксидазни инхибитори (МАО - инхибитори), селективни инхибитори на обратния захват на серотонин, селективни инхибитори на обратния захват на серотонин и норадреналин; наскоро сте прекарали сърдечен инфаркт или страдате от сериозно сърдечносъдово заболяване.

Ако някой от отговорите на горепосочените въпроси е ДА, то вероятно АНАФРАНИЛ не е подходящ за Вас.

Ако мислите, че може да сте алергичен/алергична, помолете Вашия лекар за съвет.

Трябва да осведомите Вашия лекар и ако:

мислите за самоубийство имате епилептични припадъци;

имате неправилен пулс; имате шизофрения;

имате глаукома (повишено вътреочно налягане);

имате заболяване на черния дроб или бъбреците;

имате някакво заболяване на кръвта;

имате затруднения при уриниране (напр. дължащи се на заболяване на простатата);

имате твърде активна щитовидна жлеза;

имате чест запек;

лесно губите съзнание

 

Информация за семействата и хората, грижещи се за болни

Трябва да наблюдавате дали Вашето дете или пациент с депресия показва признаци за поведенчески промени като необяснима тревога, безпокойство, проблеми със съня, раздразнителност, агресивност, превъзбуда или други промени в поведението, влошаване на депресията и мисли за самоубийство. Трябва да информирате лекаря на пациента за всеки такъв симптом, особено ако симптомите са тежки, с внезапно начало и не са били част от първоначалните симптоми на пациента. Вие ще трябва да следите за поява на такива симптоми всеки ден, особено в началото на терапията с антидепресанти, а също и при промяна на дозата, защото промените може да бъдат внезапни.Симптоми като тези може да бъдат свързани с повишен риск от мисли и поведение, свързани със самоубийство и показват нуждата от наблюдение и промени в лечението.

АНАФРАНИЛ и хората в напреднала възраст

Пациентите в напреднала възраст обикновено се нуждаят от по-малки дози от младите пациенти и тези на средна възраст. Възможно е по-често да се наблюдават нежелани реакции при пациенти в напреднала възраст. Вашият лекар ще Ви предостави необходимата допълнителна информация за по-внимателно дозиране и контрол.

 

АНАФРАНИЛ и децата

АНАФРАНИЛ не трябва да се прилага при деца и подрастващи, освен ако специално не е бил предписан от лекар. Вашият лекар ще Ви предостави необходимата допълнителна информация за по-внимателно дозиране и контрол.

 

Бременност

Осведомете Вашия лекар, ако сте бременна или кърмите. АНАФРАНИЛ не трябва да се приема по време на бременност, освен ако специално не Ви е бил предписан.Вашият лекар ще обсъди с Вас потенциалния риск от приемането на АНАФРАНИЛ по време на бременност.

 

Кърмене

Лекарственото вещество в АНАФРАНИЛ преминава в майчиното мляко. Препоръчва се по време на лечение с АНАФРАНИЛ майките да не кърмят.

 

Шофиране и работа с машини

АНАФРАНИЛ може да предизвика сънливост или разсеяност, или замъгляване на зрението. Ако изпитате подобни ефекти, не шофирайте, не работете с машини и не извършвайте дейности, изискващи пълна концентрация на вниманието. Консумацията на алкохол може да увеличи сънливостта.

 

Важна информация за някои от помошните вещества на АНАФРАНИЛ

АНАФРАНИЛ обвити таблетки съдържат лактоза и захароза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари (напр., лактоза, захароза), свържете се с него преди да използвате АНАФРАНИЛ обвити таблетки.

 

Ако взимате други лекарства:

Кажете на Вашия лекар или фармацевт ако напоследък сте вземали други лекарства, включително и тези, които не са предписани от лекар.

Преди да започнете лечение с АНАФРАНИЛ осведомете Вашия лекар или фармацевт за всички други лекарства, които приемате. Много лекарства взаимодействат с АНАФРАНИЛ и може да се наложи промяна на дозата или спиране на някое от лекарствата. Особено важно е Вашият лекар или фармацевт да знае дали ежедневно консумирате алкохол, както и ако промените този свой навик, също и ако приемате следните лекарства: лекарства за регулиране на кръвното налягане или сърдечната функция, други антидепресанти, успокоителни, транквиланти, антиконвулсанти (напр. барбитурати), антиепилептици, лекарства, забавящи съсирването на кръвта (антикоагуланти), лекарства за лечение на астма или алшргия, лекарства за Паркинсонова болест, препарати от щитовидна жлеза, лекарства за лечение на язва/киселини в стомаха като напр. циметидин, лекарства за лечение на нарушена концентрация/синдром на хиперактивност като напр. метилфенидат, перорални противозачатъчни средства, естрогени, лекарства, подпомагащи отделянето на вода и соли през бъбреците, действащи чрез повишаване на обема на урината (познати като диуретици).

 

ДРУГИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Важно е Вашият лекар да следи редовно състоянието Ви, за да може да прецизира дозата и да помогне за ограничаването на нежеланите ефекти. Той или тя могат да изискат да Ви се направят изследвания на кръвта, измерване на кръвното налягане или проверка на сърдечната дейност, както преди, така и по време на лечението.

АНАФРАНИЛ може да причини сухота в устата, която може да повиши риска от зъбни кариеси. Следователно, при продължително лечение трябва редовно да преглеждате зъбите си.Ако носите контактни лещи и почувствате дразнене в очите, осведомете Вашия лекар.Преди операция или зъболечение, осведомете хирурга или зъболекаря, че приемате АНАФРАНИЛ.АНАФРАНИЛ може да повиши чувствителността на кожата Ви към слънчева светлина. Пазете се от слънцето и носете подходящо защитно облекло и слънчеви очила.

 

 

3. КАК ПРАВИЛНО ДА ПРИЛАГАТЕ АНАФРАНИЛ

Следвайте внимателно указанията на Вашия лекар. Не превишавай препоръчаната Ви доза Дозировката и продължителността на лечението се определя от лекуващия лекар. Вашият лекар ще прецени най-подходящата за Вас дозировка.

При депресия, нарушения в настроението, натрапливости и страхови неврози дневната доза обикновено е между 75 mg и 150 mg. При панически разстройства и агорафобия (страх от отворени пространства) лечението обикновено започва с 10 mg дневно и след няколко дни дозата бавно се повишава до 100 mg.

При състояния на хронична болка дневната доза обикновено е между 10 и 150 mg.

При нощно напикаване у деца (на 5 или повече години), дневната доза обикновено е между 20 и 75 mg, в зависимост от възрастта на детето.

Приемайте АНАФРАНИЛ точно, както го е предписал Вашият лекар. Не приемайте повече, по-често или по-продължително от определеното от Вашия лекар. В някои случаи лекарят може да вземе решение да Ви лекува с АНАФРАНИЛ под формата на инжекции.

 

Ефекти, настъпващи при прекратяване лечението с АНАФРАНИЛ

Депресия, натрапливости и състоянията на хронично безпокойство изискват продължително лечение с АНАФРАНИЛ. Не променяйте и не спирайте лечението без консултация с Вашия лекар. Преди окончателното спиране на лечението с АНАФРАНИЛ, Вашият лекар може да изиска от Вас постепенно намаляване на дозата. Така може да се избегне влошаване на състоянието Ви и да се намали рискът от появата на симптомите от спиране на лекарството, като главоболие, гадене и общо неразположение.

 

Ако забравите да вземете АНАФРАНИЛ ?

Ако пропуснете приема на една доза АНАФРАНИЛ, вземете я веднага, щом си спомните, и след това продължете по предписаната Ви схема. В случай, че е настъпило време за следващата доза, пропуснете забравената и пак продължете по предписаната Ви схема. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

 

Ако сте приели повече АНАФРАНИЛ отколкото е необходимо?

Ако случайно сте приели твърде много АНАФРАНИЛ свържете се с Вашия лекар незабавно. Може да се нуждаете от медицински грижи.Симптомите, които се проявяват няколко часа след предозиране, са: силно изразена сънливост, лоша концентрация, учестен, забавен или неравномерен пулс, безпокойство и възбуда, загуба на мускулна координация и мускулна скованост, задушаване, припадъци, повръщане, треска.

 

 

4. ВЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

АНАФРАНИЛ може да има някои нежелани ефекти при някои хора. В повечето случаи не се налага медицинска намеса - те може да отзвучат по време на лечението, докато организмът Ви се адаптира към лекарството. Обърнете се към Вашия лекар, ако нежеланите ефекти са продължителни или Ви безпокоят.

Най-честите нежелани ефекти са: сънливост, умора, световъртеж, безпокойство, сухота в устата, запек, замъглено зрение, треперене (тремор), главоболие, палпитации, гадене, изпотяване, увеличаване на теглото и сексуални нарушения. В началото на лечението АНАФРАНИЛ може да усили чувството Ви на тревожност, но този ефект обикновено отзвучава за две седмици.Други нежелани ефекти, които също може да възникнзт, са: дезориентация, възбуда, нарушена концентрация, нарушения в съня, превъзбуда, раздразнителност, агресивност, отслабване на паметта, чувство, че сте отдалечен от ситуацията (все едно я наблюдавате от разстояние), влошаване на депресията, кошмари, прозяване, изтръпване на крайниците, треска, горещи вълни, разширени зеници, понижение на кръвното налягане, свързано със замаяност от рязко ставане или стоене прав, повишение на кръвното налягане, повръщане, коремни болки, диария, повишена чувствителност на кожата към слънчева светлина, отток (подути глезени и/или ръце и/или някоя друга част от тялото), оплешивяване, увеличаване на гърдите и отделяне на мляко, неприятен вкус и шум в ушите.

За информация и поръчки: