+359 878 292 513

АУГМЕНТИН SR ТАБЛ.1000 МГ.Х 28

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: J01CR02


Описание

Състав

Всяка таблетка AUGMENTIN SR съдържа като лекарствени вещества 562,5mg amoxicillin (амоксицилин) под формата на amoxicillin tryhydrate (амоксицилин трихидрат), 437,5 mg amoxicillin (амоксицилин) под формата на amoxicillin sodium (натриева сол на амоксицилин) и 62,5 mg clavulanic acid (клавуланова киселина) под формата на potassium clavulanate (калиев клавуланат).

 

Съдържат и следните помощни вещества:

• Сърцевина на таблетката: микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, ксантанова гума, лимонена киселина.

• Филмово покритие: хипромелоза 6ср, хипромелоза 15ср, титанов диоксид, полиетилен гликол 3350, полиетилен гликол 8000.

 

Име и адрес на производителя и притежателя на разрешението за употреба

AUGMENTIN SR се произвежда от Glaxo Wellcome Production, rue de la Peyenniere, 53100 Mayenne, France. Притежател на разрешението за употреба е ГлаксоСмитКлайн ЕООД с адрес: София 1408, кв. Иван Вазов, ул. Димитър Манов бл.10.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА AUGMENTIN SR И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

AUGMENTIN SR е под формата на таблетки с удължено освобождаване. Приемат се през устата.

AUGMENTIN SR се използва за лечение на бактериални инфекции на дихателните пътища, включително пневмония, придобита в обществото, остро влошаване на хроничен бронхит и остър бактериален синуит.Може да се приема и с цел предотвратяване на локални инфекциозни услажнения след зъбна хирургична интервенция.

 

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА НА AUGMENTIN SR Не приемайте AUGMENTIN SR:

• Ако сте алергични (с повишена чувствителност) към amoxicillin или към който и да е бета-лактамен антибиотик (например пеницилини или цефалоспорини), или към някоя от другите съставки на AUGMENTIN SR.

• Ако при предишен прием на AUGMENTIN сте получили жълтеница (пожълтяване на кожата и/или очите) или заболяване на черния дроб.

Обърнете специално внимание и се консултирайте с вашия лекар:

• Ако страдате от заболяването инфекциозна мононуклеоза (вирусно заболяване, протичащо с висока температура, подути и болезнени лимфни възли и в някои случаи на възпаление на гърлото и увеличен черен дроб), тъй като приемът на amoxicillin при това заболяване може да доведе до поява на обрив.

• Ако имате проблеми с бъбреците или с черния дроб.

AUGMENTIN SR се препоръчва за употреба само при възрастни на и над 16 години. Прием на AUGMENTIN SR с вода и храна:

За постигането на оптимално действие на лекарството се препоръчва AUGMENTIN SR да се приема в началото на храненето.

 

Бременност

Тъй като наличните данни от употребата на AUGMENTIN SR по време на бременност са ограничени, приложението му по време на бременност не се препоръчва, освен ако лекуващият лекар не прецени друго.

 

Кърмене

AUGMENTIN SR може да се приема по време на кърмене. Въпреки това както преди прием на всяко лекарство трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

 

Прием на други лекарства:

Непременно уведомете лекаря за всички лекарства, които приемате в момента или сте приемали наскоро, дори и за тези, които сте си купили сами без лекарско предписание.Действието на AUGMENTIN SR може да се повлияе от probenecid (probenecid се използва напр. за лечение на подагра). В случай, че приемате това лекарство, уведомете лекаря преди да започнете лечение с AUGMENTIN SR, тъй като едновременният прием на тези две лекарства може да доведе до повишаване нивата и удължаване времето на налиност на amoxicillin в кръвта.

 

 

3. КАК СЕ ПРИЕМА AUGMENTIN SR

Приемайте лекарството, както лекуващият лекар ви е препоръчал. Приемайте по 2 таблетки AUGMENTIN SR два пъти дневно, през устата и с многовода.Лекарят определя дозировката и продължителността на лечението (от 7 до 10 дни в зависимост от вида на инфекцията).

За профилактика на инфекции след зъбна хирургична интервенция лекарството се приема в продължение на 5 дни, като се започва в рамките на 3 часа след хирургичната интервенция.

Какво да направите, в случай че приемете по-голяма доза AUGMENTIN SR от предписаната:

Уведомете незабавно лекуващия лекар.

Какво да направите, в случай че пропуснете прием на AUGMENTIN SR:

Приемете забравената доза от лекарството веднага след като си спомните. Не приемайте двойна доза за компенсиране на пропуснатата.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Подобно на всяко друго лекарство е възможно AUGMENTIN SR да причини нежелани реакции.По време на клинични изпитвания с AUGMENTIN SR са наблюдавани следните нежелани лекарствени реакции;

• Диария (кашави или воднисти изпражнения).

• Гадене (чувство за повдигане).

• Кандидоза на половите органи (предизвикана от Candida гъбична инфекция на влагалището, свързана с прояви на сърбеж, парене и гъсто бяло течение).

• коремна (стомашна) болка.Повръщането, обикновено слабо изразено, е не честа нежелана реакция от страна на храносмилателната система.

В редки случаи приемът на AUGMENTIN може да бъде свързан с нежелани реакции като:

• Подуване на лицето, устните, устата, езика или гърлото, което може да доведе до затруднение в преглъщането или дишането.

• Внезапна поява на признаци на алергична реакция като обрив, сърбеж или уртикария по кожата, подуване на лицето, устните, езика или други части на тялото, задух, хрипове или затруднено дишане.

• Реакции от страна на кожата, най-често под формата на червени пъпчици, които могат да сърбят и да наподобяват обрива при морбили (дребна шарка). Пъпчиците може да се превърнат в мехури или да образуват надигнати червени плаки със светъл център. Кожата/пъпките/мехурите могат да кървят, да се белят или да се излющят. Понякога тези симптоми са съчетани с повишена температура.

• Заболяване на бъбреците - проблеми с уринирането, което може да е болезнено и да се появи кръв в урината.

• Водниста диария, която може да е кървава и съпроводена с коремни спазми.

• Умерено повишение на стойностите на чернодробните ензими, което показва, че може да страдате от чернодробно заболяване. То може да се прояви като гадене, повръщане, загуба на апетит, влошено общо състояние, повишена температура, сърбеж, пожълтяване на кожата и очите и тъмно оцветяване на урината. Тези симптоми са наблюдавани главно при мъже и пациенти в напреднала възраст, приемали AUGMENTIN дълго време. Те може да се проявят до няколко седмици след края на лечението и обикновено са обратими. Въпреки това, в някои случаи тези симптоми могат да бъдат много тежки и много рядко да доведат до фатален изход.

• Обратимо намаляване на броя на белите кръвни клетки, което да доведе до често развитие на инфекции, проявяващи се като повишена температура, тежки простуди, възпаление на гърлото или язви по лигавицата на устната кухина.Обратимо намаляване на броя на тромбоцитите (кръвни клетки, участващи в процесите на кръвосъсирването,), което може да доведе до по-лесно кървене или по -лесно от обикновено получаване на кръвонасядания (синини)

• Разрушаване на червените кръвни клетки, което може да доведе до умора, главоболие, задух при физически усилия, замаяност, бледост и пожълтяване на кожата и/или очите.

• Главоболие, замаяНОСт, много рядко - повишена активност и гърчове.

• Образуване на кристали в урината (обикновено видими само под микроскоп) и водещи до помътняване на урината или затруднение (дискомфорт) при уриниране. За да се намали вероятността от поява на тези симптоми, приемайте много течности.В случай че развиете някой от тези симптоми, спрете приема на AUGMENTIN SR и незабавно се консултирайте с лекуващия лекар.Уведомете лекаря си и за всяка друга смущаваща ви реакция, която може и да не е описана в тази листовка.

За информация и поръчки: