+359 878 292 513

АЗАКС ТАБЛ.500 МГ.Х 3

АЗАКС ТАБЛЕТКИ 500 МГ. Х 3

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: J01FA10


Описание

Какво съдържа Azax?

Всяка филмирана таблетка Azax съдържа 524.00 mg Azithromycin dihydrate като активно вещество, което е еквивалентно на 500 mg Azithromycin.

Помощни вещества: прежелатинирана скорбяла, LHPC 21, натрий лаурил сулфат, кроскармелоза натрий, двойноосновен калциев фосфат дихидрат, аерозил 200, обезводнена лактоза и магнезиев стеарат.

 

Лекарствена форма и опаковка

Azax може да намерите в опаковка от 3 филмирани таблетки.

 

Как действа Azax?

Azax принадлежи към групата на макролидните азалидни антибиотици. Azax е антибиотик с широк антибактериален спектър, който действа ефективно срещу повечето бактериални щамове. Той потиска протеиновата синтеза в бактериите и по този начин способността им да растат и да се размножават. Azithromycin се резорбира добре след вътрешно приложение и прониква бързо в тъканите и различните органи. Високите концентрации, които се достигат след прилагане на терапевтичните дози са бактерицидни {убиват бактериите) и едновременно с това терапевтичният ефект се запазва в продължение на 5-7 дена след спиране на лекарството. Azithromycin се излъчва бавно от тъканите, което позволява прилагане на еднократна дневна доза и съкращава общото време на лекарството.

 

Какво лекува Azax?

Azax се използва за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към azithromycin микроорганизми. Azax е показан за лечение на:

=> Инфекции на горните дихателни пътища: бактериален фарингит/тонзилит, синуит и възпаление на средното ухо.

=> Инфекции на долните дихателни пътища: бактериален бронхит, обострен хроничен бронхит, интерстициална и алвеоларна пневмония.

=> Инфекции на кожата и меките тъкани: еритема хроника мигранс (първи стадий на Лаймска болест), еризипел, импетиго и вторична пиодермия.

=> Полово предавани болести: неусложнен уретрит/цервицит, причинени от Chlamidia trachomatis, Lfreaplasma urealyticum u Neisseria gonorrhoeae.

 

Кога не трябва да взимате Azax?

Не взимайте Azax, ако сте свръхчуствителни към azithromycin, erythromycin, помощните вещества на продукта или към други сродни макролидни антибиотици. Този лекарственпродукт съдържа лактоза и е неподходящ при хора с лактазна недостатъчност, галактоземия или глюкозен/галактозен синдром на малабсорбация.

 

Какво трябва да знаете преди да започнете да приемате Azax?

Уведомете Вашия лекар, ако:

? страдате от сериозно увредена чернодробна функция, тъй като черният дроб е основният път за излъчване на azithromycin;

? имате тежка бъбречна недостатъчност;

* приемате други лекарствени продукти;

? сте бременна или кърмите.

 

Приложение по време на бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство. Клиничният опит с azithromycin при бременни жени е ограничен. Няма информация дали azithromycin преминава в човешката кърма. По време на бременност и кърмене Azax трябва да се използва, само когато ползата за майката се преценява като по-голяма от потенциалния риск за плода (кърмачето).

 

Влияе ли Azax на способността за шофиране и работа с машини?

Няма данни Azax да повлиява способността за шофиране и работа с машини.

 

Може ли да приемате Azax заедно с други медикаменти?

Моля, информирайте Вашия лекар, ако взимате или доскоро сте взимали други лекарствени продукти, дори такива, отпускани без лекарско предписание. Трябва да се внимава при съвместния прием на алуминий и магнезий съдържащи антиацидни лекарствени продукти и Azax. Препоръчва се спазване на интервал най-малко 2 часа от приложението на Azax и антицидно лекарство.

Макролидните антибиотици могат да усилят ефекта на някои лекарства като теофилин, дигоксин, ерготамин и др. Azax не трябва да се прилага едновременно с лекарства от групата на ергоалкалоидите.При едновременното прилагане на Azax и варфрин или орални кумаринови антикоагуланти може да се наблюдава повишена склонност към кървене.

 

Как се приема Azax?

Azax се приема през устата 1 час преди или 2 часа след хранене.Дозировката и продължителността на лечението се определят от лекуващия Ви лекар.

При деца се препоръчва лечение с azithromycin суспензия.

Не е необходима промяна на дозировката при по-възрастни пациенти с нормална бъбречна и чернодробна функция, приемащи лекарствения продукт в препоръчаните дозировки.При лека степен на бъбречна недостатъчност не се изисква промяна в дозировката на Azithromycin. Няма сигурни клинични данни относно приложението на Azithromycin при болни с тежка бъбречна недостатъчност, поради което антибиотикът трябва да се прилага с особено внимание.При пациенти с нарушена чернодробна функция azithromycin трябва да се прилага с особено внимание.

 

Какво да направите, ако пропуснете една доза?

Трябва да приемате лекарството, както Ви е предписано. Ако пропуснете да приемете една доза, вземете следващата, веднага щом си спомните и се върнете към Вашето назначение.

 

Какво да направите при предозиране?

Няма данни за предозиране с Azax.В случай на предозиране макролидни антибиотици може да се наблюдава загуба на слуха, тежко изразено гадене, повръщане и диария. В такъв случай трябва да предизвикате повръщане и веднага да потърсите лекарска помощ.

 

Какви нежелани лекарствени реакции може да причини Azax?

Всяко лекарство може да има нежелани и неблагоприятни ефекти. По принцип Azax се понася добре. В редки случаи могат да се наблюдават нежелани лекарствени реакции, които са най-често леки и краткотрайни и преминават след спиране приема на лекарството.

Основните нежелани лекарствени реакции са свързани със стомашно-чревния тракт - гадене, повръщане, диария, стомашна болка. Рядко са наблюдавани сериозни нежелани реакции като ангиоедема и холестатична жълтеница.

Нежеланите реакции, появяващи се с честота 1% и по-малко са: палпитации, гръдна болка, дизпепсия, флатуленция, повръщане, мелена, холестатична жълтеница, монилия, вагинит, нефрит, замайване, главоболие, вертиго, сомнолентност, лесна уморяемост, обрив, сърбеж, светлобоязъм и ангиоедема. Може да се наблюдава обратимо повишение на чернодробните ензими. При промяна те се връщат към нормалните стойности две или три седмици след преустановяването на лечението. В редки случаи се съобщава за сериозни алергични (рядко фатални) реакции. Някои от тях имат като резултат повторна поява на симптомите, което води до удължаване на периода за наблюдение и лечение.Рядко се съобщава за нарушен сърдечен ритъм (палпитации и аритмии, включително тахикардия).Вашият лекар разполага с по-пълна информация по този въпрос.

 

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ВАШИЯ ЛЕКАР, АКО ЗАБЕЛЕЖИТЕ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ!

 

Как се съхранява Azax?

ДА НЕ СЕ УПОТРЕБЯВА СЛЕД ИЗТИЧАНЕ СРОКА НА ГОДНОСТ, ПОСОЧЕН ВЪРХУ ОПАКОВКАТА

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Продава се по лекарско предписание.

Посъветвайте се с Вашия лекар преди употреба.

За информация и поръчки: