+359 878 292 513

БЕРЛИПРИЛ ТАБЛ.10 МГ.Х 30

Берлиприл табл. 10 мг х30

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C09AA02


Описание

 

1. Какво представлява Берлиприл - 10 и за какво се използва?

Берлиприл® 10 е АСЕ инхибитор - лекарство, което понижава кръвното налягане и облекчава работата на сърцето.

Берлиприл® 10 се използва за:

- лечение на високо кръвно налягане (хипертония);

- лечение на сърдечна недостатъчност (симптоматична сърдечна недостатъчност);

- профилактика на развититето на сърдечна недостатъчност (симптоматична сърдечна недостатъчност) при пациенти с нарушена функция на лявата камера, която все още не е довела до признаци на сърдечна недостатъчност (асимптоматична нарушена функция на лявата камера с левокамерна фракция на изтласкване < 35 %).

 

2. Преди да приемете Берлиприл® 10 Не приемайте Берлиприл® 10:

- ако сте алергичен (свръхчувствителен) към активното вещество enalapril maleate, друг АСЕ инхибитор или някоя от другите съставки на Берлиприл® 10- ако е настъпил тъканен оток (ангионевротичен оток) при предшестващо лечение с АСЕ инхибитор;

- ако сте с наследствена склонност към тъканен оток или при тъканен оток с неизвестна причина (наследствен или идиопатичен ангиоедем);

- по време на последните шест месеца от бременността.

Обърнете специално внимание при употребата на Берлиприл® 10

Ако страдате от някое от следните заболявания или някое от изброените състояния се отнася за Вас, моля, информирайте Вашия лекар преди приема на това лекарство. Вашият лекар ще предприеме необходимите мерки.

- ако е налице риск за силно понижение на кръвното налягане поради нарушен водно-солеви баланс, напр. при прием на лекарства, увеличаващи отделянето на урина, при бедна на соли диета или в резултат на повръщане или диария;

- ако сърдечните клапи в лявата камера са стеснени или ако има стеснение на изхода на лявата камера;

- ако страдате от сърдечно заболяване с нарушен кръвоток (исхемия);

- ако страдате от нарушено кръвоснабдяване на мозъка (мозъчно-съдова болест);

- ако сте с нарушена бъбречна функция (креатининов клирънс < 80 ml/min);

- ако бъбречните артерии са стеснени (от двете страни или от едната страна при единствен бъбрек);

- ако наскоро сте претърпели бъбречна трансплантация;

- ако се увеличат чернодробните ензими или при жълтеница;

- ако се понижи броят на белите кръвни клетки (левкопения) и/или при силно понижение на определени бели кръвни клетки със склонност към инфекции и тежки генерализирани симптоми (агранулоцитоза);

- ако страдате от някои заболявания на съединителната тъкан (колагенози), засягащи кръвоносните съдове;

- ако се лекувате с лекарства/ които подтискат имунната система;

- ако едновременно приемате алопуринол (лекарство за подагра), прокаинамид (лекарство за нарушен сърдечен ритъм) или литий (лекарство срещу някои форми на депресия);

- ако по време на лечение с Берлиприл® 10 възникнат реакции на свръхчувствителност или тъканен оток (ангиоедем);

- ако имате захарен диабет;

- при проява на упорита, суха кашлица;

- при риск за увеличение на нивата на калий в кръвта;

- при незадоволителен контрол на кръвното налягане поради расови причини (особено при чернокожи пациенти).

Ако се налага десенсибилизиращо лечение срещу отрови на насекоми (напр. пчели или оси), Берлиприл® .70 трябва временно да се замести с подходящо лекарство, съдържащо активно вещество от друг клас. В противен случай могат да настъпят животозастрашаващи реакции на свръхчувствителност (напр. понижение на кръвното налягане, задух, повръщане, алергични кожни реакции). Тези реакции могат да се проявят и след ужилване от насекоми (напр. на пчели или оси).

Едновременното приложение на Берлиприл® 10 по време на диализа с определени диализни мембрани (високо-флуксни мембрани) или по време на лечение на високи нива на липиди в кръвта (LDL афереза с абсорбция на декстран сулфат) може да доведе до тежки реакции на свръхчувствителност и животозастрашаващ шок.

В случай на спешна диализа или хемофилтрация или при необходимост от LDL афереза, преди това лечението трябва да се смени с друго лекарство, подходящо за тази цел (не АСЕ инхибитор) или да се използва друга диализна мембрана.

Информирайте Вашия лекар, че се лекувате с Берлиприл® 10 или имате нужда от диализа, за да има предвид това при лечението.

Ако е планирана операция или анестезия (включително и при стоматолог), информирайте Вашия лекар, че приемате Берлиприл® 10, тъй като при анестезия може да настъпи рязко понижение на кръвното налягане.

 

Информирайте незабавно Вашия лекар, ако се прояви някой от следните симптоми:

- оток на лицето, крайниците, устните, лигавиците, езика и/или ларинкса, задух;

- жълто оцветяване на кожата и лигавиците;

- висока температура, подуване на лимфните възли и/или възпаление на  гърлото;

В тези случаи не трябва да продължавате да приемате Берлиприл® 10 и лекарят ще предприеме необходимите мерки.

Приложението на това лекарство изисква редовен контрол от Вашия лекар. Ето защо трябва да спазвате провеждането на лабораторните изследвания и прегледи, които лекарят Ви е назначил.

 

Деца

Данните за приложение на enalapril maleate при деца с високо кръвно налягане са ограничени. Няма данни и за приложение при други показания. Има само данни за поносимостта и ефективността на enalapril maleate за лечение на високо кръвно налягане при деца над 6 годишна възраст. Берлиприл® 10 се препоръчва единствено за лечение на това заболяване при деца.

Новородени и деца с бъбречни заболявания не трябва да се лекуват с Берлиприл® 10.

 

 

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

При едновременното приложение на Берлиприл® 10 с други лекарства, трябва да се има предвид следното:

- Лекарства, които увеличават количеството отделена урина при намалена екскреция на калий (калий-съхраняващи диуретици) и калиеви препаратиАСЕ инхибиторите намаляват отделянето на калий с урината при приложение на диуретици. Някои диуретици (калий-съхраняващи диуретици, като напр. спиронолактон, триамтерен или амилорид), калиеви препарати и калий-съдържащи солеви заместители или хепарин (лекарство, което подтиска кръвосъсирването) може да доведат до силно увеличение на калия в кръвта. Едновременното приложение трябва да се осъществява внимателно и при често изследване на нивата на калий в кръвта.

- Други лекарства, увеличаващи количеството отделена урина (тиазиди или бримковидиуретици)Предшестващо лечение с високи дози диуретици може да доведе до недостиг на течности и до риск от рязко спадане на кръвното налягане в началото на лечението с Берлиприл® 10. Понижаващият кръвното налягане ефект може да се намали ако се спре диуретика, ако се компенсира недостига на течности, ако се приложат соли или ако лечението с enalapril започне с ниски дози.

- Други лекарства, понижаващи кръвното налягане (антихипертензивни лекарства)Едновременното приложение на Берлиприл® 10 с лекарства, понижаващи кръвното налягане, може да увеличи понижаващия кръвното налягане ефект на Берлиприл® 10. Едновременното приложение на нитроглицерин и други нитрати или други лекарства за разширяване на кръвоносните съдове (вазодилататори) може допълнително да понижи кръвното налягане.

- Литий (лекарство срещу депресия)При едновременно приложение на АСЕ инхибитор и литий е докладвано обратимо повишение на нивата на литий в кръвта и вредни (токсични) ефекти. Едновременното приложение с определени диуретици (тиазиди) може да увеличи концентрацията на литий в кръвта и това да увеличи риска от вредните ефекти на литий при лечението с АСЕ инхибитори. Ето защо приложението на Берлиприл® 10 с литий не се препоръчва

Ако обаче се налага приложението на тази комбинация, нивата на калий в кръвта трябва внимателно да се проследяват.

- Лекарства срещу депресия и срещу други психични заболявания, наркотици, анестетици (трициклични антидепресанти, невролептици, анестетици, наркотици)Едновременното приложение на АСЕ инхибитори може да доведе до по-силно понижение на кръвното налягане.

- Лекарства против болка и възпаление (нестероидни противовъзпалителни средства)

Продължителното приложение на лекарства против болка и възпаление може да намали понижаващия кръвното налягане ефект на АСЕ инхибиторите. Едновременното приложение може да доведе до увеличени нива на калий в кръвта и до влошаване на бъбречната функция, което обикновено е обратимо. Острата бъбречна недостатъчност също е рядка, особено при пациенти с нарушена бъбречна функция, напр. при пациенти в напреднала възраст и при пациенти с обемен дефицит.

- Симпатикомиметици (лекарства, които водят до ефекти, подобни на медиаторите в организма норадреналин и адреналин, напр. повищено кръвно налягане)

Симпатикомиметиците могат да намалят понижаващия кръвното налягане ефект на АСЕ инхибиторите.

- Лекарства, понижаващи кръвната захар и инсулин (антидиабетни лекарства) Едновременното приложение на АСЕ инхибитори може да засили понижаващия кръвната захар ефект; налице е риск от понижение на нивата на кръвната захар под нормата (хипогликемия). Тези случаи обикновено възникват през първите седмици от комбинираното лечение, както и при пациенти с нарушена бъбречна функция.

- Ацетилсалицилова киселина (лекарство, прилагано в ниски дози за профилактика на сърдечно-съдови заболявания), лекарства за разрушаване на кръвни съсиреци (тромболитици), бета-блокери (лекарства за лечение на високо кръвно налягане)

Може да се прилагат едновременно с Берлиприл® 10. Прием на Берлиприл® 10 с храни и напиткиПриемът на храна не повлиява резорбцията на Берлиприл® 10 в организма. Алкохолът засилва понижаващия кръвното налягане ефект на АСЕ инхибиторите.

 

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

За информация и поръчки: