+359 878 292 513

СПИРИВА РЕСПИМАТ СОЛ.2.5МКГ/60 ДОЗИ

Спирива Респимат разтвор за инхалации 2.5мкг. 60 дози

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: BOEHRINGER I

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: R03BB04


Описание

|Спирива Респимат помага на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) да дишат по-лесно. ХОББ е хронично белодробно заболяване, което причинява недостиг на въздух и кашлица. Понятието ХОББ се свързва със състояния на хроничен бронхит и емфизем. Тъй като ХОББ е хронично заболяване, Вие трябва да приемате Спирива Респимат всеки ден, а не само, когато имате дихателни проблеми или други симптоми на ХОББ.
Спирива Респимат е бронходилататор с продължително действие, който разширява дихателните пътища и Ви помага да вдишвате и издишвате по-лесно. Редовната употреба на Спирива Респимат може също да Ви помогне, когато в момента сте в състояние, характеризиращо се с недостиг на въздух, свързано с Вашето заболяване и ще Ви помогне за намаляване на ефектите на заболяването върху Вашия ежедневен живот. Помага също, за да бъде удължен периода на Вашата активност. Всекидневната употреба на Спирива Респимат ще предотврати и епизодите на внезапно краткотрайно влошаване на Вашите симптоми, свързани с ХОББ, които могат да продължат няколко дни.
За правилното дозиране на Спирива Респимат вижте точка 3. Как да използвате Спирива Респимат и Указанията за употреба, посочени на обратната страна на листовката.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Спирива Респимат
Моля, прочетете внимателно следните въпроси и ако Вашият отговор е положителен, обърнете се към Вашия лекар преди да започнете употребата на Спирива Респимат:

    Алергични (свръхчувствителни) ли сте към тиотропиум, атропин или подобни лекарствени продукти като ипратропиум или окситропиум?
    Приемате ли други лекарствени продукти, съдържащи ипратропиум или окситропиум?
    Бременна ли сте, планирате ли бременност или кърмите ли?
    Страдате ли от замъгляване на зрението, болка в очите/ или зачервяване на очите), увеличена простатна жлеза или затруднения при уриниране?
    Имате ли бъбречни нарушения?

Не използвайте Спирива Респимат:

    ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество тиотропиум или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
    ако сте алергични (свръхчувствителни) към атропин или други лекарства, производни на атропин, като ипратропиум или окситропиум.

Предупреждения и предпазни мерки
При употреба на Спирива Респимат, бъдете особено предпазливи спреят да не попадне в очите Ви. Това може да предизвика болка или неприятно усещане в очите, замъгляване на зрението, цветни кръгове или светли петна, свързани със зачервяване на очите (т.нар. тесноъгълна глаукома). Очните симптоми може да бъдат придружени от главоболие, гадене и повръщане. Измийте си очите с топла вода, прекратете употребата на тиотропиум бромид и незабавно потърсете съвет от Вашия лекар.
Ако усетите затруднено дишане или получите обрив, оток или сърбеж веднага след инхалиране, спрете употребата на Спирива Респимат и незабавно уведомете Вашия лекар.
По време на антихолинергичната терапия се наблюдава сухота в устата, която при продължителен период може да е свързана със зъбни кариеси. По тази причина, е необходимо да се обърне специално внимание на оралната хигиена.
Спирива Респимат се прилага за поддържащо лечение при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест. Не трябва да се използва при внезапен/остър пристъп на недостиг на въздух или затруднено дишане.
Информирайте Вашия лекар, ако страдате от заболявания на сърцето и особено състояния, при които е засегнат сърдечният Ви ритъм (нарушения на ритъма). Нарушенията на ритъма може да включват неправилен сърдечен ритъм, забавяне на ударите за сърцето (брадикардия), или ускоряване ударите на сърцето (тахикардия). Важно е да се установи дали Спирива Респимат е подходящото лекарство за употреба от Вас.
Не приемайте Спирива Респимат повече от един път дневно.
Уведомете Вашия лекар, ако усетите, че дишането Ви се затруднява.
Ако имате кистозна фиброза, информирайте Вашия лекар, тъй като Спирива Респимат може да влоши симптомите Ви на кистозна фиброза.

Деца и юноши
Спирива Респимат не се препоръчва за употреба при деца и юноши на възраст под 18 години.

Други лекарства и Спирива Респимат
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате/сте приемали антихолинергични лекарствени продукти, като ипратропиум или окситропиум.
Не са съобщавани специфични нежелани лекарствени реакции при едновременното приложение на Спирива Респимат с други лекарствени продукти, предназначени за лечение на ХОББ, такива като лекарства за инхалиране с подпомагащо действие, например салбутамол, метилксантини, например теофилин и/или стероиди за перорално и инхалационно приложение, например преднизолон.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или имате съмнения за съществуваща бременност, или ако кърмите, не трябва да приемате този лекарствен продукт, освен ако не Ви е специално препоръчан от Вашия лекар.
Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини
Няма проучвания за ефектите на тиотропиум върху способността за шофиране и работа с машини. В случай, че се появят замаяност или замъглено виждане, това може да окаже влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

3. Как да използвате Спирива Респимат
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Спирива Респимат е само за инхалаторна употреба.

Обичайната доза е:
Ефектът на Спирива Респимат продължава 24 часа, поради което трябва да използвате Спирива Респимат само ВЕДНЪЖ дневно, ако е възможно по едно и също време на деня. Всяка употреба включва ДВЕ ВПРЪСКВАНИЯ.
Тъй като ХОББ е хронично заболяване, използвайте Спирива Респимат всеки ден, а не само когато усетите затруднения в дишането. Не приемайте повече от препоръчаната доза.
Спирива Респимат не се препоръчва за употреба при деца и юноши под 18 години, поради липсата на данни за безопасността и ефикасността.
Уверете се, че можете да използвате правилно Вашия инхалатор Спирива Респимат. Указанията за употреба на инхалатора Спирива Респимат са приложени на обратната страна на тази листовка.

Ако сте приели повече от необходимата доза Спирива Респимат
Ако сте вдишали повече от две впръсквания от Спирива Респимат дневно, трябва да уведомите Вашия лекар незабавно. Може да сте изложени на повишен риск от възникване на нежелани лекарствени реакции, такива като сухота в устата, констипация, затруднения при уриниране, повишена сърдечна честота или замъглено виждане.

Ако сте пропуснали да приемете Спирива Респимат
Ако сте пропуснали да приемете дневната си доза (ДВЕ ВПРЪСКВАНИЯ, ВЕДНЪЖ ДНЕВНО), не се притеснявайте. Вземете я веднага щом се сетите, но не приемайте две дози наведнъж или в един и същи ден. След това, вземете Вашата следваща доза както обикновено.

Ако сте спрели приема на Спирива Респимат
Преди да прекъснете лечението със Спирива Респимат трябва да се посъветвате с Вашия лекар или фармацевт. Ако прекъснете лечението със Спирива Респимат, е възможно признаците и симптомите на ХОББ да се влошат.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Оценката на нежеланите реакции се основава на следните честотни категории:

    Чести: засягат 1 до 10 пациенти на 100;
    Нечести: засягат 1 до 10 пациенти на 1 000;
    Редки: засягат 1 до 10 пациенти на 10 000;
    С неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка на честотата.

Нежеланите реакции, описани по-долу, са наблюдавани при пациенти, приемащи този лекарствен продукт и са изброени според честотата на възникване като чести, нечести, редки или с неизвестна честота.

Чести:

    сухота в устата: обикновено е в лека форма.

Нечести:

    замаяност;
    главоболие;
    нарушен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене, надкамерна тахикардия);
    усещане на сърдечния ритъм (палпитация);
    учестен сърдечен ритъм (тахикардия);
    кашлица;
    кръвотечение от носа (епистаксис);
    възпаление на гърлото (фарингит);
    пресипналост (дисфония);
    запек;
    гъбични инфекции в устната кухина и гърлото (орофарингеална кандидоза);
    затруднения при преглъщане (дисфагия);
    обрив;
    сърбеж (пруритус);
    затруднено уриниране (задържане на урина);
    болка при уриниране (дизурия).

Редки:

    цветни кръгове или светли петна, свързани със зачервяване на очите (глаукома);
    повишено вътреочно налягане;
    замъглено виждане;
    тежест в гърдите, свързана с пристъп на кашлица, затруднено дишане или недостиг на въздух веднага след инхалиране (бронхоспазъм);
    възпаление на ларинкса (ларингит);
    киселини (гастроезофагеален рефлукс);
    зъбни кариеси;
    възпаление на венците (гингивит);
    възпаление на езика (глосит);
    инфекция в устата (стоматит);
    сериозни алергични реакции, които предизвикват подуване на устата и лицето или гърлото (ангионевротичен едем);
    копривна треска (уртикария);
    инфекции или язви по кожата;
    суха кожа;
    инфекция на пикочните пътища.

С неизвестна честота:

    загуба на вода в организма (дехидратация);
    безсъние (инсомния);
    възпаление на синусите (синузит);
    чревна непроходимост или липса на движение в червата (интестинална обструкция, включително паралитичен илеус);
    гадене;
    свръхчувствителност, включително реакции от бърз тип;
    подуване на ставите.

Непосредствените алергични реакции като обрив, копривна треска (уртикария), подуване на устата и лицето или внезапно затруднение при дишане (ангионевротичен едем) или други реакции на свръхчувствителност може да се появят след прилагането на Спирива Респимат. Ако се появят такива реакции, свържете се с Вашия лекар незабавно.
В допълнение, както при всички лекарства за инхалаторно приложение, някои пациенти може да усетят неочаквана тежест в гърдите, свързана с пристъп на кашлица, затруднено дишане или недостиг на въздух веднага след инхалиране (бронхоспазъм).

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

5. Как да съхранявате Спирива Респимат
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и етикета на инхалатора. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Инхалаторът Спирива Респимат трябва да се изхвърли най-късно до 3 месеца от първоначалната употреба (вижте Указанията за употреба на обратната страна).
Да не се замразява.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Спирива Респимат
Активната съставка е тиотропиум. При едно впръскване се освобождават 2.5 микрограма тиотропиум (2 впръсквания представляват една лекарствена доза), които са еквивалентни на 3,124 микрограма тиотропиум бромид монохидрат. Освободената доза е дозата, която се приема от пациента след преминаването й през мундщука.
Другите съставки са: Бензалкониев хлорид, динатриев едетат, пречистена вода и 3.6% хидрохлорна киселина за регулиране на рН.

Как изглежда Спирива Респимат и какво съдържа опаковката
Спирива Респимат 2.5 микрограма е съставен от един пълнител, съдържащ разтвор за инхалиране и един инхалатор Респимат. Пълнителят трябва да се постави в инхалатора преди първоначалната употреба.

Единична опаковка: 1 инхалатор Респимат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози).

Двойна опаковка: 2 единични опаковки, всяка от които съдържа 1 инхалатор Респимат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози).

Тройна опаковка: 3 единични опаковки, всяка от които съдържа 1 инхалатор Респимат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози).

Осморна опаковка: 8 единични опаковки, всяка от които съдържа 1 инхалатор Респимат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози).
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител:
Притежателят на разрешението за употреба за Спирива Респимат е: Boehringer Ingelheim International GmbH, Германия.

Производителят на Спирива Респимат е:
Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG, Германия.

Указания за употреба Инхалатор Спирива Респимат
Как да използвате Вашия инхалатор Спирива Респимат
Тази листовка обяснява как да използвате и да съхранявате грижливо Вашия инхалатор Спирива Респимат. Моля прочетете и следвайте внимателно тези инструкции. Вижте също и точка 3. Как да използвате Спирива Респимат на обратната страна на листовката.
Инхалаторът Спирива Респимат освобождава лекарствената доза бавно и леко, като я прави удобна за инхалиране във Вашите бели дробове.
Инхалаторът Спирива Респимат Ви дава възможност да вдишате лекарството, което се съдържа в пълнителя. Количеството в пълнителя осигурява 60 впръсквания (30 лекарствени дози). Необходимо е да използвате инхалатора ЕДИН ПЪТ ДНЕВНО, ако е възможно по едно и също време на деня. При всяка употреба се правят ДВЕ ВПРЪСКВАНИЯ. Когато се използва според указанията за употреба, количеството на лекарството е достатъчно за 30 дни. В картонената опаковка Вие ще намерите инхалатор и пълнител Спирива Респимат. Преди първоначалната употреба на инхалатора, пълнителя трябва да се постави в него.

1) Поставяне на пълнители
Необходимо е да изпълните стъпките 1-6 преди първоначалната употреба:
1. Натиснете предпазния бутон като едновременно дръпнете прозрачната обвивка, без да отваряте зелената капачката.
2. Извадете пълнителя от картонената кутия. Натиснете тесния край на пълнителя в инхалатора докато щракне на мястото си. Пълнителят трябва да се вкарва директно срещу твърда повърхност, за да е сигурно, че е изминал целия път навътре. Пълнителят няма да се вмести изцяло в инхалатора, поради което долната сребриста част на пълнителя ще остане видима.
Не махайте пълнителя щом веднъж с поставен в инхалатора.
3. Поставете обратно прозрачната обвивка. Повече не махайте прозрачната обвивка.

2) Подготовка на инхалатора Спирива Респимат за първоначална употреба:
4. Дръжте инхалатора Спирива Респимат в изправено положение, със затворена зелена капачка. Завъртете обвивката по посока на червената стрелка на етикета, докато щракне (половин завъртане).
5. Отворете зелената капачка, докато се чуе щракване и тя се отвори напълно.
6. Насочете инхалатора Спирива Респимат надолу. Натиснете бутона за освобождаване на дозата. Затворете зелената капачка.
Повторете стъпки 4, 5 и 6 до видимата поява на аерозол.
Повторете стъпки 4, 5 и 6 още три пъти за да приведете инхалатора в състояние за употреба.
Сега вече Вашият инхалатор Спирива Респимат е готов за употреба.
Тези стъпки няма да се отразят на броя на съдържащите се дози. След подготовката за употреба Вашият инхалатор Спирива Респимат ще съдържа 60 впръсквания (30 лекарствени дози).

Ежедневна употреба на инхалатора Спирива Респимат
Необходимо е да използвате този инхалатор САМО ВЕДНЪЖ ДНЕВНО. При всяко използване приемете ДВЕ ВПРЪСКВАНИЯ.
I. Дръжте инхалатора Спирива Респимат в изправено положение, със затворена зелена капачка, за да се избегне нежелано изпръскване на доза. Завъртете прозрачната обвивка по посока на червените стрелки върху етикета, докато се чуе щракване (половин оборот).
II. Отворете зелената капачка докато се отвори напълно и се чуе щракване. Издишайте бавно и изцяло и обхванете с устните си мундщука, без да покривате въздушните отвори. Насочете инхалатора Спирива Респимат към гърлото си. Докато бавно и дълбоко си поемате въздух през устатата си, натиснете бутона за освобождаване на дозата и продължете да вдишвате бавно, доколкото можете. Задръжте дъха си за 10 секунди или доколкото дълго можете.

III. Повторете стъпки I и II така, че да приемете цялата дневна доза.
Използването на инхалатора ще Ви се наложи само ВЕДНЪЖ ДНЕВНО.
Затворете зелената капачка до следващото използване на инхалатора Спирива Респимат.
Ако не сте използвали инхалатора Спирива Респимат повече от 7 дни, изпръскайте една доза във въздуха. Ако инхалаторът Спирива Респимат не е бил използван повече от 21 дни, повторете стъпки 4 до 6, до видимата поява на аерозол. След това повторете стъпки 4 до 6 още три пъти.

Кога да заменим инхалатора Спирива Респимат с нов
Инхалаторът Спирива Респимат съдържа 60 впръсквания (30 лекарствени дози). Дозовият индикатор показва приблизително колко лекарство остава. Навлизането на стрелката на индикатора в червената зона на делителната скала означава, че е останало лекарство приблизително за 7 дни (14 впръсквания). Това е времето, когато трябва да Ви бъде предписан нов инхалатор Спирива Респимат. След като стрелката на индикатора достигне края на червената зона (т.е. всичките 30 дози са вече използвани), инхалаторът Спирива Респимат е вече празен и се заключва автоматично. При това положение, прозрачната обвивка вече не може да бъде завъртяна.
Инхалаторът Спирива Респимат трябва да бъде изхвърлен най-късно три месеца след първата му употреба, дори да не е използвано цялото количество от лекарството.

В случай, че...
В случай, че...    Причина     Какво да направи
Не мога да завъртя лесно прозрачната обвивка.    а) Инхалаторът Спирива Респимат е вече приготвен и готов за употреба.
б) Инхалаторът Спирива Респимат е заключен след 60 впръсквания (30 лекарствени дози).     а) Инхалаторът Спирива Респимат може да бъде използван веднага.  
б) Подгответе и използвайте Вашият нов инхалатор Спирива Респимат.
При отваряне, изцяло отделите капачката от инхалатора.    Твърде силно сте отворили капачката.    Капачката може лесно да се прикрепи отново.
Не мога да натисна бутона за освобождаване на дозата.    Прозрачната обвивка не е завъртяна.    Завъртете прозрачната обвивка, докато се чуе щракване, (половин оборот).
Пружините на прозрачната обвивка се връщат в изходно положение, след като тя е била завъртяна.    Прозрачната обвивка не е била завъртяна достатъчно.    Подгответе за употреба инхалатора Спирива Респимат, като завъртите прозрачната обвивка, докато се чуе щракване (половин оборот).
Прозрачната обвивка продължава да се върти и след точката, при която се чува щракване.    Бутонът за освобождаване на дозата е натиснат или прозрачната обвивка е завъртяна твърде много.    При затворена зелена капачка, завъртете прозрачната обвивка, докато се чуе щракване (половин оборот).

Как да съхранявате Вашият инхалатор
Почиствайте мундщука, включително металната част в него само с навлажнен тампон или кърпа поне веднъж седмично.
Лекото изсветляване на цвета на мундщука не повлиява работата на Вашият инхалатор Спирива Респимат,
Ако е необходимо, почистете Вашият инхалатор Спирива Респимат от външната страна с навлажнен тампон.

Допълнителна информация
Инхалаторът Спирива Респимат не трябва да бъде разглобяван след поставянето на пълнителя и прозрачната обвивка.
Не докосвайте пробиващият елемент в прозрачната обвивка.

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG, Германия.

За информация и поръчки: