+359 878 292 513

ТУБОЦИН КАПС.300 МГ.Х 100

ТУБОЦИН КАПСУЛИ 300 МГ Х 100

Тегло: 150.00 гр.

Вижте още продукти от: ACTAVIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: J04AB02


Описание

ТУБОЦИН


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТУБОЦИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Активното вещество, съдържащо се в Тубоцин капсули, е антибиотика рифампицин. Активен е срещу бактериите, които причиняват туберкулоза и някои други често срещани заболявания при хората. Неговото действие се дължи на потискане действието на ензими (ферменти) в бактериалните клетки, като по този начин се нарушава тяхното развитие и делене. Тубоцин се прилага за лечение на:

  • Туберкулоза на белия дроб, костите, кожата, стомаха, червата и други органи;
  • Лепра (хронично инфекциозно заболяване, предизвиквано от бактерии, подобни на тези причиняващи туберкулоза);
  • Бруцелоза (инфекциозна болест, която се предава на хората от болни животни при контакт с тях или консумиране на заразено мляко или месо);
  • Тежки инфекции, причинени от стафилококи или други често срещани микроорганизми (напр. H. influenzae);

Тубоцин е подходящ за профилактика (предпазване) от менингококов менингит (възпаление на обвивките на мозъка, причинени от специфичен бактерии).

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТУБОЦИН

Не приемайте Тубоцин

  • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към рифампицин, рифамицини или към някоя от другите съставки на Тубоцин;
  • Ако сте имали или имате заболяване на черния дроб и/или жълтеница;
  • Ако имате порфирия (наследствено чернодробно заболяване);
  • Ако имате тежки бъбречни заболявания.
  • Ако едновременно с Тубоцин приемате лекарства за лечение на HIV инфекция (напр. ритонавир) или лекарства за лечение на гъбични инфекции (напр. интраконазол)

Обърнете специално внимание при употребата на Тубоцин

Лечението с продукта трябва да става единствено след назначение и под контрол на лекар-специалист. Приемът не трябва да бъде прекратяван без основателни причини и това трябва да става след консултация с лекар.

В някои случаи е възможно развитие на тежки алергични реакции след започване на лечението, като например повишение на температурата, затруднено дишане, обриви, колапс. В тези случаи или при съмнение за прояви на алергия е необходимо приемът на продукта да бъде преустановен незабавно и да се потърси лекарска консултация. В случай, че имате бъбречно заболяване, продуктът не трябва да се прилага във високи дози. При всички пациенти с бъбречни увреждания, продукътът трябва да се прилага с внимание.

С особено внимание продуктът трябва да се прилага при пациентите със заболявания на черния дроб. В тези случаи е необходимо преди започване на лечението да се извършат някои лабораторни изследвания и в хода на лечението периодично да се контролират стойностите на чернодробните ензими и билирубина, както и общото състояние. В случай, че се появи треска, жълтеница или други признаци на влошаване на състоянието, лекуващият специалист ще вземе решение необходимо ли е прекратяване на лечението за да се избегне евентуално увреждане на черния дроб. Тези мерки се отнасят особено за по-възрастните болни, болните с ниско телесно тегло, лица злоупотребяващи с алкохол, малки деца и особено в случаите, когато се приема едновременно друго лекарство за лечение на туберкулоза, напр. изониаид.

Вашият лекар ще реши дали е необходимо периодично да се контролира броя на кръчните плочки (тромбоцити), както и на други кръвни показатели.

По време на лечение с този продукт е необходимо регулярно да посещавате вашия лекар, който ще проследява състоянието ви, ще следи и за евентуална поява на нежелани реакции, които не могат да бъдат изключени.

Ако страдате от порфирия (наследствено заболяване на черния дроб) е възможно влошаване на състоянието при прием на рифампицин - покачване на кръвното налягане, ускоряване на пулса, коремни болки. Затова Тубоцин не трябва да се приема при порфирия.

Ако приемате таблетки за предпазване от забременяване е необходимо да имате пред вид, че „Вашето хапче" може да се окаже неефективно, защото този продукт може да промени тяхното действие. Ето защо е необходимо да се обсъди със специалист възможността за използване на други подходящи методи за предпазване от бременност. Ако носите контактни лещи трябва да имате предвид, че Тубоцин може трайно да оцвети меките контактни лещи (виж възможни нежелани реакции).

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или скоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Рифампицин може да промени действието на много лекарства, когато се приема едновременно с тях, а редица лекарства от своя страна също могат да променят неговото действие. Поради това е много важно да информирате вашия лекар за всички лекарства, които приемате или възнамерявате да приемате.

Това се отнася особено за:

  • Лекарства за лечение на сърцето (антиаритмици, бета-блокери, блокери на калциевите канали, диуретици, сърдечни гликозиди, статини и др.);
  • Лекарства намаляващи съсирваемостта на кръвта;
  • Лекарства за лечение на епилепсия (напр.фенитоин); антипсихотици (напр.халоперидол); лекарства за намаляване на напрежението (напр. анксиолитици); сънотворни лекарства (барбитурати);
  • Някои антибиотици, противовирусни лекарства (ефавиренц, зидовудин, невирапин), лекарства за лечение на гъбички; лекарства за потискане на имунната система (циклоспорин, такролимус);
  • Лекарства за лечение на диабет;
  • Приемани през устата, препарата за предпазване от забременяване;
  • Хормони на щитовидната жлеза, естрогени и т.н. хормонални антагонисти;
  • Някои обезболяващи лекарства - нестероидни противовъзпалителни средства (еторикоксиб, рофекоксиб); наркотични аналгетици (морфин, кодеин, метадон);
  • Кортикостериоди;
  • Лекарства за лечение на гадене и повръщане (ондансетрон, трописетрон);
  • Теофилин.

Ако се налага да се подложите на хирургична интервенция и ще ви се прилага халотан трябва да
уведомите както вашия лекуващ лекар, така и анестезиолога за това, че приемате това лекарство.
Тубоцин трябва да се прилага най-малко един час преди приема на лекарства, намаляващи
киселинността на стомашния сок (т.н. антиацидни препарати).

Ако трябва да ви бъдат направени някои лабораторни изследвания, уведомете лекаря, че приемате Тубоцин, тъй като получените резултати могат да бъдат променени в резултат на взаимодействие.

Прием на Тубоцин с храни и напитки

Дневната доза рифампицин трябва да се приема най-малко 1 час преди или 2 часа след хранене за да
може усвояването на лекарството от стомаха и червата да бъде достатъчно.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Бременност: Изследвания при животни са показали, че рифампицин може да увреди плода и новороденото. Не е известен ефектът му при бременни жени, поради което в тези случаи това лекарство не трябва да се прилага без абсолютна необходимост.

Вашият лекар ще вземе решение за провеждане на лечение.

Кърмене: Рифампицин се открива в кърмата, поради което е необходимо да се обсъди евентуално
прекратяване на кърменето за времето на лечение с продукта.

Шофиране и работа с машини
Няма данни за неблагоприятно влияние на рифампицин върху способността за шофиране и работа с машини, но трябва да се вземе пред вид възможността за предизвикване на сънливост.


Важна информация относно някоя от съставките на Тубоцин

Тубоцин съдържа като помощно вещество оцветител Е122, което може да причини алергични реакции.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ТУБОЦИН

Винаги приемайте Тубоцин точно, както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Капсулите трябва да се поглъщат цели, най-малко 1 час преди или 2 часа след храна. Дневната доза се прилага еднократно, обикновено сутрин.

  • Туберкулоза

Тубоцин трябва да се прилага с други ефективни противотуберкулозни средства за постигане на
очаквания лечебен ефект. Лечението трябва да бъде с достатъчна продължителност, за да се предотврати новата му поява, като обикновено продължава между б и 12 месеца.

Възрастни - препоръчвана дневна доза 8 мг/кг т.м. (или 600 мг при тегло над 50 кг)

Деца на възраст 6-12 години - препоръчвана дневна доза 10 мг/кг т.м., като максималната дневна доза не трябва да надвишава 600 мг (2 капсули).

  • Лепра

Продуктът трябва да бъде прилаган в комбинация с най-малко още един активен препарат за лечение на това заболяване.

Възрастни - препоръчвана доза е 600 мг еднократно месечно

Деца на възраст 6-12 години - препоръчвана дневна доза 10 мг/кг т.м. еднократно месечно.

  • Бруцелоза

Продължителността на лечението е обикновено 45 дни.

Възрастни - препоръчвана дневна доза е 900 мг, приета като еднократен прием.

  • Профилактика на менингоков менингит

Възрастни - 600 мг два пъти дневно в продължение на 2 последователни дни.

Деца на възраст 6-12 години - 10 мг/кг два пъти дневно в продължение на 2 последователни дни.

  • Лечение на някои тежки инфекции

Възрастни и деца на възраст 6-12 години - 20-30 мг/кг дневно, в два приема преди хранене

  • Нарушена чернодробна функция

При пациенти с нарушена чернодробна функция продуктът не трябва да бъде прилаган във високи дози.
Лечението с него трябва да бъде започнато само след назначение от лекар-специалист и след извършване на някои изследвания на черния дроб.

  • Пациенти в напреднала възраст

При пациенти в напреднала възраст функцията на бъбреците е намалена, поради което вашият лекар ще определи точната доза, с която ще се лекувате.

Ако сте приели повече от необходимата доза Тубоцин

Ако Вие сте приели повече от предписаната доза, обърнете се към Вашия лекар или отидете до
най-близката болница.
При прием на по-висока от назначената доза е възможна поява на гадене, повръщане, коремни болки, сърбеж, сънливост, понижение на кръвното налягане, ускорен пулс, кафяво-червеникаво оцветяване на слюнката, потта, сълзите, урината.

В случай на предозиране е необходимо да се потърси веднага медицинска помощ, да се приеме медицински въглен. Прилагат се подходящи симптоматични средства.

Ако сте пропуснали да приемете Тубоцин

Ако сте пропуснали да приемете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро след като сте си
спомнили. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате забравената. Вземете следващата доза в
обичайното време.

Ако прекратите приема на Тубоцин

Не спирайте приема на вашите капсули, ако се чувствате по-добре, докато вашият лекар не ви каже
това.
Ако имате някакви други въпроси относно приложението на този продукт, попитайте вашия лекар
или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Тубоцин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Посочената по-долу честота е тази, с която са съобщавани нежеланите реакции:

  • Чести - срещат се при повече от един пациенти на всеки 100 и при по-малко от един от всеки десет, приемали продукта.
  • Не чести - срещат се поне при един на всеки 1000 и при по-малко от един на всеки 100, приемали продукта
  • Редки - появяват се поне при един на 10 000 и при по-малко от един на всеки 1000, приемали продукта
  • Много редки - срещат се при по-малко от 1 пациент на десет хиляди, приемали продукта.

Вродени, фамилни и генетични нарушения

  • Редки - влошаване на състоянието при порфирия (наследствено заболяване на черния дроб)

Нарушения на кръвта и лимфната система

  • Редки - преходно намаление броя на белите кръвни клетки до пълната им липса, намаление броя на кръвните плочки (тромбоцити) и свързан с това дребен червен кожен обрив и анемия.

Нарушения на нервната система

  • Чести - сънливост, главоболие, обърканост, замаяност
  • Нечести - нарушения в равновесието

Нарушение на очите

  • Чести - зачервяване на очите
  • Редки - зрителни нарушения, конюнктивит

Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения

  • Редки - много редки - затруднения в дишането

Стомашно-чревни нарушения

  • Чести - безапетитие, гадене, коремни болки
  • Нечести - повръщане, диария
  • Редки - гастрит

Нарушения на бъбреците и пикочните пътища

  • Редки - повишени стойности на някои соли в урината; има съобщения за остра бъбречна недостатъчност и различни увреждания на бъбреците.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан

  • Чести - сърбеж с или без обрив, копривна треска (уртикария), зачервяване на лицето;
  • Редки - тежки кожни увреждания (напр. синдром наStevens - Johnoson), разпространени кожни алергични реакции като т.н. ексфолиативен дерматит, синдром на Lyell) и пемфигоидни реакции.

Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан

  • Редки - мускулна слабост

Нарушения на ендокринната система

  • Нечести - предизвикване на кризи при пациенти с болест на Адисон

Инфекции и инфестации

  • Много редки - диария, възпаление на червата (т.н. псевдомембранозен колит)

Съдови нарушения

  • Редки - рязко и силно понижение на кръвното налягане (колапс до шок)

Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение

  • Чести -отпадналост;
  • Редки - оток
  • С неизвестна честота - грипоподобен синдром, включващ треска, студени тръпки, главоболие, виене на свят, болки в ставите

Жлъчно-чернодробни нарушения

  • Много чести - повишение стойностите на чернодробните ензими
  • Нечести - хепатит и жълтеница, тежки нарушения във функцията на черния дроб до чернодробна недостатъчност

Психични нарушения

  • Нечести - нарушения на паметта, объркване

Други
Рифампицин може да доведе до червеникаво оцветяване на урината, слюнката, потта, храчките и
сълзите. Меките контактни лещи могат да бъдат трайно оцветени.
Ако някоя от нежеланите реакции, стане сериозна или получите някаква нежелана реакция, която не е описана в тази листовка, моля обърнете се към вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ТУБОЦИН

При температура под 25° С.
Това лекарство не изисква специални условия на съхранение.
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Тубоцин след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на
годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 


За информация и поръчки: