+359 878 292 513

ДОСТИНЕКС ТАБЛ.0.5 МГ.Х 2

ДОСТИНЕКС ТАБЛЕТКИ  0. 5 МГ. Х 2

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

 

Какво трябва да знаете за ДОСТИНЕКС?

Прочетете внимателно тази листовка, преди да започнете  употреба на този лекарствен продукт. Ще намерите полезна информация, която се отнася само за ДОСТИНЕКС. При възникване на въпроси или колебания, консултирайте се с Вашия лекуващ лекар или фармацевт.

Помнете: тази листовка е само за Вас. Само лекар може да Ви предпише лекарствения продукт. Никога не го предоставяйте на други, тъй като може да им навреди, дори да имат същите оплаквания, като Вашите.

Какво представлява Вашето лекарство?

Името му е ДОСТИНЕКС. Една таблетка съдържа активно вещество cabergoline 0.5 mg.

Помощните вещества са лактоза и левцин. Таблетките са бели, с форма на капсула, с делителна черта.ДОСТИНЕКС се предлага в опаковки по 2 или 8 таблетки в стъклена бутилка.

 

Какъв вид лекарство е това?

Cabergoline принадлежи към група лекарствени продукти наречени пролактинови инхибитори. Той предотвратява или спира лактацията (отделянето на кърма) чрез понижаване концентрацията на хормон, наречен пролактин. Чрез понижаване на количеството му ДОСТИНЕКС може да възстанови и възможността за забременяване.

 

 

За какво се прилага това лекарство?

ДОСТИНЕКС  се прилага за предотвратяване или спиране на лактацията след раждане на бебето или за нейното преустановяване след като вече сте кърмили.ДОСТИНЕКС използва се и при заболявания, в резултат на повишено ниво на пролактин -например липса на менструация или нередовна менструация, безплодие или тумори на хипофизата, които водят до повишено отделяне на пролактин, водещо до увеличена секреция на кърма.

Преди да пристъпите към употреба на Вашето лекарство, информирайте лекуващия лекар, в случай, че:

? сте свръхчувствителни към ерготаминови алкалоиди, напр. бромокриптин или някоя от съставките на този продукт

? имате нарушени функции на черния дроб или бъбреците - Вашият лекар ще Ви направи серия тестове

? вземате лекарство за лечение на психози (психични смущения)

? употребявате други лекарства - например лекарства против гадене и повръщане (метоклопрамид), някои антибиотици, като еритромицин или бутирофенони (халоперидол или дроперидол, които се прилагат за лечение на психични смущения или овладяване на тежки поведенчески нарушения), лекарства, известни като ерготаминови алкалоиди (срещат се в някои лекарства за лечение на мигрена, както и ергометрин, който се прилага за предотвратяване или лечение на кръвоизливи след аборт или раждане).

?разполагате с  данни за повишено кръвно налягане, отоци (например подуване на глезените, по лицето и ръцете); нарушени бъбречни функции по време и след прекарана бременност

? имали сте прояви на промяна в психичното състояние по време и след прекарана бременност

? имате или сте имали сърдечно-съдово заболяване или проблеми със сърцето

? имате или сте имали белодробно заболяване

? имате синдром на Рейно (при ниски температури се нарушава кръвоснабдяването на пръстите на крайниците, те придобиват блед или синкав цвят на кожата, чувствате ги изтръпнали, сковани или усещате парене в засегнатата област).

? страдате от пептична язва (оплаквате се от пареща болка в стомаха на гладно).

? имате стомашно-чревни кръвоизливи (може да имате черни на цвят изпражнения или да повръщате кръв).

-  имате ниско кръвно налягане или приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Ако при Вас се появят признаци и/или симптоми на дихателно заболяване или увреждане на сърцето, Вашият лекар може да реши да направи някои изследвания и ако се налага да спре лечението.  Биха могли да настъпят сънливост и епизоди на внезапно заспиване. В резултат от употребата на ДОСТИНЕКС може да настъпи забавяне на реакциите Ви, поради което не трябва да шофирате или да работите с машини, докато не се уверите в липсата на такива ефекти.

 

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, трябва да съобщите на лекуващия лекар, преди да започнете лечение с ДОСТИНЕКС. ДОСТИНЕКС не следва да се използва по време на бременност, освен ако лекарят не прецени, че потенциалната полза превишава възможния риск и съответно съществува необходимост от лечение с ДОСТИНЕКС.

В случай, че сте бременна или кърмите, винаги се съветвайте с Вашия лекар, преди да вземете който и да е лекарствен продукт.В случай, че не желаете да забременявате трябва да използвате други методи за контрацепция, които ще Ви бъдат предписани от лекуващия лекар.Преди започване на лечение трябва да направите тест за бременност, за да се уверите, че не сте бременна. Ако забременеете по време на лечение, трябва да преустановите приема на ДОСТИНЕКС веднага след установяване на бременността. Не трябва да употребявате ДОСТИНЕКС в случай, че желаете да кърмите, тъй като той спира отделянето на кърмата.При желание да забременеете трябва да преустановите приема на ДОСТИНЕКС 1 месец преди начало на опитите за забременяване.По време на лечението може да се наложи редовно да правите тестове за бременност, както и да изследвате влагалищен секрет.

Как трябва да приемате Вашето лекарство?

Дозировката се определя от лекуващия лекар. 

ДОСТИНЕКС се приема през устата, за предпочитане по време на хранене.

За предотвратяване на лактация: 1 mg (2 таблетки) през първия ден след раждане.

За спиране на лактацията: 1/2 таблетка на всеки 12 часа в продължение на 2 дни.

За понижаване на секрецията на пролактин при други състояния: лечението започва с 0.5 mg веднъж седмично, в един или два приема (напр. 1/2 таблетка от 0.5 mg приети понеделник или понеделник и четвъртък). Вашият лекар ще прецени необходимостта от по-висока дозировка.ДОСТИНЕКС не се препоръчва за употреба при пациенти под 16 годишна възраст.

 

Колко дълго трябва да приемате Вашето лекарство?

Зависи поради каква причина провеждате лечението. Това ще определи лекуващият лекар.

 

Ако забравите да вземете Вашата 1 или 1/2 таблетка в определеното време, глътнете я щом си спомните.

Какво трябва да направите, ако сте поели повече таблетки?

В такъв случай незабавно уведомете лекуващия си лекар. Има ли лекарството нежелани реакции?По време на приема на Вашето лекарство може да наблюдавате поява на следните нежелани реакции:

? световъртеж (вертиго)

? главоболие

? гадене

? болки в стомаха

? повръщане

? топли вълни

? ускоряване на пулса

? запек

? депресия

? мускулна слабост

? чувство на мравучкане

? кръвотечение от носа

? частична загуба на зрение

? понижено кръвно налягане/ загуба на съзнание

? болка в гърдите

? умора/сънливост

? смущения в храносмилането и други смущения от страна на храносмилателната система

? алергични реакции - кожни обриви, сърбеж

В случай, че за първи път провеждате лечение с този продукт, трябва да следите стойностите на кръвното налягане. При лечение с cabergoline са съобщени и събития като валвулопатия (увреждане на сърдечните клапи) и фиброза (на мястото на нормалната тъкан в някои органи се образува съединителна тъкан).Ако някоя от изброените реакции Ви притеснява, уведомете Вашия лекар. Той може да прецени временно понижаване на дозировката, в случай на тежки нежелани реакции, като впоследствие постепенно я повишава с по 1/2 таблетка (0.25mg) всяка седмица в продължение на 2 седмици. В такъв случай наблюдаваните нежелани реакции би трябвало да отслабнат или да изчезнат напълно.Ако забележите други нежелани реакции, които не са описани в тази листовка, трябва да уведомите Вашия лекар или фармацевт.

 

Следете срока на годност

Не прилагайте лекарството след изтичане срока на годност, означен върху опаковката.

Таблетките ДОСТИНЕКС трябва да се съхраняват в бутилката. Не трябва да се отстранява сушителят от капачката.

Съхранявайте продукта на места, недостъпни за деца, при температура под 25 °С.

 

За информация и поръчки: