+359 878 292 513

ЛИНДИНЕТ 20 ТАБЛ.1 Х 21

Линдинет 20 таблетки 1 х 21

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: GEDEON RICHTER

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: G03AA10


Описание

ЛИНДИНЕТ 20 (LINDYNETTE 20) обвити таблетки

Активната съставка е 75 микрограма gestodene и 20 микрограма ethinylestradiol в една обвита таблетка.

Сърцевина на таблетката:

- Натриево-калциев едетат

- Магнезиев стеарат

- Колоиден безводен силициев диоксид

- Повидон К-30

- Царевично нишесте

- Лактоза монохидрат

Покритие:

- D+C жълто № 10 Е 104

- Повидон К-90

- Титаниев диоксид (Е 171)

- Макрогол 6000

- Талк

- Калциев карбонат (Е170)

- Захароза

 

Външен вид на таблетките:

Бледо жълти, кръгли, двойноизпъкнали обвити таблетки, без надписи и от двете страни.

Данни за опаковката: Блистер: PVC/PVDC/aluminium.

Блистер: PVC/PVDC/alumrrrium в PETP/aluminium/PE пликчета

Опаковка: 1x21 таблетки; 3x21 таблетки

Как Вашият организъм се подготвя за настъпващата бременност (менструалният цикъл).

Обикновено при Вас може да настъпи забременяване (зачеване) от момента, в който започнете всеки месец да имате менструация (обикновено това се случва през пубертета) до момента в който менструацията спре (периода на менопауза). Всеки менструален цикъл се състои от около 28 дни. Около средата на този период една яйцеклетка се отделя от един от яйчниците Ви и попада в т.нар. Фалопиева тръба. Това се нарича овулация. Яйцеклетката се движи низходящо във Фалопиевата тръба в посока към матката. Когато имате сексуален контакт, от пениса на Вашия партньор се изхвърлят милиони сперматозоиди, които попадат във влагалището Ви. Някои от тези сперматозоиди се предвижват възходящо през матката и достигат до Фалопиевата тръба. Ако в една от двете Фалопиеви тръби в този момент се намира яйцеклетка и един от сперматозоидите я достигне, може да настъпи бременност. Това се нарича зачеване (концепция).Така оплодената яйцеклетка се закрепва към маточната лигавица и в продължение на девет месеца се превръща в зрял плод.  Ако не настъпи оплождане, Вие ще загубите яйцеклетката в края на менструалния цикъл заедно с част от маточната лигавица. Това се нарича отпадно кървене (менструация).

Каква е естествената роля на хормоните ?

Вашият менструален цикъл се контролира от два полови хормона, които се произвеждат от яйчниците Ви: естроген и прогестерон (или т.нар. прогестоген). Нивото на Вашия естроген се повишава по време на първата половина на менструалния Ви цикъл, което води .до набъбване на маточната лигавица, т.е. до нейната подготовка за имплантиране на яйцеклетка, ако настъпи оплождане. Действието на прогестерон настъпва в по-късен стадий от менструалния Ви цикъл като води до промени в маточната лигавица свързани с предстоящата бременност.Ако не настъпи бременност, тогава количеството на тези хормони ще бъде по-малко, което ще доведе до отпадане на част от маточната лигавица. Както беше отбелязано по-горе отпадащата част от маточната лигавица напуска Вашето тяло при настъпването на отпадно кървене. Ако настъпи бременност, Вашите яйчници и плацентата (чрез нея плодът се закрепва за маточната стена и така получава хранителни вещества) произвеждат прогестерон и естроген, за да предотвратят по-нататъшното отделяне на яйцеклетки. Това означава, че докато сте бременна в организма Ви не настъпват овулация и менструация.

Как действат таблетките ?

Комбинираните контрацептивни таблетки, към които се отнася и съдържат хормони, които са като тези произвеждани от Вашия организъм (естроген и прогестоген). Тези хормони Ви предпазват от настъпване на бременност, по същият начин както произвежданите от Вашия организъм хормони Ви предпазват от повторно забременяване, когато сте вече бременна. Комбинираните контрацептивни таблетки Ви предпазват от забременяване по три начина.

1. Предотвратена е възможността за освобождаване на яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоид.

2. Секретът намиращ се в маточната шийка се сгъстява, което го прави по-трудно преодолим за сперматозоидите.

3. Маточната лигавица не набъбва достатъчно, за да може в нея да се имплантира яйцеклетка и да нараства.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛИНДИНЕТ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Линдинет е контрацептив за приемане през устата, представител на групата лекарства, често наричани "таблетката". Линдинет съдържа два вида хормони: естроген и прогестаген. Тези хормони предотвратяват отделянето на яйцеклетка от яйчника всеки месец /овулация/. Те също така водят до сгъстяване на секрета в маточната шийка като го превръщат в трудно преодолима преграда за сперматозоидите, които не могат да достигнат яйцеклетката, а също така променят маточната лигавица, като я правят по-невъзприемчива за зрялата яйцеклетка.

Медицинските проучвания и натрупания опит показват, че при правилен прием таблетката е ефективна и обратима форма на предпазване от забременяване. Запомнете, комбинираните контрацептивни таблетки няма да ви предпазят от сексуално-предавани заболявания.

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА НА ЛИНДИНЕТ

Не приемайте Линдинет:

Не трябва да приемате Ригевидон, ако страдате от някое от състоянията изброени по-долу. Ако страдате от някое от тези състояния трябва да уведомите Вашия лекар. Вашият лекар може да прецени, че Ригевидон не е подходящ за Вас и да Ви препоръча да използвате друг метод на контрацепция.Уведомете Вашия лекар ако:

• сте страдали от заболяване, засягащо кръвната циркулация известно още като тромбоза (напр. кръвни съсиреци в кръвоносни съдове на краката, белите дробове, сърцето, мозъка, очите или в някои други органи на Вашето тяло);

• сте страдали от сърдечна атака или ангина (силна гръдна болка) или инсулт (напр. внезапно настъпила слабост или изтръпване на едната страна на тялото Ви);

• Вие или Ваши близки родственици сте страдали от заболявания, които повишават риска за образуване на кръвни съсиреци (виж също раздела „Таблетката и развитието на тромбози");

• страдате от диабет с придружаващи промени в кръвоносните съдове;

• имате или сте имали в миналото зрителни смущения;

• имате високо кръвно налягане (хипертония);

• страдате или сте страдали от чернодробно заболяване;

• страдате или сте страдали от тумор на черния дроб;

• страдате от рак на млечната жлеза или други злокачествени заболявания, например рак на яйчниците, рак на шийката на матката или рак на матката;

• имате необичайно кървене от влагалището;

• страдате или сте страдали от мигрена;

• проявявате алергия или алергична реакция към някоя от съставките на Ригевидон;

• сте бременна или предполагате, че бихте могла да сте бременна.

Ако някое от тези състояния настъпи, докато приемате Ригевидон , стрете приема на таблетките и уведомете Вашия лекар незабавно. През това време използвайте друг метод на контрацепция като например кондом или диафрагма заедно със спермициден крем.

Специални предупреждения при употребата на Линдинет:

Периодични медицински прегледи

Преди да започнете да приемате Линдинет, Вашият лекар трябва да направи подробна медицинска анамнеза, като Ви зададе въпроси, които касаят Вас и Ваши близки родственици. Вашият лекар гце измери кръвното Ви налягане и ще се увери, че не сте бременна. Също така може да Ви прегледа. След като веднъж сте започнали приема на Линдинет, ще се срещнете отново с Вашия лекар за извършване на редовен преглед. Това ще се случи, когато отидете отново при Вашия лекар, за да Ви предпише още таблетки.

Незабавно уведомете Вашия лекар ако...

получите някои от по-долу изброените състояния, докато приемате Линдинет. Също така, не приемайте повече таблетки, докато не разговаряте с Вашия лекар. През това време използвайте друг метод на контрацепция, например кондом или диафрагма заедно със спермициден крем.

• Ако получите мигрена за пръв път, или ако мигрената, от която страдате се влоши или мигренозните пристъпи станат по-чести от преди.

• Ако имате симптоми за образувани кръвни съсиреци. (виж също раздела „Таблетката и развитието на тромбози").

Тези симптоми включват:

о необичайна болка или подуване на краката;

о внезапна остра болка в областта на гърдите, която може да обхване лявата Ви ръка; о внезапно настъпил задух или затруднено дишане;

о внезапна кашлица без видима причина;

о необичайно силно или продължително главоболие; о рязко настъпили промени в зрителното поле (като загуба на зрение или замъглен поглед);

о нарушен говор или други затруднения в речта;

о виене на свят (световъртеж);

о замайване, прилошаване или колабиране;

о внезапна слабост или сковаване на едната страна на тялото Ви;

о затруднения при движение (известни като моторни нарушения);

или

о силна болка в областта на корема (известна като "остър корем").

• Ако сте претърпели хирургична операция или обездвижване (не сте била способна да се движите както обичайно). Вие трябва да прекратите приема на Линдинет най-малко четири седмици преди планирана хирургична операция (напр. стомашна операция), или при операции на долните крайници. Също, ако сте обездвижена за продължително време (напр. ако сте на легло след настъпил инцидент или операция, или имате поставен гипс след фрактура на долен крайник). Вашият лекар ще Ви препоръча кога може да приемате Линдинет отново.

• Ако сте бременна.

Уведомете Вашия лекар преди да започнете приема на Линдинет ако...

Знаете, че страдате от някое от изброените по-долу състояния. В тези случаи трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като тези състояния могат да се влошат, докато приемате таблетките. Ако някое от изброените по-долу състояния се влошат или се появят за пръв път, уведомете Вашия лекар колкото е възможно по-скоро. Вашият лекар може да Ви накара да спрете приема на Линдинет и да Ви препоръча да използвате друг метод на контрацепция.

• Ако Вие или член на Вашето семейство, страдате от повишено ниво на мазнините (липидите) в кръвта, наричано хипертриглицеридемия, тъй като това нарушение може да повиши риска за развитие на заболяване засягащо панкреаса, наречено панкреатит.

• Ако страдате от:

о високо кръвно налягане (хипертония);

о пожълтяване на кожата (жълтеница);

о сърбеж засягащ цялото тяло (пруритус);

о камъни в жлъчния мехур;

о наследствено заболяване наречено порфирия;

о системен лупус еритематодес - СЛЕ (възпалително заболяване, което може да засегне голяма част от тялото, включително кожата, ставите и вътрешните органи);

о кръвно заболяване наречено хемолитично - уремичен синдром - ХУС (състояние, при което кръвните съсиреци причиняват бъбречна недостатъчност);

о двигателни нарушения наричани Хорея на Сиденхам; о обрив известен като херпес на бременността;

о наследствена форма на глухота известна като отосклероза; о нарушена функция на черния дроб; о диабет;

о депресия;

о болест на Крон или улцерозен колит (хронично възпалително чревно заболяване);

о кафеникави петна по лицето и тялото (хлоазма), които избледняват, ако не излагате кожата си на слънчева светлина и не използвате солариум и кварцови лампи.

Таблетката и развитието на тромбози

Някои проучвания дават предположения, че риска от развитие на някои нарушения на кръвната циркулация е незначително по-висок при жени употребяващи комбинирани таблетки в сравнение с жени, които не използват такива. Това може да доведе до развитие на тромбози. Тромбоза се нарича състояние, при което наличието на кръвен съсирек може да запуши кръвоносния съд. Кръвният съсирек може да се формира във вената (венозна тромбоза) или в артерията (артериална тромбоза). Повечето кръвни съсиреци могат да бъдат излекувани без дълготрайни последствия. Въпреки това, тромбозите могат да причинят тежка трайна инвалидизация или дори да причинят смърт, което е изключително рядко.

Кръвни съсиреци понякога се формират в дълбоките вени на долните крайници (дълбока венозна тромбоза). Ако този кръвен съсирек се откъсне от мястото където е бил формиран, той може да причини запушване на артерии в белия дроб, причинявайки "белодробен емболизъм".Много рядко, кръвни съсиреци могат също да се образуват в кръвоносните съдове на сърцето (причинявайки сърдечна атака) или на мозъка (причинявайки инсулт).В изключително редки случаи, кръвни съсиреци могат да се образуват на други места като например черен дроб, черва, бъбреци или очи. Кръвни съсиреци могат да се образуват независимо дали приемате или не контрацептивни таблетки. Това може да се случи също, ако забременеете. Рискът е по-висок при жени приемащи контрацептивни таблетки за разлика от жени които не приемат такива таблетки, но не е толкова по-висок, колкото по време на бременност. Развитието на тромбоза е по-вероятно през първата година от приема на които и да са комбинирани контрацептивни таблетки. При здрави жени, които не са бременни и не приемат контрацептивни таблетки, се наблюдават около 5 до 10 случая на тромбоза на всеки 100,000 жени всяка година.При бременни жени, се наблюдават около 60 случая на тромбоза на всеки 100,000 бременности всяка година.Симптомите характерни за образуване на кръвни съсиреци са изброени в „Незабавно уведомете Вашия лекар ако...".

Ако забележите признаци за развитие на тромбоза, преустановете приема на таблетките и незабавно потърсете Вашия лекар. Междувременно, използвайте друг метод на контрацепция, като кондом или диафрагма заедно със спермициден крем.

Вие трябва също да запомните, че някои състояния могат да повишат риска за развитие на тромбози. Към тях се отнасят:

• възраст (рискът за развитие на сърдечна атака или инсулт нараства с напредване на възрастта);

• тютюнопушене (при интензивно тютюнопушене и с напредване на възрастта рискът за развитие на тромбоза се повишава). Когато използвате контрацептивни таблетки, спрете да пушите, особено ако сте на възраст над 35 години;

• ако Ваши близки роднини страдат от заболяване причинено от кръвен съсирек, от сърдечна атака или от инсулт.

• наднорменото тегло (затлъстяване);

• смущения на кръвно-мастния (липидния) метаболизъм, или много редки заболявания на кръвта;

• високо кръвно налягане (хипертония);

• сърдечно-клал ни нарушения или някои сърдечно-ритьмни нарушения,

• скорошно раждане (при Вас има повишен риск за развитие на тромбоза непосредствено след раждане);

• захарен диабет;

• системен лупус еритематодес - СЛЕ (възпалително заболяване, което може да засегне значителна част от тялото, включително кожата, ставите и вътрешните органи);

• заболяване на кръвта наречено хемолитично уремичен синдром - ХУС (нарушение, при което кръвните съсиреци причиняват бъбречна недо статъчност);

• болест на Крон или улцерозен колит (хронично възпалително чревно заболяване);

• сърповидно клетъчна анемия;

• ако получите мигрена за пръв път, или ако сте страдали от мигрена преди, но мигренозните пристъпи се влошат или станат по-чести от преди;

• големи хирургични интервенции, хирургични операции на долните крайници, или невъзможност за обичайната двигателна активност.

Рискът да развиете дълбока венозна тромбоза временно се повишава след прекарана хирургична интервенция или в случаи, при които обичайната Ви двигателна активност е възпрепятствана (напр. ако един или и двата долни крайника са гипсирани или шинирани). Ако приемате контрацептивни таблетки, този риск може да бъде по-висок. Уведомете Вашият лекар, че приемате контрацептивни таблетки доста преди да постъпите в болница или да бъдете подложена на хирургична операция. Вашият лекар може да Ви накара да спрете приема на контрацептивни таблетки няколко седмици преди или след операция. Ако няма достатъчно време да направите това, Вашият лекар би могъл да Ви препоръча лекарствено средство, което да намали риска за развитие на тромбоза. Вашият лекар също така ще Ви препоръча кога да подновите приема на контрацептивни таблетки, веднага след пълното Ви възстановяване.Таблетката и развитието на злокачествени заболяванияНякои проучвания са установили, че може да има повишен риск от развитие на рак на шийката на матката, ако използвате контрацептивни таблетки за продължителен период от време. Този повишен риск може да не се дължи на приема на контрацептивни таблетки, а би могъл да се дължи на ефекта от сексуалното поведение или на други обстоятелства.Всяка жена е подложена на риск за развитие на рак на гърдата, независимо от това дали използва или не контрацептивни таблетки. Ракът на гърдата се среща рядко при жени на възраст под 40 години. Ракът на гърдата се открива незначително по-често при жени, които употребяват контрацептивни таблетки отколкото при жени на същата възраст, които не са приемали такива таблетки. Ако прекратите приема на контрацептивни таблетки, това ще понижи Вашия риск, така че 10 години след прекратяване на приема на таблетките, рискът при Вас да бъде диагностициран рак на гърдата е същия както при жени които никога не са приемали контрацептивни таблетки. Ракът на гърдата изглежда с по-малка вероятност за влошаване, ако е диагностициран при жени, които приемат контрацептивни таблетки отколкото при жени, които не са приемали такива таблетки.

Рядко, употребата на контрацептивни таблетки е довела до развитие на чернодробни заболявания като жълтеница и доброкачествени чернодробни тумори. Много рядко, приемът на контрацептивни таблетки се свързва с някои форми на злокачествени чернодробни тумори (рак на черния дроб) при продължителна употреба. Чернодробните тумори могат да доведат до живото-застрашаващ интра-абдоминален кръвоизлив (кръвоизлив в коремната кухина). Така че, ако изпитвате божа в горната част на коремната област, причината за която е неясна, уведомете Вашия лекар. Също така, ако кожата Ви пожълтее (жълтеница), трябва да уведомите Вашия лекар.

 

Бременност

Ако предполагате, че може да сте бременна, преустановете приема на Линдинет и незабавно информирайте Вашия лекар за това. Докато уведомите Вашия лекар, използвайте други методи на контрацепция като кондоми или диафрагма заедно със спермициден крем.

Кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да приемате Линдинет. Линдинет не трябва да се приема по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини:

Линдинет няма никакво или има незначително въздействие върху способността за шофиране и работа с машини.

Как да приемате ЛИНДИНЕТ 20?

Начало на пълната опаковка

Приемате първата таблетка на първия вен от Вашия цикъл. Първият ден на Вашия цикъл е денят, когато започва кървенето.

Ако започнете приема на 2-5 ден от Вашия цикъл, Вие трябва да използвате също и други методи на контрацепция, като кондоми, през първите седем приема на таблетките, като това се отнася само за първата блистерна опаковка.

Вие може да приемате таблетките по всяко време на деня, но приемът на всички таблетки трябва да бъде винаги по едно и също време всеки ден. Вие можете сами да намерите най-лесния начин да се подсещате за приема на таблетките, например последното нещо, което ще нанправите вечерта или първото нещо, което ще направите сутринта. Приемайте таблетките всеки ден в указания ред докато свършите всички 21 таблетки от опаковката.

След като сте приели всички 21 таблетки, преустановете приема за седем дни. Вероятно ще получите кървене през някои от тези седем дни.

Вие не трябва да прилагате други форми на контрацепция по време на седем дневната пауза, при условие че сте приемали 21 таблетки правилно и започнете навреме следващата опаковка.

Следваща блистерна опаковка

След седем дневната пауза започнете следващата опаковка. направете това независимо дали кървенето продължава или не. Вие винаги ще започвате новата опаковка на един и същи ден от седмицата.

Замяна на друг комбиниран хормонален контрацептив с Линдинет

Приемът на Линдинет трябва да започне в деня след като приемете последната таблетка от настоящата блистерна лента, но не по-късно от деня, последващ обичайния период без приложение на хормони или плацебо-таблетки, настъпващ при прилагането на предишния контрацептив.

Замяна на контрацептивни таблетки съдържащи само прогестаген с Линдинет 20

Вие можете да прекратите приема на контрацептивни таблетки съдържащи само прогестаген по всяко време и да започнете прием на Линдинет на следващия ден в установеното време. В тези случаи трябва да предприемете допълнителни предпазни мерки при полови контакти осъществявани през първите 7 дни от приема на таблетките.

Замяна на контрацептивна инжекция или имплантат с Линдинет.

Ако сте получила инжекция или имплантат с хормона прогестаген, Вие може да започнете приема на Линдинет в деня, в който трябва да бъде приложена следващата инжекция, или в деня в който имплантатът е отстранен. Въпреки това, Вие трябва да използвате и други методи на контрацепция при полови контакти осъществявани през първите 7 дни от приема на таблетките.

Започване на приема след раждане, помятане или аборт

След раждане, аборт или помятане, Вашият лекар трябва да Ви посъветва относно приема на контрацептивни таблетки. Вие може да започнете приема на Линдинет незабавно след помятане или след аборт през първите три месеца от бременността. В тези случаи не е необходимо да предприемате допълнителни контрацептивни мерки.

След раждане или аборт през вторите три месеца от бременността, Вие може да започнете приема на Линдинет 21-28 дни след раждането или след прекарания аборт. Ако кърмите, приемът на комбинирани контрацептивни таблетки не се препоръчва, тъй като те могат да намалят количеството на кърмата. Алтернативна контрацепция трябва да се използва през първите 7 дни от приема на таблетките. Ако сте имала незащитен полов контакт, Вие не трябва да започвате прием на Линдинет, докато не получите отпадно кървене или докато се уверите, че не сте бременна. Ако имате някакви въпроси относно започването на Линдинет след раждане или аборт, попитайте Вашия лекар.

Ако приемете повече от необходимата доза

Ако приемете повече от необходимата доза Линдинет, малко вероятно е това да Ви навреди, но е възможно да се почувствате зле, да Ви прилошее или да получите вагинално кървене. Ако получите някои от тези симптоми, трябва да уведомите Вашия лекар.

Ако забравите да приемете Линдинет 20

Ако забравите да приемете таблетката моля, следвайте тези указания. Ако от момента, в който е трябвало да бъде приета таблетката са изминали по-малко от 12 часа:

Вашата контрацептивна защита не би трябвало да е повлияна, ако приемете пропуснатата таблетка веднага и продължите с приема на следващите таблетки в обичайното време. Това означава, че може да се наложи нда приемете две таблетки в един и същи ден.

Ако от момента, в който е трябвало да бъде приема таблатката са изминали повече от 12 часа, или ако сте пропуснала повече от една таблетка.

Вашата контрацептивна защита може да бъде понижена, което означава че трябва да предприемете допълнителни предпазни мерки. Колкото по-голям брой таблетки сте пропуснали да приемете, толкова по-голям е риска контрацептивната Ви защита да бъде намалена. В такъв случай следвайте указанията от ежедневната практика:

Как да постъпите, ако пропуснете прием на таблетка през първата седмица?

Вие трябва да приемете последната пропусната таблетка възможно най-скоро след като се сетите за това, дори ако това означава, че трябва да примете 2 таблетки по едно и също време. По-нататък трябва да продължите приема на таблетките в обичайното време. Трябва да използвате едновременно и бариерен контрацептивен метод. При наличие на полови контакти през предшестващите 7 дни, трябва да се изключи възможна бременност. Колкото повече са пропуснатите таблетки и особено ако това се случи около обичайния период, в който не се приемат таблетки, толкова по-голям е рискът от бременност.

Как да постъпите, ако пропуснете прием на таблетката през втората седмица?

Вие трябва да приемете последната пропусната таблетка възможно най-скоро след като се сетите за това, дори ако това означава, че трябва да приемете 2 таблетки по едно и също време. По-нататък трябва да продължите приеман а таблетките в обичайното време. При условие, че таблетките са приемани коректно по време на 7 дневния период до първата пропусната таблетка, не е необходимо да прилагате допълнителни контрацептивни мерки. Ако обаче това не е така или ако е пропусната повече от 1 таблетка, Вие трябва да използвате допълнителен контрацептивен метод за 7 дни.

Как да постъпите, ако попуснете прием на таблетка през третата седмица?

Рискът от неефективна контрацепция нараства с наближаването на периода, в който не се приемат таблетки. Намалената контрацептивна протекция обаче може да бъде избегната като се следва една от посочените алтернативи. Не е необходимо да предприемате допълнителни контрацептивни мерки, ако всички таблетки са приемани както трябва през 7 дни предшестващи първата пропусната таблетка.

Ако не сте приемали Линденет коректно през 7 дни предшестващи първата пропусната таблетка, Вие трябва да следвате първата от следващите алтернативи и да използвате допълнително контрацептивно средство за следващите 7 дни.

1. Приемате последната пропусната таблетка възможно най-скоро след като се сетите за това, дори ако означава, че трябва да приемете 2 таблетки по едно и също време. Вие трябва да продължите приема на таблетките в обичайното време. Започнете следващата опаковка незабавно след като приемете последната таблетка от настоящата опаковка, т.е. без интервал между двете опаковки, в който не се приемат таблетки. Не трябва да се очаква настъпване на отпадно кървене до края на втората блистерна опаковка, но може да се появи спотинг или пробивно кървене по време на приема на таблетките.

2. Преустановете приема на таблетките от настоящия блистер. Следователно, трябва да имате 7 дни, в които не се приемат таблетки, включително и дните, в които сте забрявила да приемете таблетките, преди да започнете приема на таблетките от следващата Ви опаковка.

Ако сте пропуснала прием на таблетки и не получите отпадно кървене през първия свободен от прием на таблетки интервал, трябва да се вземе под внимание възможна бременност.

Ако сте пропуснала да приемете една /или повече таблетка/ и сте имали незащитен сексуален контакт е възможно да забременеете.


Ако искате да отложите настъпването на отпадно кървене, Вие трябва да продължите приема от следващия блистер Линдинет след като сте приели последната таблетка от настоящия блистер, без да спазите периода, в който не се приемат таблетки. Вие може да приемете толкова таблетки, колкото желаете от следващия блистер, до края на втората блистерна опаковка. Когато приемате таблетките от втория блистер може да се появи пробивно кървене или зацапване, но това не означава, че трябва да спрете приема на таблетките. Обичайният прием на Линдинет се възобновява след като се направи интервал от 7 дни, в които не се приемат таблетки.

 

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

- Венозен тромбемболизъм

- Артериални тромботични нарушения

- Цервикален рак /рак на шийката на матката/

 

ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ТРЯБВА ДА ПРЕУСТАНОВИТЕ НЕЗАБАВНО ПРИЕМА НА ЛИНДИНЕТ

Ако  почувствате някои от по-долу изброените симптоми докато приемате Линдинет 20, преустановете приема на таблетки и веднага уведомете Вашия лекар. Междувременно, използвайте друг нехормонален метод за контрацепция

- чувство за неразположение или прилошаване

- промени в желанието за секс

- депресивно настроение

- повишаване на телесното тегло или задръжка на течности

- възпаление на роговицата на очите при употреба на контактни лещи

- главоболие или мигрена

- зрителни нарушения

- напрежение в гърдите

- нередовна менструация или липса на менструация

- кървене или зацапващо кървене между менструалните кръвотечения за първите няколко месеца, но те обикновено спират веднага щом организма се приспособи към Линдинет 20

- промени във влагалищния секрет;

- кожни промени като акне, обриви;

- поява на мигреза за първи път или зачествяване;

- необичайна болка или подуване на краката, остра болка в гърдите или внезапен задух, силна болка или чувство на тежест в гърдите;

- сковаване ан едната ръка или крак;

- силно изразено повижаване  на кръвното налягане;

- бременност;

- внезапно настъпили промени в зрението или затруднен говор;

- пожълтяване на кожата

 

За информация и поръчки: