+359 878 292 513

НЕОФОРМИН ТАБЛ.850 МГ.Х 30

Неоформин 500 мг таблетки х 60

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: NEO BALKANIKA LTD

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: A10BA02


Описание

НЕОФОРМИН


Неоформин е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Неоформин се разпространява под формата на таблетките. Неоформин се използва за лечението на захарен диабет тип 2.

Фармакотерапевтична група

Орални глюкозо-намаляващи лекарства.

Терапевтични показания:

Лечение на захарен диабет тип II при възрастни, особено такива с наднормено тегло, когато само  спазването на диета и физически упражнения не води до желания гликемичен контрол.

Противопоказания:

- Свръхчувствителност към Metformin hydrochloride или някое от помощните вещества.
- Диабетна кетоацидоза, диабетна пре-кома.
- Бъбречна недостатъчност или бъбречна дисфункция.
- Остри състояния с възможност за нарушение на бъбречната функция като:
    - дехидратация,
    - тежка: инфекция
    - шок,
    - интраваскуларно приложение на йодни контрастни средства
- Остри или хронични заболявания, които могат да доведат до:
    - сърдечни или респираторни заболявания
    - наскоро прекаран инфаркт на миокарда,
    - шок
- Чернодробна недостатъчност, остра алкохолна интоксикация, алкохолизъм
- Кърмене

Лекарствени и други взаимодействия:

Не се препоръчва комбиниране с:

Алкохол:

Съществува повишен риск от лактатна ацидоза при остро алкохолно отравяне, особено при:
- гладуване или нарушено усвояване на храната, 
- чернодробна недостатъчност
Да се избягва употребата на алкохол или алкохолсъдържащи продукти.

Йодни контрастни средства:

Интраваскуларно приложение на йодни контрастни съединения може да доведе до бъбречно нарушение,  последвано от акумулиране на Metformin  и риск от лактатна ацедоза.
Приема на Metformin  трябва да се прекрати преди изследването, по време на него и за период от 48 часа  след това, като лечението се възобновява само след нова оценка на бъбречната функция и в случай, че  резултатите показват нормално функциониране на бъбреците.

Комбинации изискващи повишено внимание:

Глюкокортикостероидите, бета-2 агонистите и диуретиците притежават хипергликемичната активност.  Уведомете за това пациентите и провеждайте по-чест контрол на кръвната захар, особено в началото на  лечението . При необходимост коригирайте дозата на антидиабетното лекарство по време на приема на  другите лекарства и до тяхното спиране.
АСЕ-инхибиторите може да понижат нивото на глюкозата в кръвта. При необходимост коригирайте дозата на  антидиабетното лекарство по време на приема на другите лекарства и до тяхното спиране.

Употреба при бременни и кърмещи:

Когато пациентката планира бременност или по време на такава, Metformin  те трябва да се използва за  лечение на диабета, но е необходимо прилагането на инсулин, за поддържане нивата на кръвната захар  възможно най-близо до нормата, с цел понижаване риска от малформации на плода, свързани с абнормалните  нива на глюкозата в кръвта.
Metformin  преминава в кърмата и достига концентрации сравними с тези в плазмата. Необходимо е да се  прекъсне кърменето или да се премине на друго лечение.

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини:

Самостоятелното приложение на Neeoformin не води до хипогликемия, поради което не оказва влияние върху  способността за шофиране и работа с машини.
Въпреки това, при комбинирането на Metformin  с други антидиабетни средства, пациентите трябва да бъдат  предупредени за възможността от възникване на хипогликемия.

Информация относно правилната употреба:

Дозировка и честота на приложение

Монотерапия и комбиниране с други орални антидиабетни средства
- Обичайната начална доза е една таблетка 2 или 3 пъти дневно по време на хранене или след това.
След 10 до 15 дни дозата трябва да се промени в  основа на резултатите от измерването на глюкозата в  кръвта. Постепенното  повишаване на дозата може да подобри поносимостта от страна на стомашно-чревния  тракт.
Максималната препоръчвана доза Metformin  е 3 г дневно. 
- При преминаване от друго орално антидиабетно средство: спиране на другото средство и започване  лечението с Metformin с посочената по-горе доза.
Комбиниране с инсулин
Metformin  и insulin могат да се прилагат под формата на комбинирано лечение за постигане на по-добър гликемичен контрол. Metformin се прилага в обичайната начална доза от 1 таблетка 2-3 пъти дневно, докато дозата на инсулина се коригира въз основа на резултатите от измерването на глюкозата в кръвта.

Пациенти в напреднала възраст: поради възможност  за намаление на бъбречната функция при пациентите в напреднала възраст, дозата на Metformin трябва да се определи въз основа на бъбречната функция. Необходима е редовна оценка на бъбречната функция. 

Деца: Поради липса на данни, Neoformin не трябва да се прилага при деца.

Симптоми на предозиране и спешни мерки

Не е наблюдавана хипогликемия при дози Metformin до 85 г, като в тези случаи възниква лактатна ацидоза. Остро предозиране или други рискови фактори могат да доведат до появата на лактатна ацидоза. Лактатната ацидоза е спешно състояние в медицината и изисква болнично лечение. Хемодиализата е най-ефективният метод за отстраняване на лактата и метформина от организма.

Нежелани лекарствени реакции:

- Стомашно-чревните симптоми като гадене, повръщане, диария, коремна болка и загуба на апетита са много чести. Те отминават спонтанно. За предотвратяване на тези симптоми се препоръчва приема на Metformin  да става 2 или 3 пъти дневно по време или след него. Постепенното повишаване на дозата може също да подобри стомашно-чревната поносимост.
- Често се среща метален вкус
- При някои пациенти с повишена чувствителност е наблюдавана лека еритема, като честотата на тези ефекти е много ниска
- Понижаване на абсорбцията на витамин В12 с намаляване на серумните нива е наблюдавано при пациенти, лекувани продължително с Metformin, но като цяло няма клинична значимост.
- Лактатната ацидоза е много рядка.

За информация и поръчки: