+359 878 292 513

ЯНУВИЯ ТАБЛ.100 МГ.Х 28

ЯНУВИЯ ТАБЛЕТКИ 100 МГ Х 28

Тегло: 100.00 гр.

Вижте още продукти от: MERCK

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: A10BH01


Описание

ЯНУВИЯ


Янувия е лекарство отпускащо се под лекарско предписание. Янувия се предлага под формата на таблетки, които се приемат през устата. Янувия спомага за редуцирането нивото на кръвната захар.

Янувия е представител на клас лекарства, които се приемат през устата, наричат се ДПП-4 инхибитори и намаляват нивата на кръвната захар при пациенти със захарен диабет тип 2. Диабет тип 2 се нарича още неинсулинозависим захарен диабет, или НИЗЗД.

Янувия помага да се подобрят нивата на инсулин след хранене и да се намали нивото на произвежданата в организма захар. Малко вероятно е да доведе до ниски нива на кръвната захар, тъй като не действа, когато нивото на кръвната Ви захар е ниско. Все пак, когато Янувия се използва в комбинация със сулфанилурейни лекарства или с инсулин, може да настъпи състояние на ниски нива на кръвната захар.
Вашият лекар Ви е предписал Янувия, за да Ви помогне да намалите нивото на своята кръвна захар, което е твърде високо поради това, че имате диабет тип 2. Янувия може да се използва самостоятелно или в комбинация с определени други лекарства, които намаляват кръвната захар, които Вие може вече да приемате за лечение на диабета едновременно с план за диета и физически упражнения.


Какво представлява диабет тип 2?

Диабет тип 2 е състояние, при което Вашият организъм не произвежда достатъчно инсулин, а инсулинът произвеждан от Вашия организъм, не дойства така добре както би трябвало. Освен това организмът Ви може да произвежда твърде много захар. При това положение, захарта се натрупва в организма. Това може да причини сериозни медицински проблеми като сърдечно заболяване, бъбречно заболяване, слепота и ампутация.

Обърнете специално внимание при употребата на Янувия:

При пациенти, получаващи Янувия са съобщавани  случаи на възпаление на панкреаса. Панкреатитът може да бъде сериозно, потенциално живото-застрашаващо заболяване. Прекратете приема на Янувия и се свържете с вашия лекар, ако изпитвате много силна и персистираща стомашна болка, със с или без повръщане, защото може да имате пантреатит.

Уведомете Вашия лекар, ако имате или сте имали:
- диабет тип 2
- панктреатит, камъни в жлъчния мехур, алкохолизъм или много високи нива на триглицериди. Тези заболявания могат да повишат вероятността да получите панкреатит или отново да го получите.
- някакви проблеми с бъбреците, или някакви медицински проблеми - преди или сега. Ако имате проблеми с бъбреците, Янувия може да не е подходящото лекарство.
- алергична реакция към Янувия.

Прием на други лекарства:

Съобщете на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате или наскоро сте приемали.

Прием на Янувия с храни и напитки:

 Можете да приемате Янувия с или без храни и напитки.

Бременност и кърмене:

Жени, които са бременни или планират да забременеят трябва да се консултират със своя лекар преди да приемат Янувия. Не трябва да използвате Янувия по време на бременност.
Не е известно дали Янувия преминава в кърмата. Не трябва да се използва, ако кърмите или планирате да кърмите.

Шофиране и работа с машини:

Не е известно Янувия да повлиява способността за шофиране и работа с машини. Въпреки това, когато шофирате или работите с машини, трябва да имате предвид, че са съобщавани случаи на замайване и сънливост.

Как да приемате Янувия?

Обичайната доза е:
- една филмирана таблетка от 100 мг
- един път дневно
- през устата.
Вашият лекар може да Ви предпише Янувия самостоятелно или с други лекарства, които намаляват кръвната захар.

Продължавайте да приемате Янувия докато Вашият лекар Ви го предписва, за да може да продължите да контролирате своята кръвна захар.
Диетата и упражненията могат да помогнат на Вашия организъм да използва захарта по-добре. Докато приемате Янувия е важно да сте на диета, упражнения и програма за намаляване на теглото, препоръчани от Вашия лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза:

Незабавно уведомете Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Янувия:

Вземете я веднага щом се сетите. Ако не се сетите преди да дойде време за следващата доза, пропуснете забравената доза и се върнете към редовната схема на прием. Не вземайте двойна доза.

Нежелани лекарствени реакции:

Някои пациенти, при добавяне на ситаглиптин към метформин, получават следните нежелани реакции:
Чести - гадене
Нечести - загуба на тегло, загуба на апетит, коремна болка, диария, ниска кръвна захар, сънливост.
Някои пациенти, при приемане на Янувия в комбинация със сулфанилурея, получават следните реакции:
Чести - ниски нива на кръвната захар

Някои пациенти, при приемане на Янувия в комбинация със сулфанилурия и метформин, получават следните нежелани реакции:
Много чести - ниски нива на кръвна захар
Чести - запек

Някои пациенти, при приемане на Янувия и пиоглитазон, получават следните реакции:

Чести - ниска кръвна захар и газове. Освен това, някои пациенти са съобщили за подуване на краката докато са взимали Янувия и пиоглитазон. Тези нежелани реакции могат да се наблюдават при ситаглиптин и който и да е глитазон.

Някои пациенти получават следните нежелани реакции докато приемат Янувия в комбинация с розиглитазон и метформин:
Чести - гловоболие, кашлица, диария, повръщане, понижена кръвна захар, гъбична кожна инфекция, инфекция на горните дихателни пътища, подуване на ръцете и краката.

Някои поциенти получават следните нежелани реакции докато приемат Янувия в комбинация с инсулин:
Чести - главоболие, ниски нива на кръвна захар и грип
Нечести - сухота в устата, запек

Някои пациенти при приемане само на Янувия получават:
Чести - ниска кръвна захар, главоболие
Нечести - замайване, запек

Освен това, някои пациенти са съобщили за следните реакции, докато са вземали Янувия:
Чести - инфекции на горните дихателни пътица, запушен нос или хрема и възпалено гърло, остеоартрит, болка в ръката или краката.

Допълнителна информация:

Активното вещество е ситаглиптин. Всяка филмирана таблетка съдържа ситаглиптин фосфат монохидрат, еквивалентен на 100 мг ситаглиптин.
Другите съставки са: микрокристална целулоза, калциев хидрогенфосфат, безводен, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, натриев стеарилфумарат.
Филмовото покритие на таблетката съдържа: поливинилов алкохол, макрогол, талк, титанов диоксид, железен оксид, червен и железен оксид, жълт.

 

За информация и поръчки: