+359 878 292 513

ПРОТОПИК УНГ.0.1% 10 ГР.

ПРОТОПИК МАЗ 0.1% 10 ГР

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: YAMANOUCHI

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

ПРОТОПИК МАЗ 0.1% 10 ГР

 

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА PROTOPIC® И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Активното вещество на Protopic® такролимус монохидрат, е имуномодулатор.Protopic® 0,1% маз се използва за лечение на умерен до тежък атопичен дерматит (екзема) при възрастни, които не отговарят адекватно или не понасят общоприетите лечения. При атопичен дерматит свръхреактивността на кожната имунна система предизвиква възпаление на кожата (сърбеж, зачервяване, сухота). Protopic® променя абнормния имунен отговор и облекчава кожното възпаление и сърбежа.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ PROTOPIC®

Не използвайте Protopic®

Ако сте алергични (свръхчувствителни) към такролимус или към някоя от останалите съставки на Protopic® или към макролидни антибиотици (напр. азитромицин, кларитромицин, еритромицин).Обърнете специално внимание при употребата на Protopic®

Protopic® маз не е одобрен за деца под 2 годишна възраст. Следователно не трябва да се използва в тази възрастова група. Моля, консултирайте се с Вашия лекар.

Безопасността при употребата на Protopic® за продължително време не е известна. Много малък брой хора, които са използвали Protopic® маз, са имали злокачествени новообразувания (напр. кожни или лимфома). Все пак не е показано, че има връзка с лечението с Protopic® маз. Ако имате инфектирани рани. Не нанасяйте мазта върху инфектирани рани.

Ако имате чернодробна недостатъчност. Разговаряйте с Вашия лекар преди да използвате Protopic®.Говорете с Вашия лекар преди употребата на Protopic® ако имате кожни злокачествени новообразувания (тумори) или ако имате отслабена имунна система (отслабен имунитет), каквато и да е причината.

Ако страдате от наследствено заболяване на кожната бариера, като синдром на Netherton или от генерализирана еритродерма (възпалително зачервяване и лющене на цялата кожа). Разговаряйте с Вашия лекар преди да използвате Protopic®.

Трябва да информирате Вашия лекар, ако имате подути лимфни възли при започване на лечението. Ако получите подуване на лимфните възли по време на лечението с Protopic®, консултирайте се с Вашия лекар.

Преди ваксинация уведомете Вашия лекар, че използвате Protopic®. По време на лечението с Protopic® и известно време след това не трябва да се ваксинирате. За живите атенюирани ваксини (напр. морбили, заушка, рубеола или перорална полиемиелитна ваксина) времето за изчакване е 28 дни, за инактивираните ваксини (напр. тетанус, дифтерит, коклюш или грип) -14 дни. Избягвайте продължителното излагане на кожата на слънчева светлина или изкуствена слънчева светлина, като в солариум. Ако след като сте приложили Protopic®, се наложи да бъдете навън, използвайте слънцезащитен лосион и облечете широка дреха, която да предпази кожата от слънцето. Освен това поискайте съвет от Вашия лекар за други подходящи методи за защита от слънцето. Ако са Ви предписали лечение със светлина, информирайте Вашия лекар, че използвате Protopic®, тъй като не се препоръчва едновременната употреба на Protopic® с лечение със светлина. Избягвайте контакта с очите или лигавиците (вътрешността на носа или устата).

Приемане или употреба на други лекарствени продукти или козметични продукти

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Може да използвате хидратиращи кремове и лосиони по време на лечението с Protopic®, но те трябва да се прилагат най-малко 2 часа след Protopic®.

Употребата на Protopic® едновременно с други продукти за приложение върху кожата или с перорални кортикостероиди (напр. кортизон), или с продукти, които влияят върху имунната система, не е проучена.Преди ваксинация уведомете Вашия лекар, че използвате Protopic® (вижте раздел "Обърнете специално внимание при употребата на Protopic®").

Винаги използвайте Protopic® точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Нанасяйте тънък слой Protopic® върху засегнатите участъци на Вашата кожа.Protopic® може да се използва върху повечето части на тялото, включително лицето, шията и гънките на лактите и коленете.

Избягвайте употребата му във вътрешността на носа, устата или в очите. Ако той попадне в някоя от тези области, трябва да се избърше добре и/или да се изплакне с вода.

Третираната кожа не трябва да се покрива с никакви превръзки.

Измивайте ръцете си след като нанесете Protopic®, освен ако и ръцете Ви трябва да се третират.

Преди да нанесете Protopic® след баня или душ проверете дали кожата Ви е напълно суха.

При възрастни (на 16 години и по-големи) се предлагат две концентрации Protopic® (Protopic® 0,03% и Protopic® 0,1% маз). Вашият лекар ще реши коя от тях е най-добра за Вас. Обикновено лечението започва с Protopic® 0,1% маз два пъти дневно, веднъж сутрин и веднъж вечер, докато екземата се изчисти. Ако симптомите се появят отново, трябва да се възобнови лечението с Protopic® 0,1% два пъти дневно. В зависимост от повлияването на екземата Вашият лекар ще реши дали ще се намали честотата на приложение или ще се продължи с по-ниската концентрация Protopic® 0,03% маз.

Всеки засегнат участък от кожата се третира, докато екземата отзвучи. Обикновено подобрението се вижда след една седмица. Ако след 2 седмици не се наблюдава подобрение, трябва да се обърнете към лекаря за друго възможно лечение. Лечението с Protopic® може да се повтори, ако симптомите се появят отново.

 

Ако случайно погълнете от тази маз

Ако случайно погълнете от тази маз, веднага трябва да се консултирате с Вашия лекар. Не трябва да предизвиквате повръщане.

Ако сте пропуснали да приложите Protopic®

Ако забравите да нанесете в предвиденото време мазта, направете го веднага щом си спомните и след това продължете както преди.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Protopic® може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Около половината от пациентите, които употребяват Protopic®, получават някакъв вид кожно дразнене на | мястото на прилагане. Чувството за парене и сърбеж са много чести (>10%). Обикновено тези симптоми са леки до умерени и отзвучават една седмица след употребата на Protopic®. Други чести (>1 %) нежелани реакции са зачервяване, усещане за топлина, болка, повишена кожна чувствителност (по-специално | към топло и студено), парене на кожата, обрив, фоликулит (възпаление или инфектиране на космените | фоликули) и херпесни вирусни инфекции (напр. фебрилен херпес, генерализирани инфекции от herpes \ simplex). Зачервяване на лицето или кожно дразнене след пиене на алкохол са също чести. Акнето е | нечеста нежелана реакция. Съобщава се и за розацея и за розацея-подобен дерматит. Откакто е наличен на пазара, много малък брой от хората използвали Protopic® маз, са имали злокачествени новообразувания (напр. кожни или лимфома). Връзка с лечението с Protopic® маз обаче не е потвърдена или опровергана на базата на наличните досега доказателства. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА PROTOPIC®

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Protopic® след срока на годност отбелязан върху тубата и картонената опаковка "Годен до:". Срока на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да не се съхранява над 25°С. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за в опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Protopic®

Активната съставка е такролимус монохидрат.

Един грам Protopic® 0,1% маз съдържа 1,0 mg такролимус (като такролимус монохидрат). Другите съставки са бял мек парафин, течен парафин, пропилен карбонат, бял пчелен восък и твърд парафин.

 Как изглежда Protopic® и какво съдържа опаковката

Protopic® е бяла до бледо-жълта маз. Предлага се в туби, съдържащи 10, 30 или 60 g маз. Не всички видове опаковки може да са пуснати на пазара.

 

За информация и поръчки: