+359 878 292 513

ХОЛЕСТА ТАБЛ.20 МГ.Х 30

ХОЛЕСТА ТАБЛЕТКИ 20 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ALKALOID

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C10AA01


Описание

ХОЛЕСТА


Холеста намалява количеството холестерол в кръвта. Холеста е под формата на таблетки. Холеста повишава новото на добрия холестерол

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОЛЕСТА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Активната съставка на Вашите таблетки е симвастатин. Симвастатин е представител на група лекарства, известни като статини или инхибитори на хилрокси-метилглутарил-коензим A (HMG-CoA) редуктазата. Тези лекарства намаляват количеството на холестерол в кръвта, както и на мастните съединения, известни като триглицериди, Холеста понижава значително нивото на LDL-холестрола С"лош" холестерол) и на триглицеридите в кръвта и повишава нивото на HDL-холсстерола ("добър" холестерол). Холеста понижава здравния риск, свързан с коронарна сърдечна болест. Ако страдате или при Вас съществува риск от коронарна сърдечна болест (ако имате диабет, преживели сте сърдечен удар или страдате от друго сърдечно-съдово заболяване). Холеста може да удължи Вашия живот като намали риска от сърдечна болест, поддържайки артериите чисти при нормални нива на холестерола.

2.ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМ ДА ХОЛЕСТА

Не приемайте Холеста:

 Ако сте алергични (свръхчувствителни) към симвастатин или някоя от останалите съставки на Холеста;

Ако имате чернодробни проблеми (активно чернодробно заболяване или повторни кръвни резултати, насочващи към възможни чернодробни проблеми);

Ако сте бременна или кърмите.

Обърнете специално внимание при лечението с Холеста:

Ако имате лекарствена алергия;

Ако употребявате значителни количества алкохол или страдате от чернодробно заболяване. Вашият лекар може да назначи някои кръвни теетове, за да провери чернодробните функции преди или по време на лечението с Холеста; Ако имате проблеми с бъбреците;

Веднага съобщете на лекуващия си лекар, ако почувствате неочаквани мускулни болки, слабост или чувствителност в мускулите в хода на лечението с Холеста, Това може да е проява на някой от редките случаи, когато съществува риск от сериозна увреда на мускулите, което от своя страна да доведе до увреждане на бъбреците. Лекувашият Ви лекар може да назначи кръвни тестове за ла провери състоянието на мускулите преди или по време на лечението.

Споделете с Вашия лекар здравната си история, особено ако сте имали сърдечно заболяване, хипотироидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), диабет (слабо контролиран).

Важни забележки по отношение на ефекта на лекарството спрямо мускулите: Рискът от мускулни разстройства е по-висок при по-големи дози на Холеста: при пациенти с проблемни бъбреци или щитовидна жлеза; при такива в напреднала възраст - над 70 год. възраст: при пациенти с предхождащи мускулни разстройства в хода на лечение с други медикаменти, понижаващи холестерола в кръвта от групата на статините (от типа на симвастатин, аторвастатин, правастатин) или фибратите (като гемфиброзил, безафибрат); при пациенти или такива с близки роднини, страдащи от наследствени мускулни разстройства.

Прием на други лекарства

Моля съобщете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или напоследък сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Това е особено важно, ако се отнася зя някои от по-долу споменатите медикаменти:

Противогъбични средства (кетоканозол, итраконазол) - повишен риск от миопатия при прием на симвастатин с кетоконазол или итраконазол (затова избягвайте едновременния прием);

Антибиотиците еритромицин или кларитромицин - повишен риск от миопатия при прием на симвастатин с еритромкцин или кларитромицин (затова избягвайте едновременния прием);

- Лекарства за лечение на HIV- инфекция (ритонавир)- повишен риск от миопатия,

-Циклоспорин ( лекарство, използвано за подтискане на имунната система) - повишен  риск от миопатия


Фибрата (друг тип лекарства, понижаващи нивото на холестерол в кръвта, напр. гемфиброзил) - повишен риск от миопатия;

- Амиодарон, лекарство, назначавано при неравномерна сърдечна дейност - повишен риск от миопатия;

- Верапамил или.дилтиазем (лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, на болки в гърдите в резултат на сърдечно заболяване или на други сърдечни заболявания) - възможен повишен риск от миопатия при едновременен прием със симвастатин;

- Ниацин или никотинова киселина (лекарство, понижаващо холестерола) във високи дози (над 1 g дневно) - повишен риск от миопатия, когато едновременно се приемат статини и никотинова киселина;

Анитикоагуланти (лекарства, които повлияват кръвосъсирването, напр. варфарин) -симвастатин усилва антикоагулантния ефект на тези лекарства; Антидепресанта нефазодон;

Дигоксин (лекарство за лечение на сърдечна недостатъчност).

Прием на Холеста с храни и напитки

Холеста може да се приема независимо от храненето.

Сокът от грейпфрут съдържа един или няколко компонента, които могат да променят метаболизма на някои лекарства, включително и този на Холеста. Затова консумирането на сок от грейпфрут по време на лечението трябва да се избягва, тъй като може да се повиши рискът от мускулни разстройства. Не употребявайте алкохол по време на лечение с Холеста.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Не употребявайте Холеста по време на бременност, ако очаквате бременност или ако се съмнявате за бременност. Ако забременеете по време на лечение с Холеста, веднага спрете приема на лекарството и се консултирайте с Вашия лекар.

Не употребявайте Холеста, ако кърмите. Консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете прием на това лекарство в случай че кърмите или планирате да кърмите.

Шофиране н работа с машини

Холеста не повлиява Вашите възможности да шофирате или да работите с машини. Все пак при шофиране и работа с машини трябва да се има пред вид рядко съобщаваната сънливост при прием на Холеста.

Важна информация за някои от съставките на Холеста

Холеста съдържа лактоза монохидрат (виж "Допълнителна информация"). Ако Вашият лекар е споменавал, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с н преди да започнете прием на Холеста.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ХОЛЕСТА

Винаги приемайте Холеста точно както Ви е предписано. При всяко колебание се консултирайте с лекуващия Ви лекар или фармацевт.

Обичайната начална доза е 20 или 40 mg дневно, приети наведнъж вечер. Вашият лекар може да увеличи дозата до максимално 80 mg дневно, приети еднократно вечер.

Дозата от 80 mg се препоръчва само при пациенти с тежка хиперхолестеролемия и висок риск от сърдеччо-съдови усложнения.

Вашият лекар може да назначи по-ниски дози, особено ако едновременно приемате някое от лекарствата, споменати по-горе или при определени състочния на бъбречните функции. Може да се наложи лекуващия Ви лекар да промени препоръчаната доза. за да се постигне най-добър резултат.

Употреба при деца:

Холеста не се препоръчва при деца.

Ако сте приели повече от предписаната доза Холеста:

Ако по погрешка сте приели повече от предписаната доза, веднага се свържете с Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да вземете Холеста:

Ако случайно сте пропуснали да вземете дневната си доза, просто продължете със следващата доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Ако спрете приема на Холеста;

Не преустановявайте внезапно приема на Холеста, Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт как постепенно да намалите приема.

Ако имате допълнителни въпроси относно упочребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства Холеста може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Най-честите странични ефекти са: коремна болка с крампи, запек, диария, газове, гадене.
нарушено храносмилане, главоболие, замаяност. Свържете се с лекуващия си лекар, ако
тези оплаквания Ви създават проблем или ако продължават повече от една седмица.
Незабавно съобщете на лекуващия си лекар, ако се прояви някоя от споменатите по-долу
редки, но сериозни странични реакции:

Алергична реакция (оток по лицето, езика и гърлото, болки в ставите, възпаление на ставите и кръвоносните съдове, поява на синини на необичайни места, кожни обриви, подувания, повишена  чувствителност към слънчевите лъчи, повишена, температура, зачервяване, затруднено дишане, лесна уморяемост). Сериозно неразположение от страна на мускулите (мускулни болки, чувствителност, слабост или крампи на мускулите, особено ако са придружени от повишена   температура или необичайно бърза умороемост).

- Чернодробни усложнения (пожълтяване на очите и кожата, потъмняване на урината, много бърза уморяемост, стомашни/коремни болки, постоянно гадене, промени в количеството на урината).
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани ефекти, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА ХОЛЕСТА

Съхранявайте на място далеч от погледа и достъпа на деца.

Не използвайте Холеста след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка (за отбелязване срока на годност са използвани съкращения). Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец, Не изваждайте таблетките от блистера предварително.

Неизползваните лекарства не бива да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Консултирайте се с Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазването на околната среда

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Холеста:

Активната субстанция е симвастатин.

Всяка таблетка съдържа 10 mg, 20 mg или 40 mg симвастатин.

- Останалите съставки са:

Сърцевина на таблетката: микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, монохидрат на лимонена к-иселина, аскорбинова киселина, бутилхидрокситолуен, магнезиев стеарат, прежелатипирана скорбяла, повидон.

Филмиращо покритие, поливинилов алкохол - частично хидролизиран, титаниев диоксид (Е171), нолиегиленгликол 3000, талк, червен железен оксид (Е172), жълт 'железен оксид (Б172).

Как изглежда Холеста и съдържание на опаковката

Таблетките Холеста представляват кръгли, двойно-изпъкнали розово-червени филмирани таблетки с разделителна линия от едната страна.

Таблетките. Холеста 30 mg и 20 mg са пакетирани в PVC блистери, запечатани с алуминиево фолио, по 10 таблетки във всеки блистер. Картонената кутия съдържа съдържа 30 таблетки (три блистера) и листовка за пациента.

Таблетките Холеста 40 mg сa пакетирани в PVC блистери, запечатани с алуминиево фолио, по 75 таблетки във всеки блистер. Картонената кутия съдържа съдържа 30 таблетки (два блистера) и листовка за пациента.

За информация и поръчки: