+359 878 292 513

РОЗВЕРА ТАБЛ.10 МГ.Х 30

РОЗВЕРА ТАБЛЕТКИ 10 МГ Х 30

Тегло: 100.00 гр.

Вижте още продукти от: KRKA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C10AA07


Описание

РОЗВЕРА ТАБЛЕТКИ 10 МГ Х 30

 

Какво представлява Розвера и за какво се използва?
Розвера спада към група лекарства наречени статини. Розвера Ви е предписан, защото:
Имате високи нива на холестерол. Това означава, че има риск да получите инфаркт или инсулт. Ако имате  високи нива на холестерол на Вас Ви е препоръчано да вземате статин, защото промяната на диетата и  правенето на повече упражнения не са достатъчни за коригиране на нивата на холестерол. Вие трябва да  продължите Вашата диета и упражненията за понижаване на холестерола докато приемате Розвера, или
- Има други фактори, които увеличават риска от инфаркт, инсулт или проблеми, свързани със сърцето.
Инфаркт, инсулт и други проблеми, могат да бъдат предизвикани от заболяване, наречено атеросклероза.  Атеросклерозата се дължи на натрупване на мастни отлагания във Вашите артерии.

Защо е важно да продължавате с приема на Розвера?
Розвера се използва, за да се коригират нивата на мастните вещества в кръвта, наречени липиди,  най-разпространения, от които е холестерола. В кръвта има различни видове холестерол - "лош" холестерол и "добър" холестерол. Розвера може да намали "лошия" и да увеличи "добрия холестерол. Той работи като подпомага блокирането на "лошия" холестерол, който Вашето тяло произвежда. Също така  подобрява способността на Нашето тяло да го отстрани от кръвта. При повечето хора високите холестеролни нива не променят начина, по който се чувстват, защото те не  предизвикват симптоми. Въпреки това, ако се оставят нелекувани, мастните отлагания задебеляват стените на  кръвоносните съдове и водят до тяхното стесняване. Понякога, тези стеснени кръвоносни съдове, могат да се блокират, което да преустанови кръвоснабдяването на  сърцето или мозъка, водещо до сърдечен пристъп или удар. Като коригирате холестеролните нива, Вие може да  намалите риска от инфаркт, инсулт или свързани с това сърдечни проблеми. Необходимо е да продължавате да приемате Розвера, дори ако холестеролът Ви стигне нормални нива, тъй като  това предотвратява нова повишаване на холестерола, което води до натрупване на мастни отлагания. Въпреки  това Вие трябва да го спрете, ако Вашият лекар Ви каже да го направите или ако забременеете.

Преди да приемате Розвера

Не приемайте Розвера:
- ако сте алергични към розувастатин или към някое от помощните вещества на Розвера
- ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете, докато приемате Розвера, спрете го незабавно и се  обадете на вашия лекар. Жените трябва да избягват забременяването, докато взимат Розвера чрез подходяща  контрацепция
- ако имате заболяване на черния дроб
- ако имате сериозни проблеми с бъбреците
- ако сте имали повтарящи се и необясними болки в мускулите или ставите
- ако взимате лекарство наречено циклоспорин 

Ако смятате, че нещо от това се отнася за Вас, моля върнете се и се консултирайте с лекар.

Освен това, не приемайте Розвера 30 мг или 40 мг:
- ако имате умерено увреждане н бъбреците
- ако щитовидната ви жлеза не функционира нормално
- ако сте имали повтарящи се и необясними болки в мускулите, личн или фамилна история за проблеми с  мускулите или предхождаща история за мускулни проблеми при прием на други понижаващи холестерола  лекарства.
- ако редовно употребявате големи количества алкохол
- ако сте с азиатски произход
-ако приемате други лекарства наречени фибрати за понижаване на холестерола

Обърнете специално внимание на приема на Розвера:

- ако имате проблеми с бъбреците
- аок имате проблеми с черния дроб
- ако сте имали повтарящи се и необясними болки в мускулите, лична или фамилна история за мускулни  проблеми при прием на други понижаващи холестерола лекарства. Незабавно се свържете с лекаря си ако имате  необясними болки в мускулите и особено ако се почувствате зле или имате температура.
- ако редовно пиете голямо количество алкохол.
- ако щитовидната ви жлеза не функционира нормално
- ако приемате други лекарства наречени фибрати за понижаване на холестерола.
- ако приемате лекарства, използвани за борба с ХИВ инфекция
- ако пациентът е под 10 години.
- ако пациентът е под 18 години: Розвера 30 мг и 40 мг таблетки не са подходящи за употреба при деца и  юноши под 18 години.
- ако сте на възраст над 70 години
- ако имате тежка  дихателна недостатъчност
- ако сте от азиатски произход
При малък брой хора, статините могат да засегнат черния дроб. Това се установява с просто изследване,  чиято цел е да установи дали са увеличени нивата на чернодробните ензими в кръвта. Поради тази причина  Вашият лекар ще ви направи кръвно изследване преди и по време на лечението с Розвера

Прием на Розвера с храни и напитки:

Можете да вземете Розвера с или без храна.

Бременност и кърмене:
Не приемайте Розвера, ако сте бременна или кърмите.

Ако забременеете по време на приема  на Розвера спрете да го приемате веднага и съобщете на Вашия лекар. Жените трябва да избягват забременяване, докато приемат Розвера чрез използване на подходяща контрацепция.

Шофиране и работа с машини:
Повечето хора могат да шофират и да работят с машини докато използват Розвера - това няма да повлияе на способността им. Въппреки това, някои хора се чувстват замаяни по време на лечението с Розвера. Ако се чувствате замаяни, се консултирайте с Вашия лекар, преди да пристъпите към шофиране или работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Розвера:
Розвера съдържа лактоза. Ако вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да приемате този продукт.

Как да приемате Розвера?
Обичайните дози при възрастни:
Ако приемате Розвера за повишен холестерол:

Начална доза:
Вашето лечение с Розвера трябва да започне с доза от 5 или 10 мг, дори и ако сте приемали по-висока доза от друг статин преди това. Изборът на началната доза зависи то:

- нивото на Вашия холестерол
- степента на риска от сърдечен пристъп или инсулт
- Вие сте от азиатски произход
- вие сте над 70 годишна възраст
- вие имате умерени бъбречни проблеми
- вие сте изложени на риск от болки в мускулите

Повишаване на дозата и максималната дневна доза:

За да се постигне адекватно ниво на холестерол, Вашият лекар може да реши постепенно да увеличи дозата до максимална доза от доза 40 мг веднъж дневно. Ще има промеждутък от 4 седмици между всяко коригиране на дозата.
Максималната дневна доза на Розвера е  40 мг. Тя е само за пациенти с високи нива на холестерол и висок риск от сърдечен пристъп или удар, чиито нива не се понижават достатъчно с по-ниски дози.

Ако приемате Розвера за понижаване на риска да получите сърдечна атака, удар или свързани с това проблеми със сърцето:

Препоръчителната доза е 20 мг дневно. Вашият лекар обаче може да реши да ви предпише по-ниска доза ако имате някой от описаните по-горе фактори.

Обичайната доза при деца на възраст 10-17 години

Обичайната стартова доза е 5 мг. Вашият лекар може да повиши дозата ви, за да достигне най-подходящата доза Розвера за вас. Максималната дневна доза Розвера е 20 мг. Приемайте вашата доза веднъж дневно. Розвера 30 и 40 мг таблетки не трябва да се приемат от деца.

Прием на таблетките:

Поглъщайте всяка таблетка цяла с вода.

Приемайте Розвера веднъж дневно. Можете да я приемате през всяко време на деня.
Опитайте се да приемате вашата таблетка по едно и също време всеки ден. Това ще ви помогне да не я забравяте.
Редовни проверки на холестерола
Важно е да се върнете при Вашия лекар за редовни проверки на холестерола, за да сте сигурни, че нормалното ниво на холестерола е достигнато и е постоянно на исканото ниво. 
Вашият лекар може да реши да увеличи дозата Ви, така че да приемате дозата Розвера, която е най-добра за вас.

Ако сте приели повече от необходимата доза Розвера:

Свържете се с Вашия лекар.
Ако постъпите в болница или  ви лекуват за друго заболяване, кажете на медицинския персонал, че приемате Розвера.

Ако сте пропуснали да приемете Розвера:

Не се притеснявайте, просто вземете следващата планирана доза в правилното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели приема на Розвера:

Говорете с Вашия лекар, ако искате да спрете приема  на Розвера. Стойностите  на Вашия холестерол може да се увеличат отново, ако спрете да приемате Розвера.

Възможни нежелани реакции:

Незабавно прекратете лечението с Розвера и потърсете медицинска помощ в случай, че забележите появата на някой от следните нежелани реакции:
- Трудности при дишане, с или без оток на лицето, устните, езика и/или гърлото
- оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, който може да причини затруднения при преглъщане
- силен сърбеж по кожата.

Така също спрете приема на Розвера и се свържете с лекаря си незабавно ако имате необичайни болки в мускулите, за които не знаете причината или продължат по-дълго отколкото очаквате. Мускулните симптоми са по-чести при децата и юношите, отколкото при възрастните. Както при другите статини много малък брой хора могат да изпитат неприятни ефекти върху мускулите си, които рядко водят до животозастрашаваща увреда на мускулите известна като рабдомиолиза.

Чести възможни нежелани реакции - главоболие, болки в стомаха, запек, повдигане, мускулна болка, чувство за слабост, замайване, повишаване на количеството белтък в урината - обикновено тези стойности се нормализират, без да се налага да спрете приема на таблетките Розвера, диабет.

Нечести - обрив, сърбеж или други кожни реакции, повишаване на количеството белтък в урината - обикновено тези стойности се нормализират, без да се налага да спрете приема на таблетките Розвера /само дози 5-20 мг/

Редки - тежка алергична реакция - признаците са оток на лицето, устните, езика, гърлото, затруднено преглъщане и дишане, силен сърбеж по кожата; мускулно увреждане при възрастните; силна болка в стомаха; повишаване на чернодробните ензими в кръвта.

Много редки - жълтеница, хепатит, следи от кръв в урината, болки в ставите, загуба на паметта

Нежелани реакции с неизвестна честота могат да включват:
- диария, кашлица, недостиг на въздух, оток, нарушения на съня, депресия, дихателни проблеми, включително и упорита кашлица и/или недостиг на въздух или треска.

Допълнителна информация:
Активното вещество е розувастатин.

Всяка филмирана таблетка съдържа 10 мг розувастатин /както розувастатин калций/
Другите съставки са: лактоза, безводна, микрокристална целулоза, кросповодон, магнезиев стеарат и силициев диоксид, колоиден безводен в ядрото на таблетката и лактоза монохидрат, титанов диоксид, макрогол 6000 и основен  бутилметакрилатен съполимер във филмовото покритие.

За информация и поръчки: