+359 878 292 513

МАДОПАР HBS КАПС.125 МГ.Х 100

Мадопар HBS 100 мг/25 мг

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: LA ROCHE

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

МАДОПАР HBS капсули 100/25 * 100

Какво представлява Мадопар HBS и за какво се използва?

Мадопар HBS се използва за лечение на болестта на Паркинсон
мадопар HBS съдържа лекарственото вещество леводопа, което е антипаркинсоново лекарство, и бензеразид, който е инхибитор на декарбоксилазата и подпомага действието на леводопа. Двете активни съставки действат заедно за лечение на болестта на Паркинсон.

Известно е, че в определени части на мозъка при хората с това заболяване се съдържа в недостатъчно количество вещество, наречено допамин. Признаците на заболяването са забавени движения, скована мускулатура и треперене, като те може да са изразени по много различен начин при отделните пациенти. В мозъка леводопа се превръща в допамин, като по този начин увеличава количествата му в мозъка до нормалните нива. Самият бензеразид не навлиза в мозъка, но той служи, за да предотвратява превръщането на леводопа в допамин извън мозъка. Това помага да се намалят нежеланите реакции в другите части на организма.

Мадопар HBS 100 мг/25 мг са твърди капсули с удължено освобождаване. Това означава, че те остават в стомаха няколко часа и активните съставки се освобождават постепенно в кръвта.
като се приема това лекарство, симптомите на пациентите, страдащи от болестта на Паркинсон, може да намалеят. Мадопар HBS обаче не лекува заболяването, тъй като причината за недостига на допамин в мозъка не се отстранява.

Преди да приемете Мадопар HBS

Не приемайте Мадопар:

- ако сте алергични към леводопа или бензеразид, или към някоя от останалите съставки на мадопар
- ако страдате от хормонално нарушение, напр. повишена активност на щитовидната жлеза;
- ако имате бъбречно, чернодробно или сърдечно заболяване;
- ако страдате от някои нервни или психични заболявания;
- ако имате тесноъгълна глаукома;
- ако вземете или през последните 14 дни сте вземали лекарства, известни като инхибитори на моноаминооксидазата;
- ако сте под 25 години

Бременност и кърмене:

Не приемайте Мадопар по време на бременност. Трябва да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна, ако предполагате, че сте бременна или ако възнамерявате да забременеете.
Майките, които кърмят децата си, не трябва да приемат Мадопар, защото не може да се изключи възможността от възникване на скелетни увреждания при децата.

Шофиране и работа на машини:

Важно:

Лечението с леводопа е свързано със сънливост, като много рядко е наблюдавана прекомерна сънливост през деня и епизоди на внезапно настъпване на сън. Ако получите такива симптоми, трябва да уведомите Вашия лекар и до отзвучаването на такива повтарящи се епизоди и сънливостта, трябва да се въздържате от шофиране или участие в дейности, при които нарушената бдителност може да изложи Вас или други хора на риск от сериозно нараняване.

Как да приемате Мадопар HBS?

Лечението обикновено започва с ниска доза. Тя постепенно се увеличава, за да се намери доза, която адекватно да контролира симптомите Ви. По време на този начален период Вашето състояние може да се влоши, докато се намери подходящата за Вас доза.

Обичайната начална доза е една капсула три пъти дневно за пациенти, които преди това не са приемали леводопа. Пациентите, които преди това са лекувани с леводопа, обикновено започват лечението, като заместват всеки 100 мг леводопа с една капсула с удължено освобождаване мадопар HBS  100 мг/25 мг. След това Вашият лекар ще коригира дозата през 2 до 3 дни, докато се намери подходящата доза.

Мадопар HBS се приемат перорално. Мадопар трябва да се приема по възможност 30 минути преди или един час след хранене. Нежеланите ефекти от страна на стомашно-чревния тракт, които може да възникнат главно в началните етапи на лечението, могат да бъдат контролирани в голяма степен, когато Мадопар се приема с лека закуска или течности, или когато дозата бавно се увеличава.

Възможни нежелани реакции:

Нарушения на кръвта и лимфната система:
В редки случаи се съобщава за хемолитична анемия, преходна левкопения и тромбоцитопения. Поради това, както при всяко продължително лечение с лекарства, които съдържат леводопа, Вашият лекар периодично ще проследява кръвната картина и чернодробната и бъбречната Ви функция.

Нарушения на метаболизма и храненето

Съобщава се за анорексия

Психични нарушения:

Депресията е честа при пациентите с Паркинсонова болест, включително и тези, които се лекуват с леводопа. Може да се наблюдават: ажитация, тревожност, безсъние, халюцинации, виждане на въображаеми хора или предмети, временна дезориентация, особено при пациенти в старческа възрасти  болни с анамнеза за такива нарушения.-

Нарушения на нервната система:

При някои хора може да се появят загуба или промяна на вкуса. В по-късните стадии на лечението може да възникнат неконтролирани, необичайни движения на ръцете, краката, лицето и езика.
Тези реакции може да се преодолеят или да станат поносими чрез намаление на дозата. След като лекарството е приемано в продължение на много години, може да възникнат и промени в отговора към лечението. Те включват епизоди, когато движенията внезапно се затрудняват, възвръщане на симптомите  на болестта преди прима на следващата доза от лекарството или внезапни промени от периоди на добър контрол на симптомите към периоди с по-слаб контрол на симптомите. Те обикновено може да се преодолеят или да станат  поносими, като се намалят дневните дози или по-често се приемат по-ниски дози. Приложението на Мадопар е свързано със сънливост, като много рядко е било свързано с прекомерна сънливост през деня, и с епизоди на внезапно настъпващо заспиване.

Сърдечни нарушения:

Може да се появят промени в сърдечния ритъм.

Съдови нарушения:

Има отделни съобщения за промени в кръвното налягане.

Стомашно-чревни нарушения:

При лечение с Мадопар се съобщава за гадене, повръщане и диария. Нежеланите стомашно-чревни реакции, които може да се появят предимно в ранните стадии на лечението, може да се контролират в значителна степен, като Мадопар се приема с храна или течност, или чрез бавно увеличение на дозата.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан:

В редки случаи може да възникнат кожни алергични реакции като сърбеж и обрив.

Изследвания:

Може да възникне преходно увеличение на чернодробните трансаминази и алкалната фосфатаза. При лечение с Мадопар се наблюдава и повишение на уреята в кръвта. Цветът на урината може да се промени, като обикновено добива червен оттенък, който потъмнява, когато урината престои. Тези промени са резултат от действието на лекарството и не са причина за безпокойство.

Допълнителна информация:

Какво съдържа Мадопар HBS?

Активните вещества са: леводопа и бензеразид
Другите съставки са: калциев хидрогенфосфат, безводен, метилхидроксипропилцелулоза, хидрогенирано растително масло, манитол, талк, повидон, магнезиев стеарат.

 

За информация и поръчки: