+359 878 292 513

КАРБАМАЗЕПИН ТАБЛ.200 МГ.Х 50

КАРБАМАЗЕПИН ТАБЛЕТКИ  200 МГ. Х 50

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ACTAVIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: N03AF01


Описание

Карбамазепин Актавис 200 mg таблетки CarbamazepinЛекарствено вещество една таблетка Карбамазепин Актавис: Carbamazepine 200 mgПомощни вещества: микрокристална целулоза, повидон, безводен колоидален силиций, глицерол, кросповидон, талк, магнезиев стеаратКарбамазепин Актавис 200 mg таблетки се предлага по 10 (десет) броя таблетки в блистер; 5 броя блистери в опаковка

Карбамазепин Актавис се прилага при:

• Епилепсия

- Комплексни или прости парциални пристъпи (с или без загуба на съзнание) с или без вторична генерализация;

- Генерализирани тонично-клонични пристъпи; смесени форми на пристъпи; Карбамазепин Актавис е подходящ за моно- и комбинирана терапия. Продуктът не е ефективен при абсанси (petit mal) и миоклонични гърчове.

© Остра мания и поддържащо лечение при биполярни афекгивни разстройства за превенция и редукция на рецидивите;

• Синдром на алкохолна абстиненция;

о Идиопатична тригеминална невралгия и тригеминална невралгия, дължаща се на мултиплена склероза (типична и атипична). Идиопатична глософарингеална невралгия;

• Болезнена диабетна невропатия;

• Безвкусен диабет - централен тип; полиурия и полидипсия с неврохормонален произход.

 

2. КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ЗА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕТО С КАРБАМАЗЕПИН

Карбамазенип Актавис не се прилага при:

» свръхчувствителност към карбамазепин или подобни продукти (трициклични антидепресанти);

• определен вид нарушения в проводимостта на сърцето (атрио-вентрикуларен блок);

• тежка чернодробна недостатъчност;

• потиснат костен мозък (костно-мозъчна депресия) или порфирия.

При приложението на този лекарствен продукт имайте предвид следното:

Карбамазепин Актавис се прилага с повишено внимание при пациенти със сърдечносъдови заболявания, нарушения на чернодробната и/или бъбречната функции, както и при повишено вътреочно налягане (глаукома). В тези случаи се налага по-често наблюдение на пациента и вариране на дозировката. Преди започване на лечението с Карбамазепин Актавис е необходимо да се направят пълни изследвания на кръвната картина и чернодробната функция. В хода на лечението те също трябва да се проследяват, като кръвната картина се следи всяка седмица от първия месец на лечението, а след това всеки месец. Чернодробната функция трябва да се следи на 4-5 месеца, а при отклонения - на по-малки интервали. Лечението с Карбамазепин Актавис трябва да се прекъсне в случаи на нарушения в кръвотворенето (хемопоезата), поява на намален брой бели кръвни клетки (левкопения), кожни алергични реакции и увредена чернодробна функция. Карбамазепин Актавис трябва да се прилага с повишено внимание при пациенти със смесен тип епилепсия, които включват абсанси, както типични, така и атипични. При всички тези състояния продуктът може да изостри пристъпите и да се наложи прекратяване на лечението. По време на лечението с продукта не трябва да се употребява алкохол; Ако се налага внезапно спиране на лечението с Карбамазепин Актавис или преминаване към друг противогърчов продукт (антиконвулсант) се прилагат барбитурати или диазепам като защитно лечение.

 

Приложение на Карбамазепин Актавис и прием на храни и напитки

Няма данни за необходимост от специален хранителен режим или ограничения на определени видове храни и напитки по време на лечението с този продукт.

Бременност

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевтПрилагането на лекарства в първите три месеца на бременността носи рискове за плода. В случай на необходимост от прилагане на противогьрчови продукти (антиконвулсанти) трябва да се направи много строга преценка на ползата и риска за майката, тъй като преустановяване на такова лечение носи големи рискове за майката и детето.

Кърмене

Преди прием на каквито ида е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевтПродуктът преминава в кръвообращението на плода, както и в кърмата.За да се избегне привикване на новороденото към продукта, кърменето трябвапостепенно да се прекрати. Отделянето на Карбамазепин Актавис в кърмата може дадоведе до нарушаване на сукателния рефлекс на детето поради отпускащия ефект напродукта.

 

Шофиране и работа с машини

Лечението с Карбамазепин Актавис може да повлияе реактивността при шофиране и работа с машини.Приемане на други лекарстваМоля, информирайте своя лекуващ лекар или фармацевт ако приемате или скоро сте приемали скоро други лекарствени продукти, дори ако те не са Ви били предписани от лекарЛечението с Карбамазепин Актавис трябва да започне най-малко две седмици след прилагането на МАО-инхибитори.Карбамазепин Актавис активира някои чернодробни ензими и може да доведе до намаляване ефекта на орални противосъсирващи средства (кумаринови антикоагуланти), хинидин, хормонални противозачатъчни средства (контрацептиви) или антибиотици (доксициклин).Преработването на Карбамазепин Актавис в организма може да бъде потиснато от едновременен прием на еритромицин, олеандомицин, изониазид, някои калциеви антагонисти (верапамил, дилтиазем), което води до увеличена концентрация на продукта в кръвта. Това се наблюдава и при едновременно приложение на Карбамазепин Актавис с фенитоин, примидон, валпроева киселина, циметидин. Комбинирането на продукта с литий може да доведе до изразени нежелани реакции от страна на нервната система.

В някои случаи могат да се нарушат лабораторните показатели на щитовидната функция.

3. КАК СЕ ПРИЛАГА КАРБАМАЗЕПИН АКТАВИС

Винаги приемайте Карбамазепин Актавис според инструкциите на лекуващия лекар/ Таблетките се приемат преди, след или по време на хранене, както и между храненията с малко количество течност.Ако Карбамазепин Актавис се прибавя към започната вече антиепилептична терапия, неговото включване трябва да стане при запазване и ли ако е необходимо след адаптиране на дозировката на другия противоепилептичен продукт.

Епилепсия

Препоръчва се когато е възможно Карбамазепин Актавис да се приема като монотерапия.Таблетките се приемат преди, след или по време на хранене, както и между храненията с малко количество течност.Възрастни - обикновено лечението започва с два пъти по 100-200 mg дневно, като дозата се повишава постепенно до достигане на 400 mg; при някои пациенти е необходима дозировка от 1600 mg или 2000 mg.

Деца под 4 годишна възраст - началната доза е 20-60 mg/kg телесна маса дневно,след което дозата трябва да се повишава постепенно с доза от 20 до 60 на всеки вториден. При деца над 4 години лечението започва със 100 mg дневно, последвано отежеседмично увеличение с по 100 mg.Поддържаща доза: 10-20 mg/kg тегло в отделни приеми:Деца между 1 и 5 години - 200-400 mg дневно;Деца между 6 и 10 години - 400-600 mg дневно.Деца между 11 и 15 години - 600-1000 mg дневно.

Таблетките се приемат с достатъчно течност по време или след хранене. Тригеминална невралгияНачалната доза е 200 - 400 mg дневно, след което дозата постепенно се увеличава до достигане на пълно потискане на болката (обикновено 3-4 пъти по 200 mg дневно). По-нататък се уточнява минималната ефективна доза чрез постепенно намаляване на дозата. Средната дневна доза е три пъти по 200 mg.

Синдром на алкохолна абстиненция

Началната доза е 200 mg три пъти дневно в продължение на 4-5 дни, след което при тежки случаи дозата може да се повиши (до 400 mg 3-4 пъти дневно). Уместно е прилагането и на седативни хипнотици. След отзвучаване на острия стадий може да се продължи монотерапия с Карбамазепин Актавис.Остра мания и профилактика на биполярни афективни разстройства Необходимата доза е между 400 и 1600 mg дневно. Най-често се прилагат 400-600 mg, разделени на 2-3 приема.При лечение на остра мания дозата се увеличава по-бързо, докато при профилактика на биполярно разстройство това става по-бавно, за да се осигури оптимална поносимост.

Безвкусен диабет - централен типОбичайната дозировка за възрастни е 200 mg 2-3 пъти дневно. При депа дозировката трябва да се намали пропорционално на възрастта и теглото.Болезнена диабетна невропатияОбичайна дозировка - 200 mg 2-4 пъти дневно.Пациенти с бъбречна недостатъчностПри пациенти с гломерулна филтрация под 10 mg/min и при пациенти на диализа се препоръчва прилагане на 75% от обичайната лечебна доза. Ако имате впечатлението, че ефектът от прилоо/сението на Карбамазепин Актавис е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт!Ако сте приели по-голямо количество от лекарството:При прием на по-висока доза от предписаната веднага се обърнете за помощ към лекар!Най-ниската доза, причиняваща смърт при хора е 60 g, а най-високата при преживял пациент-30 g. Признаците на отравяне настъпват след 1-3 часа. Прп остро отравяне с карбамазепин се наблюдава повръщане, нарушено съзнание, треперене, гърчове, възбуда, потискане на дишането, промени в кръвното налягане, проводни сърдечни нарушения, отделяне на малко количество урина. Прилага се симптоматично лечение.Ако сте пропуснали да приложите Карбамазепин Актавис:Ако сте пропуснали да приемете поредната доза, то приемете пропусната час по-скоро, но се не я приемайте едновременно със следващата.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всеки друг лекарствен продукт, Карбамазепин Актавис може за предизвика нежелани лекарствени реакцииНай-често срещаните нежелани реакции са обикновено в началото на лечението и са зашеметяване, сънливост, нестабилност, гадене и повръщане.

- За избягване на тези реакции лечението трябва да започне с най-ниската възможна доза. Могат да се наблюдават и следните реакции:

• от страна на кръвотворенето - намаляване на червените и бели кръвни клетки, както и кръвнте плочки (апластична анемия, агранулоцитоза. панцитопения, депресия на костния мозък, тромбоцитопеиия. левкопения), еозинофилия, специфично заболяване на белтъчната обмяна (остра порфирия);

• Кожни - обриви, сърбеж, тежки кожни реакции (токсична епидермалпа некролиза - синдром на Lyell, синдром на Stevens-Johnson), фоточувствителност, промени в пигментацията, ексфолиативен дерматит еритема мултиформе, повърхностни кожни кръвоизливи, засилване на дисеминиран лупус еритематозус, плешивост. В някои случаи може да се наложи прекратяване на терапията.

• Сърдечно-съдови - застойна сърдечна недостатъчност, оток, влошаване на съществуващо високо кръвно налягане, ниско кръвно налягане, колапси, влошаване на коронарна болест, нарушения на сърдечния ритъм и проводимост (аритмии и AV-блок), първичен или рецидив па тромбофлебит, увеличени лимфни възли. Някои от тези реакции могат да доведат до фатални последици.

• Чернодробни - нарушение на стойностите на чернодробните ензими, застойна жълтеница, хепатит;

• Дихателни - свръхчувствителност, изразена в треска, задух, пневмоиит или пневмония;

• Пикочо-полови - често уриниране, остра задръжка на урината, малко количество отделена урина, увеличаване на азотните тела в кръвта, бъбречна недостатъчност, импотентност, албумин в урината;

• От страна на ЦНС - замайване, нарушения на координацията, обърканост, главоболие, уморяемост, нарушено виждане, зрителни халюцинации, преходно двойно виждане, нарушения на говора, неволни движения, болки и мравучкания по крайниците, депресия, шум в ушите;• Стомашно-чревни - гадене, повръщане, коремна болка, диария, запек, безапетитие, сухота в устата и гърлото,възпаление на езика и устната лигавица;

• Очни - точкови промени в лещите, конюнктивит;

• Мускуло-скелетни - болки в ставите и костите, крампи по краката;

• Метаболитни - треска, промени в. антидиуретичния хормон, рядко намаляване на серумния натрий и обърканост;

• Други - лупусо-подобен синдром, рядко повишение на холестероловите нива;

Ако забележите каквито ида е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, моля съобщете за това на лекуващия лекар или фармацевт.

 

5. УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ

При температура под 25°С.Да се съхранява на място, недостъпно за деца!Да не се употребява след срока на годност, указан на опаковката!Срок на годност: 3 (три) години

 

За информация и поръчки: