+359 878 292 513

БЕТАЛОК ZOK ТАБЛ.100 МГ.Х 28

БЕТАЛОК ЗОК ТАБЛЕТКИ 100 МГ Х 28

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ASTRA ZENECA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C07AB02


Описание

БЕТАЛОК ЗОК

 

Беталок зок е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Беталок зок е лекарство от гупата лекарства наречени бета-блокери. Беталок зок се използва като профилактично средство при мигрена.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БЕТАЛОК ЗОК И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Беталок ЗОК принадлежи към класа лекарства, наречени бета-блокери, и е бета1-селективен бета-блокер. Това означава, че Беталок ЗОК действа повече върху бета-рецепторите от вида, наречени бета1, отколкото върху бета2 в дозите, прилагани при повечето хора.

Лечението с Беталок ЗОК намалява ефекта на стрес хормоните върху бета1-рецепторите, намиращи се в сърцеТо, но също и в други органи като бъбреците и мозъка.

Беталок ЗОК е таблетка с контролирано освобождаване, която освобождава съдържанието по контролиран начин във времето. Таблетките с контролирано освобождаване осигуряват по-равномерен ефект дори и в продължение на повече от 24 часа. Таблетката Беталок ЗОК 50 mg (съдържа 47,5мg метопрололов- сукцинат) е бяла до кремава, кръгла, с делителна черта от едната страна и е маркирана с А/тО от другата страна. Таблетката Беталок ЗОК 100 mg (съдържа 95 mg метопрололов сукцинат) е бяла до кремава, кръгла, с делителна черта от едната страна и е маркирана с A/mS от другата страна.

Беталок ЗОК е одобрен за лечение на:

• Повишено артериално налягане и за намаляване на риска от усложнения, дължащи се на повишеното артериално налягане като инсулт, инфаркт и внезапна смърт. (Хипертония: за намаляване на артериалното налягане и намаляване на риска от сърдечно-съдова и коронарна смърт, включително внезапна смърт и заболеваемост)

• Инфаркт и профилактика на повторен инфаркт. (Поддържащо лечение след острата фаза на миокарден инфаркт)

? Болка в сърцето и гръдния кош, причинена от стрес или усилие, при пациенти с исхемична болест на сърцето (Стенокардия) > Хронична сърдечна недостатъчност за удължаване на преживяемостта, намаляване на хоспитализацията и подобряване на сърдечната функция и сърдечните симптоми. Симптоматична лека до тежка сърдечна недостатъчност като допълнително средство към друга терапия на сърдечната недостатъчност: за увеличаване на преживяемостта, намаляване на хоспитализацията, подобряване левокамерната функция, подобряване на функционалния клас според New York Heart Association (NYHA))

• Нарушение на сърдечния ритъм при пациенти със или без сърдечно заболяване, особено при ускоряване на сърдечния ритъм. (Нарушения на сърдечния ритъм, включително по-специално суправентрикуларна тахикардия)

• За предотвратяване на мигренозни пристъпи. (Профилактика на мигрена)

Винаги следвайте съвета на лекуващия си лекар и ако се нуждаете от повече информация, попитайте лекаря или фармацевта.

2. ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ БЕТАЛОК ЗОК

Не вземайте Беталок ЗОК:

• ако сте алергични към метопрололов сукцинат или към някоя от другите съставки на Беталок ЗОК или сродни продукти. Поради това уведомете лекуващия си лекар, ако сте имали някакви необичайни реакции към други лекарства, винаги съобщавайте на лекаря за други здравни проблеми, особено ако са свързани със сърцето, артериалното налягане, белите дробове, черния дроб или бъбреците. Не забравяйте да споменете състояния като алергични реакции към ужилвания от насекоми, към храни или други вещества.

Трябва да информирате лекуващия си лекар и ако сте имали признаци/симптоми на ниска кръвна захар.

Не давайте таблетките Беталок ЗОК на деца.

Внимавайте особено с Беталок ЗОК

Ако развивате все по-забавен сърдечен ритъм, докато взимате Беталок ЗОК, уведомете лекуващия си лекар колкото е възможно по-скоро. Лекарят може да ви даде по-ниски дози метопролол или постепенно да спре лекарството. Ако Ви предстои подлагане на обща упойка при посещение на зъболекар, или ако ще ви оперират в болница, кажете на лекаря или зъболекаря, че взимате Беталок ЗОК таблетки.

Лечението не трябва да се прекъсва внезапно. Когато е необходимо то да се направи постепенно, по възможност за период от най-молко две седмици, като дозите се намалят до половин таблетка от 25 мг веднъж дневно в продължение на най-малко четири дни преди прекъсването.

Кажете на лекаря за всички здравни проблеми, които сте имали в миналото.

Приемане на Беталок ЗОК с храна или напитки:

Когато се взима с метопролол, алкохолът увеличава кръвните нива на метопролол и поради това може да засили ефектите на лекарството.

Бременност

Преди да вземете Беталок ЗОК, кажете на лекуващия си лекар ако сте бременна или се опитвате да забременеете. Не взимайте, ако сте бременна, освен ако лекарят не ви каже.

Метопролол може да предизвика нежелани ефекти, напр. забавяне на сърдечната дейност на плода и новороденото бебе. Ако забременеете докато взимате Беталок ЗОК, трябва да кажете на лекуващия си лекар колкото е възможно по-скоро.

Кърмене

Преди да вземете Беталок ЗОК, кажете на лекарят си , ако кърмете.

Шофиране и работа с машини

Преди да шофирате или да работите с машини трябва да знаете как реагирате на това лекарство, защото може да възникнат замайване или умора.

Прием на други лекарства

Лечението може да се повлияе, ако Беталок ЗОК се взема едновременно с някои лекарства, използвани за лечение на сърцето и кръвоносните съдове (като дигиталис/дигоксин, калциеви антагонисти, антиаритмични средства, симпатикомиметмични ганглиоблокери, или други лекарства като инхибитори на моноамино-оксидазата (МАО), инхалаторни анестетици, антибактериални лекарства, противоязвен, противовъзпалителни, някои антидепресанти, други бета блокери и други вещества( напр. алкохол, някои хормони, вещества, индуциращи или подтискащи действието на ензимите).

Ако вземате орални антидиабетни средства, може да се наложи лекуващият ви лекар да коригира дозата.

КАК ДА ВЗЕМАТЕ БЕТАЛОК ЗОК?

Винаги взимайте Беталок ЗОК точно както лекарят ви е предписал. Ако не сте сигурни, попитайте лекар.

Беталок ЗОК таблетки не трябва да се дъвчат или да се смачкват. Те трябва да се поглъщат с течност. Обикновено се препоръчва да се взема веднъж дневно със или без храна.

Лекуващият ви лекар ще ви каже как и кога да вземете таблетките.

Хипертония

Препоръчителната доза за болни с леко до умерено повишено артериално налягане е 50 мг веднъж дневно. Ако не отговаряте адекватно на лечение с 50 мг, лекарят ви може да увеличи дозата до 100-200 мг веднъж дневно и/или да комбинира с други лекарства, използани за понижаване на високо артериално налягане.

Доказано е, че продължителното лечение с метопролол в дневни дози от 100-200 мг намалява риска от усложнения, дължащи се на високото артериално налягане (инсулт, инфаркт на миокарда, внемапна сърдечно-съдова смърт).

Поддържащо лечение след инфаркт на миокарда

Обичайната доза за пациенти, лекувани продължително, е 200 мг веднъж дневно. Доказано е, че продължителното лечение с метопролол в дневни дози от 200 мг намалява риска от смърт и от повторен инфаркт.

Стенокардия

Препоръчваната доза е 100-200 мг веднъж дневно. Лекуващият ви лекар може да комбинира с други лекарства, използвани за лечение на стенокардия.

Сърдечна недостатъчност

Дозата трябва да се подбере индивидуално и препоръчваната начална доза е половин таблетка от 25 мг или една от 25 мг веднъж дневно през първите една все седмици. Препоръчва се дозата да се удвоява през седмица до максимална доза от 200 мг веднъж дневно или до най-високата поносима доза.

Нарушение на сърдечния ритъм

Препоръчваната доза е 100-200 мг веднъж дневно.

Функционални нарушения на сърцето със сърцебиене

Препоръчваната доза е 100 мг веднъж дневно. Ако е необходимо, лекуващият лекар може да увеличи дозата до 200 мг.

Профилактика на мигренозни пристъпи

Препоръчваната доза е 100-200 мг веднъж дневно.

Ако имате чувството, че ефектът на Беталок ЗОК е твърде силен или твърде слаб, говорете с лекаря си

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

При пациенти, лекувани с метопролол са съобщени следните нежелани ефекти, въпреки че връзката с лечението с метопролол не е установена при всички случаи. Ако получите някоя от тези реакции и те продължават, непременно кажете на лекуващия си лекар.

Много чести - умора

Чести - замайване, главоболие, забавена сърдечна дейност, замайване, свързано с промяна в положението на тялото, студени ръце и крака, гадене, болка в стомаха, диария, запек, задух при усилие,  чувство на сърцебиене в гръдния кош.

Не чести - чувство за парене, изтръпване, мускулни спазми, симптомите на сърдечното заболяване, като задух, умора или подути грезени може временно да се влошат, по време на сърдечен пристъп кръвното налягане може рязко да се понижи, малки ЕКГ промени, които не засягат работата на сърцето, подуване, болка в гърдите, депресия, влошаване на концентрацията, сънливост, затруднения при заспиване, кошмари, кожен обрив, затруднено дишане, повръщане, засилено изпотяване, наддаване на тегло.

Редки - ЕКГ нарушения на проводимостта на сърцето, неравномерна сърдечна дейност, нервност, тревожност, проблеми с черния дроб, косопад, хреме, дължаща се на алергична реакция, зрителни нарушения, сухота и/или дразнене в очите, сухота в устата, сълзящи очи, дължащи се на алергична реакция, импотентност.

Много редки- влошаване на лошото кръвообращение в крайниците на болни с тежки нарушения на кръвообращението , болки в ставите, загуба на паметта, объркване, халюцинации, кожна реакция, дължаща се на повишена чувствителност към слънчева светлина, влошаване на псориазис, шум в ушите, нарушения на вкуса, кръвни нарушения и хепатит.

За информация и поръчки: