+359 878 292 513

КАПТОПРИЛ ТАБЛ.25 МГ.Х 40

КАПТОПРИЛ ТАБЛЕТКИ 25 МГ. Х 40

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: SOPHARMA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

СAPTOPRIL КАПТОПРИЛ

Активно вещество; Каптоприл

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И ФАРМАКО-ТЕРАПЕВТИЧНА ГРУПА

Каптоприл под формата на таблетки е препарат, който се прилага за лечение на високо кръвно налягане (артериална хипертония).

 

ПОКАЗАНИЯ

В кои случаи може да се прилага Каптоприл?

Прилага се при:

• лека, умерена и тежко изразена есенциална хипертония (дори в случаи, които не се повлияват задоволително от други лекарствени средства );

• бъбречна хипертония ( самостоятелно или в комбинация с други лекарствени средства при неоперабилни пациенти);

 • хронична застойна сърдечна недостатъчност;

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

В кои случаи не трябва да се прилага?

Каптоприл не трябва да се прилага при:

- свръхчувствителност към каптоприл;

- бременност и кърмене;

- неутропения ( намаляване броя на определен вид бели кръвни клетки ) и тромбоцитопения (намаляване броя на тромбоцитите);

- едем на Квинке ( оток на ларинкса ).

 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА

Кога Каптоприл може да се прилага с повишено внимание?

 При болни с нарушена бъбречна функция е необходимо прилагане на по-малки дози Каптоприл и периодично проследяване нивото на уреята, креатинина и калия в плазмата и количеството белтък в урината. Трябва особено внимателно да се прилага при болни с двустранно стеснение на бъбречните артерии или стеснение на бъбречната артерия на единствения бъбрек, при болни с автоимунни заболявания.

Каптоприл трябва да се прилага с повишено внимание при болни, които приемат имуносупресори (лекарствени средства, които потискат имунната система), при едновременно лечение с алопуринол или прокаинамид поради опасност от кръвни усложнения. В тези случаи болните трябва да се наблюдават за признаци на инфекция и да се извършва проследяване на левкоцитите в кръвта на всеки 2 седмици през първите 3 месеца от лечението, а след това по 1 път месечно.

 По време на лечение с Каптоприл може да се регистрира фалшиво-положителен тест за ацетон в урината.

 

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯКаптоприл не се прилага през периода на бременност и кърмене.

Препаратът не намалява активното внимание и рефлексите. При някои пациенти може да предизвика по-силно намаляване на кръвното налягане, особено в началото на лечението и затова трябва внимателно да се прилага при шофиране и работа с машини.

 

ЛЕКАРСТВЕНИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Какви други лекарствени средства повлияват действието на Каптоприл?

Действието на Каптоприл се засилва при едновременно приложение с диуретици (лекарствени средства, които засилват отделянето на урина), съдоразширяващи средства (нитропрепарати и др.) и бета - адреноблокери (пропранолол, атенолол и др.). Съвместното приложение с калий-съхраняващи диуретици ( спиронолактон, триамтерен ) или калиеви препарати може да доведе до изразена хиперкалиемия ( повишено ниво на калия в кръвта ). Терапевтичният ефект на Каптоприл се намалява, ако непосредствено преди това болните са лекувани с хлофазолин. Едновременното приложение с препарати, потискащи ендогенната синтеза на простагландини (индометацин, аспирин и др.) би могло да намали ефекта на Каптоприл. При едновременно приложение с литиеви соли се повишава нивото на лития в кръвта и се появява опасност от литиева интоксикация. Засилва ефекта на антидиабетните средства. Намалява действието на средствата, понижаващи киселинността в стомаха и аспирин. Повишава плазмените нива на дигоксин и намалява ефекта на калциевите антагонисти (нифедипин, верапамил, дилзем).

Трябва да информирате Вашия лекуващ лекар в случай на каквото и да било съпътстващо лечение с други лекарствени средства, с оглед да бъде избегнато евентуално взаимодействие между препаратите.

 

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРАВИЛНА УПОТРЕБА

Препаратът се прилага през устата 1 час преди хранене. Дозата се определя индивидуално от лекуващия лекар в зависимост от тежестта на заболяването и поносимостта към препарата.Артериална хипертония: началната доза е 12,5 - 25 mg (1/2 - 1 таблетка) 2-3 пъти дневно. При липса на задоволителен ефект дозата се повишава през 1-2 седмици до 50 rag (2 таблетки) 2-3 пъти дневно. При болни с много тежка артериална хипертония лечението с Каптоприл се започва на фона на съществуващата терапия в доза 25 mg 2-3 пъти дневно, като дозата може да се повишава само под непрекъснато наблюдение на артериалното налягане. Максималната дневна доза е 150 mg.

Сърдечна недостатъчност: началната доза на Каптоприл трябва да бъде съобразено с провежданата диуретична терапия. При болни с нормално или ниско артериално налягане, които са били лекувани с големи дози диуретици, началната доза е 6,25 mg или 12,5 mg 3 пъти дневно. Дозата се повишава постепенно в следващите няколко дни. При повечето болни началната доза е 25 mg 3 пъти дневно, като максималната дневна доза не трябва да надвишава 150 mg.

 При болни с нарушена бъбречна функция е необходимо намаляване на дозата. При такива болни началната доза е 6,25 mg или 12,5 mg 2-3 пъти дневно, като дозата може да се повишава бавно след една или две седмици, ако е необходимо.

В детската възраст препарата трябва да се прилага с голямо внимание, предимно при бъбречна хипертония. Препоръчваната доза е 1-2 мг/кг телесно тегло.

 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Какви нежелани реакции могат да настъпят при прилагането на Каптоприл?Нежелани рекции може да се наблюдават от страна на:

- Нервна система - главоболие, умора, виене на свят, нарушение на съня, периферна полиневропатия (нарушения в чувствителността) на пръстите на ръцете и краката, мускулни крампи (болезнен гърч на отделен мускул).

- Сърдечно - съдова система - хипотония ( понижено кръвно налягане), болки в сърдечната област.

- Дихателна система - кашлица.

- Храносмилателна система - промени във вкуса, гадене, повръщане, диария.

- Отделителна система - протеинурия ( белтък в урината ).

- Кръв - анемия ( намаляване броя на червените кръвни клетки ), левкопения, неутропения, агранулоцитоза ( намаляване броя на определен вид бели кръвни клетки ), панцитопения ( намаляване броя на всички кръвни клетки ).

- Кожа и лигавици - обриви, оток на ларинкса.

 За всички нежелани лекарствени реакции, включително и неописани в листовката, пациентът трябва незабавно да съобщи на своя лекуващ лекар.

 

СПЕЦИАЛНИ УКАЗАНИЯ

Какво да се предприеме, ако Каптоприл е приложен в много високи дози (умишлено или погрешно предозиране)?Предозирането се характеризира най-вече със спадане на кръвното налягане, което обикиовено се лекува с интравенозна инфузия с физиологичен разтвор. Каптоприл може да бъде отстранен от организма чрез хемодиализа.

 

ИНСТРУКЦИИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ

В оригинални опаковки, на сухо и защитено от светлина място, при температура не по-висока от 25° С.Да се съхранява на места недостъпни за деца!

 

СРОК НА ГОДНОСТ

Три години от датата на производство.

Да не се употребява след изтичане срока на годност!

 

ПЪЛЕН СЪСТАВ

Съдържание на една таблетка в mg:

Активно вещество Каптоприл 25 mg

Помощни вещества: Млечна захар, пшенично нишесте, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, колоидален силициев двуокис.

 

ДАННИ ЗА ОПАКОВКАТА

Каптоприл се опакова по 10 таблетки в блистер от ПВХ/алуминиево фолио. Четири блистера се поставят в единична картонена кутия заедно с листовка с указания за употреба.

 

НАЧИН НА ОТПУСКАНЕ

 По лекарско предписание.

 

За информация и поръчки: