+359 878 292 513

КО-РЕНАПРИЛ ТАБЛ.20/12.5 МГ.Х 28

КО РЕНАПРИЛ ТАБЛЕТКИ 20/12. 5 МГ. Х 28

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ACTAVIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C09BA02


Описание

Co-RENAPRIL Ко-РЕНАПРИЛ

СЪСТАВ

Лекарствени вещества в 1 таблетка: Enalapril maleate 20 mg, Hydrochlorothiazide 6 mgЛекарствени вещества в 1 таблетка: Enalapril maleate 20 mg, Hydrochlorothiazide 12,5 mgПомощни вещества: натриева кроскармелоза, монохидратна лактоза, магнезиев стеарат, оцветители, прежелатинизирано царевично нишесте, натриев хидроген карбонат.

 

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И ОПАКОВКА

14 таблетки Ко-Ренаприл таблетки 20/6 mg в блистер от Alu/Alu; по 1 и 2 блистера в опаковка.14 таблетки Ко-Ренаприл таблетки 20/12,5 mg в блистер от Alu/Alu; по 1 и 2 блистера в опаковка.

ДЕЙСТВИЕ

Ко-Ренаприл е комбиниран продукт за лечение на артериална хипертония (високо кръвно налягане).Продуктът намалява повишеното съпротивление в периферните съдове, повишава сърдечния дебит и не променя сърдечната честота. Има положителен ефект върху сърдечната дейност при пациенти с увеличение на лявата камера.

 

ПОКАЗАНИЯ

Артериална хипертония, когато не е постигнат достатъчен контрол на артериалното налягане при терапия само с АСЕ-инхибитор и/или когато е постигнато стабилизиране на артериалното налягане с отделните компоненти, давани в същите дози.

 

ИНФОРМАЦИЯ, НЕОБХОДИМА ПРЕДИ УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ

 

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Продуктът не се прилага при:

• алергия към активните или някое от помощните вещества;

• алергична реакция от съдов произход (ангиоедем) проявила се при предишно лечение АСЕ-инхибитори или при пациенти с вроден или идиопатичен ангиоедем;

• анурия (спиране отделянето на урина);

• бременност и кърмене.

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА

Ниско кръвно налягане (хипотонш) и нарушения на водно-солевия баланс Както при всяко лечение на високото кръвно налягане у някои пациенти може да настъпи рязко спадане на кръвното налягане. Това се наблюдава по-често при нарушения във водно-солевия баланс, което може да е предизвикано от лечение с диуретици. Поради това 2-3 дни преди започване на терапия с Ко-Ренаприл диуретичното лечение трябва да бъде прекратено и редовно да се извършва контрол на серумните електролити.Особено внимание трябва да се обръща на пациенти с мозъчно-съдова болест и с исхемична болест на сърцето, защото силното понижаване на артериалното налягане може да предизвика исхемични мозъчни инциденти или миокарден инфаркт.При спадане на кръвното налягане пациентът се поставя в хоризонтално положение и при нужда се прилага интравенозно вливане на физиологичен разтвор. Преходното спадане на кръвното налягане не е противопоказание за продължаване на лечението.

Аортна стеноза/Хипертрофична кардиомиопатия

Както всички съдоразширяващи продукти и АСЕ-инхибиторите трябва да се прилагат с повишено внимание при пациенти с някои заболявания на сърцето (хипертрофична кардиомиопатия и субаортна стеноза).

Бъбречни увреждания

Ко-Ренаприл не трябва да се прилага при пациенти с бъбречна недостатъчност (креатининов клирънс <80 ml/min и >30 ml/min). Тиазидните диуретици не са подходящи за приложение при пациенти с увредена бъбречна функция и не са ефективни при пациенти със средна към тежка бъбречна недостатъчност (креатининов клирънс от 30 ml/min или по-малко). У някои пациенти със скрито бъбречно заболяване, с двустранно стеснение на бъбречната артерия или стеснение на артерията при единствен бъбрек приложението на еналаприл с диуретик може да повиши преходно нивата на уреята и серумния креатинин. Те се нормализират след прекратяване на лечението.Нива на калия в кръвтаКомбинацията на еналаприл с ниска доза диуретик не може да изключи възможността от развитие на хиперкалиемия (повишено ниво на калий в кръвта).

Пациенти със съпътстваща сърдечна недостатъчност. При пациенти със сърдечна недостатъчност и хипертония не трябва да се прилага Ко-Ренаприл като начално лечение, тъй като в тези случаи се препоръчва по-ниска доза еналаприл.

Чернодробни заболяванияТиазидните диуретици се прилагат с повишено внимание при пациенти с увредена чернодробна функция или прогресивно чернодробно заболяване, тъй като дори малки нарушения на водно-солевия баланс могат да доведат до чернодробна кома.Ефекти върху обмяната на веществата и жлезите с вътрешна секреция Лечението с тиазидни диуретици може да повиши нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите и да намали серумните нива на натрий, магнезий, и калий.У някои пациенти лечението с тиазидни диуретици е свързано с повишение на пикочната киселина и/или развитие на подагра. Тиазидните диуретици могат да намалят отделянето на калций с урината и да предизвикат леко повишение на калция в кръвта.Алергични прояви - свръхчувствителност /ангионевротичен едем Ангионевротичен оток на лицето, крайниците, устните, езика, гълтача и/или гърлото се съобщават рядко при пациенти, които се лекуват с АСЕ-инхибитори, включително еналаприл. Той може да настъпи по всяко време на лечението. В такива случаи приемът на Ко-Ренаприл трябва да се прекрати незабавно и да се осигури подходящо лечение. При нужда се прилага незабавно адреналин 1 mg/ml (0,3-0,5 ml) подкожно и се предприемат мерки за нормален достъп на въздух.Съобщава се, че при пациенти от негроидната раса има повишена честота на ангиоедем при лечение с АСЕ-инхибитори.Пациенти с проявен в миналото ангионевротичен оток от други медикаменти са с повишен риск от развитие на такъв при лечение с АСЕ-инхибитори. Реакции на свръхчувствителност от продукта могат да се наблюдават при пациенти с или без прояви на алергия или астма в миналото. Съобщава се и за обостряне на някои заболявания на съединителната тъкан (лупус еритематодес) при лечение с тиазидни диуретици.

КашлицаПри лечение с АСЕ-инхибитори се съобщава за поява на кашлица. Тя е непродуктивна, продължителна и отзвучава след спиране на лечението. Хирургични интервенции/упойкаЕналаприл намалява способността на организма да компенсира понижаването на артериалното налягане у пациенти, подлежащи на хирургични интервенции и анестезия с медикаменти, водещи до хипотония. Спадане на кръвното налягане, настъпващо по този механизъм може да се коригира с вливания.

 

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Други антихипертензивни (понижаващи артериалното налягане) продукти Когато Ко-Ренаприл се комбинира с други антихипертензивни продукти може да настъпи взаимно засилване на ефекта им.

Серумен калий

Серумният калий остава обикновено в нормални стойности. Използването калий-допълващи, калий-съхраняващи продукти или солеви заместители

особено при пациенти с бъбречни увреждания, може да доведе до увеличаване на серумния калий.

Литий

Диуретиците и АСЕ-инхибиторите намаляват бъбречното отделяне на литий и увеличават риска от литиева интоксикация; едновременното приложение не е препоръчително.

Нестероидни противовъзпалителни продукти

Приемът на НПВС може да намали антихипертензивния ефект на АСЕ-инхибиторите.При пациенти с бъбречно увреждане лечението с тези продукти може да доведе до по-нататъшно намаляване на бъбречната функция. Това обикновено е обратимо.

Недеполаризиращи мускулни релаксанти

Тиазидните диуретици могат да повишат действието на тубокурарина. Инхибитори на простагландиновата синтезаИнхибиторите на простагландиновата синтеза могат да намалят диуретичния, натриуричния и антихипертензивен ефект на диуретиците.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ОТНОСНО УПОТРЕБАТА ПРИ СПЕЦИФИЧНИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ
 

Приложение при деца

Не е изследвана сигурността и ефикасността при деца. Приложение при пациенти в напреднала възрастВ клинични изследвания за едновременно приложение на еналаприл и хидрохлортиазид ефектът и поносимостта у пациенти в напреднала възраст и по-млади пациенти са едни и същи.

 

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Бременност

Ко-Ренаприл не се използва по време на бременност, освен ако лечението не е животоспасяващо за майката.АСЕ-инхибиторите могат да доведат до увреждане и смърт на плода и новороденото, когато се прилагат на бременни жени в последните шест месеца на бременността. Могат да се наблюдават хипотония, бъбречна недостатъчност, хиперкалиемия и/или черепна хипоплазия (недоразвитие на черепа) у новородените. Наблюдаван е олигохидрамнион (аномалии в околоплодния мехур) като проява на увредена бъбречна функция на плода. Това може да доведе до контрактури на крайниците, деформации на черепната кутия и лицевия череп и недоразвитие на белия дроб. Няма достатъчна информация, отнасяща се до сигурността на продукта по време на първите три месеца на бременността. Засега няма данни приложението му в този период да води до изброените по-горе нежелани реакции у ембриона и плода.Не се препоръчва редовно приложение на диуретици на здрави бременни жени. Това излага майката и плода на риск от жълтеница у плода, новороденото, тромбоцитопения (намаляване броя на кръвните плочки) и възможни други нежелани реакции, които се наблюдават при възрастните. Ако Ко-Ренаприл се прилага по време на бременността, пациентката трябва да бъде информирана за възможния риск за плода. В тези редки случаи, когато лечението е наложително, трябва да се провеждат редовни прегледи с ултразвук с цел оценка състоянието на околоплодния мехур. Ако се установят изменения, лечението трябва да се преустанови, освен ако то не е животоспасяващо за майката.Деца и майки, които са приемали Ко-Ренаприл трябва да бъдат наблюдавани за ниско кръвно налягане, намалено количество урина и повишено ниво на калия в кръвта. Еналаприлът, който преминава през плацентата, може да бъде отстранен от циркулацията на плода чрез перитонеална диализа и, теоретично, чрез обменно кръвопреливане. Няма опит в извеждането от циркулацията на плода на хидрохлортиазида, който също преминава през плацентата.

Кърмене

Еналаприл и хидрохлортиазид преминават в майчиното мляко. Ако приложението им е наложително, пациентката трябва да преустанови кърменето.

ЕФЕКТИ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

В началото на лечението с Ко-Ренаприл може да се наблюдават временна обърканост и световъртеж, което да повлияе шофирането и работата с машини.

ДАННИ ЗА ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА

Този лекарствен продукт съдържа като помощно вещество 156 mg лактоза в една таблетка. Това го прави неподходящ при пациенти с лактазна недостатъчност.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА

ДОЗИРОВКАПо лекарско предписание! Приема се през устата. Артериална хипертонияПрепоръчвана доза - 1 таблетка дневно Ко-Ренаприл 20/6 mg или Ко-Ренаприл 20/12,5 mg. След лечение с диуретициСлед началната доза Ко-Ренаприл може да настъпи силно понижение на кръвното налягане, което е по-често при пациенти на предходно лечение с диуретици. Поради това диуретичното лечение трябва да се прекрати 2-3 дни преди началното приложение на Ко-Ренаприл. Дозиране при пагщенти с увредена бъбречна функцияТъй като при пациенти с променена бъбречна функция началната доза на еналаприл е 2,5 до 5 mg, начална терапия с Ко-Ренаприл при тях препоръчва.

 

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ

Най-често наблюдаваните прояви на предозиране са свързани с развитието на силно понижаване на артериалното налягане, нарушения на водно-солевия баланс, обезводняване и бъбречна недостатъчност. При данни за предозиране приемът на продукта трябва да се прекрати и пациентът да се постави под лекарско наблюдение. Лечението е симптоматично и подържащо. Ако лекарството е прието неотдавна се препоръчва предизвикване на повръщане, прием на активен въглен и слабителни средства. Прилага се корекция на водно-солевия баланс и хипотонията чрез венозни вливания на физиологичен разтвор. Еналаприл малеат може да се отстрани от циркулацията чрез хемодиализа.

 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ЕФЕКТИ

Еналаприл/хидрохлортиазид се понася добре. В клинични изпитвания нежеланите реакции са обикновено леки и преходни и в повечето случаи не налагат прекратяване на лечението.Най-често срещаните нежелани реакции, съобщавани в клинични изследвания са главоболие и кашлица.Други нежелани реакции, съобщавани само за еналаприл са:

• общи - обърканост, умора и слабост;

• сърдечно-съдови - хипотония, спадане на кръвното налягане при изправяне, сърдечен инфаркт или мозъчно-съдови инциденти като вторични от хипотонията във високо-рискови пациенти, гръдна болка, сърцебиене, промени в сърдечния ритъм, ангина пекторис, феномен на Рейно;

• стомашно-чревни - чревна непроходимост, панкреатит, хепатит, жълтеница, коремна болка, повръщане, диспепсия, запек, безапетитие, възпаление на лигавицата на устната кухина, гадене, диария;

• от страна на нервната система - депресия, обърканост, сънливост, унесеност, нервност, мравучкане, световъртеж, нарушения на съня, замайване;

• дихателни - бронхоспазъм/астма, задух, секрет от носа, болезнено гърло и дрезгав глас;

• кожни - еритема мултиформа, ексфолиативен дерматит, синдром на Stevens-Johnson, сърбеж, уртикария, падане на косата, обрив;

• от страна на сетивните органи - нарушения на вкуса, шум в ушите, замъглено виждане;

• пикочо-полови - бъбречна дисфункция, бъбречна недостатъчност, намалено количество урина;

• други - топли вълни, възпаление на езика, мускулни крампи.

Може да се наблюдава комплекс, който включва някои от следните симптоми - повишена температура, възпаление на серозните обвивки, съдови промени, мускулни болки, ставни болки/артрит, положителни ANA, ускорена утайка, еозинофилия и левкоцитоза. Могат да се наблюдават и обрив фоточувствителност и други кожни прояви.

• алергични прояви (свръхчувствителност/ангиоедем) - ангионевротичен оток по лицето, крайниците, устните, езика, гьлтача и/или ларинкса са редки; промени в лабораторните показатели - обикновено не са от клинично значение. При лечение с еналаприл може да се установи повишаване на серумните креатинин и урея, чернодробните ензими и/или серумния билирубин. Повишението е обратимо и стойностите се нормализират след преустановяване на лечението. Срещат се и повишени нива на калия и натрия и редукция на хемоглобина и хематокрита.

СЪХРАНЕНИЕ

При температура под 25°С!

СРОК НА ГОДНОСТ

2 (две) години от датата на производство.Да не се употребява след изтичане срока на годност, указан на опаковката.

 

За информация и поръчки: