+359 878 292 513

КО-РЕНИТЕК ТАБЛ. 20/12.5 МГ.4 Х 7

КО РЕНИТЕК ТАБЛЕТКИ   20/12. 5 МГ. 4 Х 7

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: MERCK

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C09BA02


Описание

CO-RENITEC®*

КО-РЕНИТЕК

 

 

Какво представлява CO-RENITEC?

CO-RENITEC (enalaprii maleate and hydrochlorothiazide, MSD) е таблета, която съдържа две активни субстанции -enalaprii maleate и hydrochlorothiazide.

CO-RENITEC 20/12.5 съдържа 20mg enalaprii maleate и 12.5mg hyd roch lorothiazide.

Като добавка CO-RENITEC сьдьржа следните неактивни сьставки: натриев бикарбонат, лактоза, царевична скорбяла, п режелатинирана скорбяла, жьлт железен оксид, магнезиев стеарат.

CO-RENITEC се предлага в опаковка от 14, 28 таблети.

Съставката enalaprii на CO-RENITEC е медикамент от групата на така наречените инхибитори на ангиотензин-конвериращия ензим (АКЕ-инхибитори). Hydrochlorothiazide, също съставка на CO-RENITEC е медикамент от групата на диуретиците.

Защо лекарят ми предписа CO-RENITEC?

Лекарят ви е предписал CO-RENITEC за лечение на Вашата хипертония (високо кръвно налягане).

Как CO-RENITEC осъществява своето действие?

Съставката enalaprii на CO-RENITEC разширява кръвоносните съдове, с което улеснява сърцето да изпомпва кръвта до всички части на тялото. Hydrochlorothiazide, в състава на CO-RENITEC предизвиква отделянето на повече вода и соли през бъбреците. Заедно, enalaprii и hydrochlorothiazide помагат да се понижи повишеното кръвно налягане.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Какво е кръвно налягане?

Налягането, което създава сърцето при изпомпването на кръвта към всички части на Вашето тяло се нарича кръвно налягане. Без такова налягане не е възможно циркулирането на кръвта. Нормалното кръвно налягане е част от доброто здраве. Кръвното налягане се променя през деня, в зависимост от физическата активност, емоционалната възбуда и нивото на стреса.

Кръвното налягане се отчита с две числа, например 120/80. По-голямото число отговаря на налягането, създадено от сърцето при неговото съкращение. По-малкото число отчита налягането в кръвоносната система между две съкращения на сърцето.

Какво е високо кръвно налягане (хипертония)?

Вие имате високо кръвно налягане, ако то остава над нормалното, дори при покой. Налягането в кръвоносната система се повишава при стесняване на кръвоносните съдове, което затруднява преминаването на кръвта.

Как да познаете, че имате повишено кръвно налягане?

Обикновено повишеното кръвно налягане не се съпровожда с никакви симптоми. Единственият начин да разберете дали имате повишено кръвно налягане е да го измерите. Поради това кръвното налягане трябва да се измерва редовно.

Защо хипертонията трябва да се лекува?

Ако не се лекува, повишеното кръвно налягане може да увреди жизнено-важни органи, като сърцето и бъбреците. Възможно е да се чувствате добре и да нямате никакви симптоми, а хипертонията да доведе до мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, сърдечна и бъбречна недостатъчност или слепота. Повишеното кръвно налягане може да се лекува и контролира успешно с медикаменти като CO-RENITEC.Само лекарят може да прецени какви са оптималните стойности на кръвното налягане във вашия случай. Запомнете тези стойности и с помощта на лекаря, се старайте да ги постигнете.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ВЗИМАТЕ CO-RENITEC?

Кой не трябва да взима CO-RENITEC ?

Не взимайте CO-RENITEC, ако:

• сте алергичен към някоя от съставките (виж Какво представлява CO-RENITEC).

• при предишно лечение с медикаменти от този клас (АКЕ инхибитори) като CO-RENITEC сте получили алергични реакции като оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, със затруднения в дишането и гълтането. Не трябва да взимате CO-RENITEC, ако сте имали тези типове реакции без известна причина, или ако Ви е поставяна диагноза хередитарен или идиопатичен ангиоедем.

• сте алергичен към медикаменти от сулфонамидната група (консултирайте се с лекар, ако не сте сигурен кои са тези медикаменти).

• получите затруднения в уринирането.

Ако не сте сигурен дали можете да взимате CO-RENITEC, консултирайте се с лекар.

Приложение при Бременност и Кърмене

Бременност

• Не се препоръчва използването на CO-RENITEC от бременни.

• Инхибиторите на ангиотензин - конвертиращия ензим (АКЕ инхибитори), включително CO-RENITEC, могат да увредят или дори да умъртвят плода, ако се приемат през втория и третия триместър на бременността.

• Не се знае дали приложението на CO-RENITEC през първите три месеца от бременността може да има неблагоприятни ефекти.

• Ако сте бременна или възнамерявате да забременеете, трябва да съобщите това на лекаря, за да Ви предпише необходимото лечение.

Кърмене

И двете активни съставки на CO-RENITEC, enalaprii maleate и hydrochlorothiazide, се секретират в човешкото мляко. Затова, ако кърмите или възнамерявате да кърмите, трябва да се консултирате с лекар.

Какво трябва да съобщите на лекаря преди да започнете взимането на CO-RENITEC ?

Съобщете на лекаря за всичките си медицински проблеми, както и за каквито и да е алергии.Кажете на лекаря, ако имате сърдечни или чернодробни заболявания, подагра, ако сте на диализа или се лекувате с диуретици (таблети за отводвяване), ако наскоро сте имали силно повръщане или диария. Трябва да съобщите също дали сте на con-ограничаваща диета, приемате калиеви добавки, калий-съхраняващи средства или калий-съдържащи заместители на готварската сол, ако имате диабет или някакви проблеми с бъбреците, тъй като те могат да доведат до значително покачване на нивото на калий в кръвта, което може да има сериозни последствия. В тези случаи може да се наложи корекция на дозата на CO-RENITEC или следене на нивото на калий в кръвта. Кажете на вашия лекар, ако имате диабет, тъй като тиазидните диуретици могат да доведат до необходимост от коригиране на дозата на антидиабетните медикаменти, включващи инсулин.Кажете на Вашия лекар ако някога сте имали алергични реакции с подуване на лицето, устните, езика, и/или гърлото със затруднение при преглъщане и дишане.Кажете на Вашия лекар, ако сте забелязали симптоми като прилошаване или замаяност, особено при ставане, които говорят за ниско кръвно налягане (ортостатична хипотония).Преди хирургична намеса или анестезия (дори при стоматологична манипулация) съобщете на хирурга или стоматолога, че приемате CO-RENITEC. Това е необходимо, тъй като по време на анестезията може да се получи внезапно спадане на кръвното налягане.

Приложение при деца

Ефективността и сигурността на медикамента при деца не е доказана.

Приложение при по-възрастни

В клинични проучвания при едновременно приемане на enalaprii maleate и hydrochlorothiazide (активните съставки на CO-RENITEC) се установи сходство в ефекта и поносимостта на препарата при вьзрастни пациенти-хипертоници от различни вьзрастови групи.

 

Може ли да се взима CO-RENITEC с други медикаменти?

По принцип CO-RENITEC може да се приема заедно с други лекарства. Важно е обаче да информирате лекаря за всички медикаменти които взимате, включително тези, получавани без рецепта. Някои лекарсва могат да си влияят едно на друго. За да се уточни дозата на CO-RENITEC, много важно е лекарят да знае дали приемате други антихипертензивни лекарства, диуретици, калий-съдържащи (включително диетични заместители на готварската сол) или литий-съдържащи средства (използувани за лечение на определен вид депресия), или болкоуспокояваши лекарства и противоартритни лекарства включително и терапия със злато-съдържащи средства.

 

Може ли да се шофира и да се работи с машини, докато се приема CO-RENITEC ?

Индивидуалният отговор спрямо лечението може да варира. Някои нежелани ефекти, които са докладвани при прием на CO-RENITEC, могат да засегнат способността за шофиране или работа с машини при някои пациенти. (Виж Какви са нежеланите ефекти, които може да предизвика CO-RENITEC?)

 

Как се приема CO-RENITEC ?

Лекарят ще назначи подходящата доза, в зависимост от състоянието Ви и дали взимате други медикаменти.Обичайната доза е една или две таблети взети веднъж дневно. Повечето хора приемат CO-RENITEC с чаша вода.Взимайте CO-RENITEC всеки ден точно според инструкциите на лекаря. Много е важно приемането на CO-RENITEC да продължи толкова време, колкото е преценил лекарят. Не взимайте повече от предписаните таблети.

 

Какво да правите при предозиране?

В случай на предозиране, свържете се незабавно с лекар, за да ви се окаже квалифицирана помощ. Най-често срещаните симптоми са замайване, световъртеж, вследствие на внезапно и силно падане на кръвното налягане и/или силна жажда, обърканост, намаление на количеството отделена урина и ускорена сърдечна дейност.

Какво да правите, ако пропуснете една доза?

Трябва да взимате CO-RENITEC, както ви е предписан. Ако обаче пропуснете една доза, не взимайте допълнителни таблети, а просто продължете по обичайната програма.

 

Какви са нежеланите ефекти, които може да предизвика CO-RENITEC ?

Всяко лекарство може да има нежелани и неблагоприятни ефекти, така наречените странични ефекти. По принцип, CO-RENITEC се понася добре. Най-често срещаните странични ефекти са виене на свят и умора. Други странични ефекти, появяващи се по-рядко, са чувство за замаяност и причерняване, вследствие на пониженото кръвно налягане при рязко изправяне, мускулни крампи, гадене, слабост, главоболие, кашлица и импотентност.

Макар и рядко, могат да се появят и други странични ефекти, някои от които сериозни. Поискайте повече информация за страничните ефекти от вашия лекар или аптекар. Те разполагат с по-пълна информация по този въпрос.

Съобщете на лекаря при появата на някой от тези или други необичайни симптоми .

Спрете незабавно взимането на CO-RENITEC и се свържете с лекар в следните случаи:

• ако развиете оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да причини затруднения в гълтането и дишането.

• ако почувствате отичане на ръцете или краката.

• ако се появи обрив!

 

Първоначалната доза може да причини по-изразено падане на кръвното налягане, отколкото при последващото продължително лечение. Вие може да забележите това като прилошаване или замайване и заемането на легнало положение би могло да Ви помогне. Ако това Ви притеснява, консултирайте се с лекар.

 

Как може да научите повече за CO-RENITEC и високото кръвно налягане?

Допълнителна информация можете да получите от Вашия лекар или аптекар, които имат по-детайлна информация за CO-RENITEC и за вашето състояние.

 

Какъв е срока на годност на Вашето лекарство?

Не използвайте медикамента след месеца и годината, отбелязани с последните четири цифри на опаковката. Първите две цифри показват месеца, а последните две - годината.

 

Как се съхранява CO-RENITEC ?

Съхранявайте CO-RENITEC на сухо и тъмно място, при температура под 30°С.

Съхранявайте CO-RENITEC в оригиналната му опаковка и пазете блиетера от влага.

Съхранявайте CO-RENITEC и всички лекарства на място недостъпно за деца.

 

За информация и поръчки: