+359 878 292 513

МОНОПРИЛ ТАБЛ.10 МГ.Х 28

МОНОПРИЛ ТАБЛEТКИ 10 МГ Х 28

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: BMS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C09AA09


Описание

МОНОПРИЛ 

 

Моноприл е лекарство отпускащо по лекарско предписание. Моноприл е от група на инхибиторите. Моноприл съдържа фозиноприл.

Моля, прочетете внимателно тази листовка преди да започнете лечение с Моноприл. Тя съдържа важна информация, но не може да Ви каже всичко за лекарството. Затова винаги спазвайте указанията на лекаря. Ако имате някакви въпроси или не сте сигурни в нещо, попитайте лекуващия лекар.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТОВА ЛЕКАРСТВО?

Моноприл принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ-инхибитори).Моноприл се продава във вид на таблетки, съдържащи 20 мг от активното вещество фозиноприл.

Всяка таблетка съдържа също и някои помощни неактивни съставки, които са необходими, за да се направи Моноприл в таблетна форма. Те са лактоза, микрокристална целулоза, кросповидон, повидон, натриев стеарил фумарат. Моноприл се продава в опаковки, съдържащи 28 таблетки.

ПРОИЗВОДИТЕЛ

Bristol-Myers Squibb S.p.A - Agnani, Italy

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА ТОВА ЛЕКАРСТВО?

Моноприл се използва за лечение на хипертония (повишено кръвно налягане).Може да се прилага самостоятелно или в комбинация с други лекарства (например диуретици - лекарства, които засилват отделянето на урина).Моноприл се използва и за лечение на сърдечна недостатъчност в комбинация с диуретици.

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГА МОНОПРИЛ?

Моноприл не трябва да се прилага при болни със свръхчувствителност към фозиноприл или някои от неактивните съставки, както и към други АСЕ-инхибитори.

Моноприл не трябва да се прилага по време на бременност и кърмене.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Рядко при болни, лекувани с АСЕ-инхибитори, включително фозиноприл, може да се появи оток, обхващащ крайниците, лицето, клепачите, устните, езика, гърлото или ларинкса. Това е потенциално опасно състояние, което налага незабавно прекратяване на лечението с Моноприл. Поради това, ако получите оток, веднага се обърнете за съвет към лекуващия лекар. След такава реакция никога вече не трябва да употребявате АСЕ-инхибитори.Ако сте подложени на десенсибилизиращи процедури (намаляване на чувствителността Ви към алергени), информирайте Вашия лекар за това. Необходимо е голямо внимание при лечение с Моноприл, поради опасност от животозастрашаващи алергични реакции.Употребата на Моноприл може да доведе до хипотония (прекомерно понижаване на кръвното налягане). Това е по-вероятно да настъпи в началото на лечението и при болни, лекувани с диуретици и/или с ограничаване на солта в диетата, или при пациенти на бъбречна диализа. При пациенти със застойна сърдечна недостатъчност, с или без бъбречна недостатъчност, лечението с АСЕ-инхибитор може да причини силно изразена хипотония. При тези болни лечението с Моноприл трябва да започне под строг лекарски контрол; да се следи стриктно през първите 2 седмици от лечението и когато дозата на фозиноприл или диуретика се увеличава.Ако получите жълтеница докато вземате Моноприл, трябва да го спрете и веднага да се консултирате с лекуващия лекар.АСЕ-инхибиторите могат да засилят хипотензивния ефект на анестетиците и аналгетиците (обезболяващи лекарства). Поради това ако влезете в болница, уведомете медицинския персонал, че вземате Моноприл. Преди операция анестезиологът трябва да знае, че се лекувате с Моноприл. При болни на хемодиализа, които се лекуват с АСЕ-инхибитори, не трябва да се използват диализни мембрани с висока пропускливост, поради опасност от тежки алергични реакции. При такива пациенти трябва с внимание да се използват различни типове диализни мембрани или различен клас на лекарства. Когато се използват по време на второто и третото тримесечие на бременността, АСЕ-инхибиторите могат да увредят или да причинят дори смърт на развиващия се плод. Когато се открие бременността, трябва да се спре приемането на Моноприл колкото е възможно по-рано.Фозиноприл се открива в кърмата. Поради потенциалната опасност от сериозни нежелани реакции у кърмачето, трябва да се вземе решение дали да се спре кърменето или лечението с Моноприл, като се вземе предвид състоянието на майката и нуждата от това лечение.Безопасността и ефективността на Моноприл при деца не са установени. Моноприл съдържа лактоза. Не го употребявайте, ако имате непоносимост към лактозата.

МОЖЕ ЛИ МОНОПРИЛ ДА СЕ УПОТРЕБЯВА С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА?

Лекуващият лекар ще Ви каже какви лекарства можете да използвате едновременно с Моноприл. Той трябва да е информиран за всички лекарства, които вземате в момента или сте вземали наскоро, включително и такива, които сте си купили сами.

Кои лекарства повлияват действието на Моноприл?

Антиацидните средства (лекарства, които намаляват стомашната киселинност) могат да нарушат абсорбцията на Моноприл. Поради това, ако се налага 3 едновременното прилагане на тези лекарства, те трябва да се приемат през интервал най-малко от 2 часа.Има съобщения, че нестероидните противовъзпалителни средства (напр. индометацин, аспирин и др.) могат да намалят ефекта на АСЕ-инхибиторите. Болни, получаващи диуретици, особено тези, на които такова лечение е предписано отскоро, както и пациенти със силно ограничаване на солта в диетата или са на диализа, могат да получат рязко и стръмно спадане на кръвното налягане, най-често в първите часове след началната доза на Моноприл.

Действието на кои други лекарства може да се повлияе от Моноприл?

Има съобщения за увеличени серумни нива на лития и риск от литиева токсичност при едновременна употреба на АСЕ-инхибитори с литий. Поради това едновременното използване на Моноприл и литий трябва да става предпазливо. Моноприл може да засили понижаването на кръвното налягане, предизвикано при приложението на анестетици (упойващи вещества) и аналгетици (обезболяващи средства)

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМА МОНОПРИЛ?

Дозата и продължителността на лечението се определят от лекуващия лекар. Дозировката трябва да бъде индивидуална за всеки пациент. Лекарят ще следи развитието на заболяването и ще назначи дозата, която най-добре съответства на Вашето състояние. Спазвайте точно указанията му.Препоръчваната начална доза Моноприл е 10 мг веднъж дневно. Дозата се коригира в зависимост от отговора на кръвното налягане. Тя може постепенно да се повиши до 40 мг веднъж дневно. Ако кръвното налягане не може да се контролира добре със самостоятелното приложение на Моноприл, лекарят може да назначи и диуретици.Ако Моноприл се прилага при болни,-получавали вече диуретици, лечението се провежда под строг лекарски контрол за няколко часа, докато кръвното налягане се стабилизира.Ако преди това сте вземали някакво друго лекарство за понижаване на кръвното налягане, възможно е лекарят да реши да спре предхождащото лечение за няколко дни преди началото на лечението с Моноприл.Не е необходимо намаление на дозата при болни с увредена бъбречна или чернодробна функция или при пациенти в напреднала възраст. Опитайте се да вземате лекарството по едно и също време всеки ден. Ако забравите да вземете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако е почти време за следващата доза, вземете я както обикновено, като пропуснете дозата, която сте забравили. Не вземайте две дози едновременно.Не спирайте приема на таблетките, дори ако се чувствате добре, освен ако лекарят не Ви каже.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Както при всички лекарства, и при Моноприл понякога се появяват нежелани ефекти. Нежеланите реакции при болни, получаващи Моноприл, обикновено са леки и преходни както при млади, така и при болни в напреднала възраст. Най-често съобщаваните нежелани ефекти с Моноприл са световъртеж, кашлица, симптоми от горните дихателни пътища, стомашно-чревни смущения, палпитации/ гръдна болка, обриви/ сърбеж, мускуло-скелетни болки/ парестезия, умора и нарушения във вкуса.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО ВЗЕМЕТЕ ТВЪРДЕ ГОЛЯМА ДОЗА МОНОПРИЛ?

Ако случайно погълнете много повече таблетки от обичайната доза, свържете се с лекуващия си лекар или се обърнете към най-близката болница. Лечението при предозиране на Моноприл е симптоматично и поддържащо.

КАК ТРЯБВА ДА СЪХРАНЯВАТЕ МОНОПРИЛ?

Съхранявайте таблетките в опаковката, в която са купени, при температура под 30°С. Да се предпазват от влага.Не употребявайте таблетките след изтичане на срока на годност, обозначен върху опаковката.Не употребявайте това лекарство, ако забележите промяна във външния му вид. Както всички лекарства, съхранявайте таблетките на недостъпни за деца места.

ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА

Bristol-Myers Squibb Company, USA

За информация и поръчки: