+359 878 292 513

НОРМОДИПИН ТАБЛ.5 МГ.Х 30

НОРМОДИПИН ТАБЛЕТКИ 5 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: GEDEON RICHTER

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C08CA01


Описание

НОРМОДИПИН

 

Нормодипин е лекарсто отпускащо се по лекарско предписание. Нормодипин се използва в случаите на високо артериално налягане. Нормодипин е от групата лекарства на блокерите на калциевите канали.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НОРМОДИПИН ТАБЛЕТКИ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Нормодипин таблетки е лекарство от групата на така наречените блокери на калциевите канали, който се прилага за лечение на високо артериално налягане и коронарни заболявания, като например - гръдна болка със сърдечен произход (ангина пекторис). Въпреки че повишеното артериално налягане не е задължително да се прояви със симптоми, то може да бъде свързано с повишен риск за възникване на определени усложнения (напр. инсулт, миокарден инфаркт), когато не се прилага лечение с антихипертензивни средства.

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЛАГАНЕТО НА НОРМОДИПИН ТАБЛЕТКИ

Не приемайте Нормодипин таблетки

- ако имате свръхчувствителност (алергия) към активното вещество, амлодипин или към някое от помощните вещества на Нормодипин, или ако вече сте получавали алергични симптоми когато сте приемали т. нар. дихидропиридинов тип лекарства (нифедипин, фелодипин, исрадипин иДР-)

- ако сте в кардиогенен шок

- ако имате аортна стеноза (стеснение на аортната сърдечна клапа)

- ако сте бременна или кърмите

- приложението при деца не е добре проучено

Приемайте Нормодипин таблетки с повишено внимание

- ако страдате от сърдечна недостатъчност

- ако имате чернодробни заболявания

Приемане на Нормодипин таблетки с храна и напитки

Сокът от грейпфрут може да взаимодейства с амлодипин и да повиши ефекта му. Това повишение обаче е твърде слабо, за да промени значително артериалното налягане или сърдечната честота.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, Вие трябва да информирате Вашия лекар за това, тъй като по време на бременност или кърмене прилагането на лекарството не е показано.

Шофиране и работа с машини

Клиничният опит с Нормодипин показва, че е малко вероятно терапията да понижи способността на пациентите да шофират и да работят с машини.

Приемане на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или сте приемали наскоро някакви други лекарства, дори такива които са без лекарско предписание.Лекарствата приемани едновременно с Нормодипин таблетки - понякога или редовно - могат да повлияят върху ефекта на другия, поради което, едновременният прием с други лекарствени средства е позволен само със знанието на Вашия лекар.

3. КАК СЕ ПРИЕМА НОРМОДИПИН ТАБЛЕТКИ

Винаги приемайте Нормодипин точно така, както Вашият лекар Ви е предписал. Ако се съмнявате в нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.Ако лекарството не Ви е предписано от Вашия лекар, обичайната дозировка е 1 таблетка Нормодипин 5 mg веднъж дневно. Вашият лекар може да повиши дневната Ви доза до максимум 10 mg, която трябва да се приема веднъж дневно (1 таблетка Нормодипин 10 mg веднъж дневно), като ефектът на лекарството продължава 24 часа.В случаи на налично чернодробно заболяване, лекарството трябва да се приема под повишен лекарски контрол.Вие трябва да спазвате стриктно инструкциите на Вашия лекар по отношение на дозировката и продължителността на приемане на лекарството. Дозировката и продължителността на терапията се определят от Вашия лекар.По време на употребата на това лекарство се изисква редовен медицински контрол.Ако Ви се струва, че ефектът на Нормодипин е твърде силен или твърде слаб, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте приели по-голямо количество Нормодипин таблетки отколкото е необходимо:

Незабавно се консултирайте с Вашия лекар или посетете спешното отделение в най-близката болница.

Ако сте пропуснали да приемете Нормодипин таблетки:

Не приемайте двойна доза, защото така не можете да замените пропусната доза, а само можете да причините предозиране. Оставете пропуснатата доза и приемете следващата доза по обичайния дозов режим.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Нормодипин таблетки също може да причини нежелани лекарствени реакции.Най-често наблюдаваните нежелани лекарствени реакции са подуване на долните крайници (оток), умора, сомнолентност, гадене, абдоминална болка, зачервяване и виене на свят.Редки нежелани- лекарствени реакции могат да бъдат промяна в чревните навици, ставни болки, затруднения в дишането, пролиферация на венците, болки и/или увеличение на гърдите, импотентност, често уриниране, промени в настроението, мускулна болка, сърбежи, обриви, зрителни смущения и понякога кожни изменения проявяващи се със сърбежи и засягащи обширни области от кожата.Много рядко - главно в случаи на задръжка на жлъчния ток - се наблюдава пожълтяване на кожата или повишаване на чернодробните ензими.Ако изпитате някой от тези или други необичайни симптоми или оплаквания, потърсете Вашият лекар незабавно.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ НОРМОДИПИН ТАБЛЕТКИ

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Не използвайте лекарството след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката.

За информация и поръчки: