+359 878 292 513

ТРИФАС ТАБЛ.10 МГ.Х 30

ТРИФАС ТАБЛЕТКИ 10 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: BERLIN-CHEMIE

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C03CA04


Описание

ТРИФАС ТАБЛЕТКИ


1. Какво представлява Трифас 10 мг и за какво се използва

Трифас 10 мг е лекарство от групата на бримковите диуретици, което засилва образуването и отделянето на урината и понижава кръвното налягане.

Трифас 10 мг се използва за лечение и профилактика на отоци (застой на течности в тъканите) и/или изливи (събиране на течност в кухините на организма), причинени от сърдечна недостатъчност.

2. Преди да приемете Трифас 10 мг

Не приемайте Трифас 10 мг

♦ ако сте свръхчувствителен към активното вещество торасемид, към вещества с подобна структура (сулфанилурейни лекарства), както и към някоя от другите съставки на Трифас 10 мг;

♦ при бъбречна недостатъчност с неотделяне на урина (анурия);

♦ при тежко нарушена чернодробна функция със замъгляване на съзнанието (чернодробна кома или прекома);

♦ при патологично ниско кръвно налягане (хипотония);

♦ при намален обем на кръвта (хиповолемия);

♦ при ниски нива на натрий или калий в кръвта (хипонатриемия, хипокалиемия);

♦ при сериозни смущения при уриниране (напр. дължащи се на патологично уголемяване на простатата);

♦ ако кърмите.

Обърнете специално внимание при употребата на Трифас 10 мг

Тъй като засега липсва достатъчен терапевтичен опит, Трифас 10 мг трябва да се използва с повишено внимание при:

♦ подагра;

♦ наличие на пейсмейкърово действие (стимулация на сърцето) и нарушения в сърдечната проводимост (напр. синоатриален блок, 2-ра и 3-та степен атриовентрикуларен блок);

♦ патологични промени в алкално-киселинното равновесие;

♦ едновременно лечение с литий и някои антибиотици (аминогликозиди или цефалоспорини);

♦ патологични промени в кръвната картина (намален брой тромбоцити или анемия при пациенти с нарушена бъбречна функция);

♦ нарушена бъбречна функция, причинена от увреждащи бъбреците субстанции.

Деца под 12 години

Тъй като все още няма достатъчно терапевтичен опит с деца под 12 години, Трифас 10 мг не трябва да се прилага при деца.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар за всички други лекарства, които в момента или наскоро сте приемали, независимо дали са по лекарско предписание или се продават без рецепта.
Моля, имайте предвид, че тази информация може да се отнася и за лекарства, които сте приемали наскоро.

Трифас 10 мг засилва действието на други понижаващи кръвното налягане лекарства, особено на АСЕ-инхибиторите. Ако АСЕ-инхибиторите се прилагат в допълнение или веднага след прием на Трифас 10 мг, може да се очаква силно спадане на кръвното налягане.

Намалението на нивата на калия, предизвикано от Трифас 10 мг, може да доведе до почести и по-тежки нежелани ефекти от дигиталисови лекарства, прилагани по същото време.

Трифас 10 мг може да намали ефекта на лекарства, прилагани за лечение на диабет. Пробенецид (лекарство за лечение на подагра) и определени противовъзпалителни лекарства (напр. индометацин, ацетилсалицилова киселина) могат да намалят ефектите на Трифас 10 мг да засилва отделянето на урината и да понижава кръвното налягане.

При лечение с високи дози салицилати (лекарства срещу болка и ревматизъм), ефектите им върху централната нервна система могат да се усилят от Трифас 10 мг.

Трифас 10 мг, особено във високи дози, може да доведе до увеличаване на следните нежелани ефекти:

Вредните ефекти върху слуха и бъбреците от аминогликозидни антибиотици (напр. канамицин, гентамицин, тобрамицин), от продукти с цисплатин (лекарство, подтискащо клетъчния растеж за лечение на рак), както и вредните ефекти върху бъбреците на цефалоспорините (антибиотици).
Трифас 10 мг може да засили ефектите на теофилин (лекарство за лечение на астма), както и мускулнорелаксиращия ефект на кураре-подобните лекарства.

Трифас 10 мг може да засили ефектите на слабителни лекарства, както и на хормони от надбъбречната кора (минерало- и глюкокортикоиди, напр. кортизон), чрез предизвиканата загуба на калий.

При едновременно приложение на Трифас и литий може да се наблюдава увеличено ниво на литий в кръвта и вредни ефекти върху сърцето и бъбреците.
Трифас 10 мг може да понижи чувствителността на артериите към вещества, които водят до съдосвиване (напр. адреналин, норадреналин).

Едновременното приложение на холестирамин (лекарство за понижение на липидите в кръвта) може да подтисне резорбцията в стомашно - чревния тракт на Трифас 10 мг, а от тук - и ефектите му.

Бременност и кърмене

Бременност

До момента няма достатъчно клиничен опит за ефекта на Трифас 10 мг върху плода. Опитите с животни с торасемид, активното вещество на Трифас 10 мг, не показват тератогенни ефекти. Независимо от това, след приложение на високи дози от активното вещество у животни, са наблюдавани вредни ефекти у плода и майката.

Поради липса на нови данни, Трифас 10 мг може да се прилага по време на бременност само, ако лекарят прецени, че това е абсолютно наложително. В този случай може да се използва само най-ниската доза. Ето защо се консултирайте с Вашия лекар, ако планирате да забременеете или ако вече сте бременна.

Кърмене

Няма данни за преминаването на торасемид, активното вещество на Трифас 10 мг, в кърмата у животни и хора. Ето защо Трифас 10 мг не може да се прилага по време на кърмене. Ако Вашият лекар прецени, че трябва да се лекувате с Трифас 10 мг по време на кърмене, трябва да спрете кърменето.

Шофиране и работа с машини

Дори и при правилна употреба, Трифас 10 мг може да промени времето на реакция до такава степен, че да наруши способността за активно участие в уличното движение, за работа с машини и за работа без сигурна опора на краката. Това се отнася най-вече за началото на лечението, при увеличение на дозата и при промяна в лечението или при добавяне на друго лекарство, както и при едновременен прием на алкохол.

Важна информация относно някои от съставките на Трифас 10 мг

Трифас 10 мг съдържа лактоза. Ето защо, ако страдате от непоносимост към захари, консултирайте се с Вашия лекар за това преди прием на Трифас 10 мг.

3. Как да приемате Трифас 10 мг

Винаги приемайте Трифас 10 мг точно както Ви е предписал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар.

Начин на приложение:

Перорално приложение (приема се през устата).

Освен ако не е предписано друго, обичайната доза е:

Лечението започва с 5 мг торасемид дневно. За тази цел са налице таблетки с подходяща концентрация на активното вещество. Тази доза обикновено е и поддържащата доза.
Ако обичайната доза от 5 мг торасемид не е достатъчно ефективна, е показано лечение с 1 таблетка Трифас 10 мг (еквивалентно на 10 мг торасемид).

В този случай се приема по 1 таблетка Трифас 10 мг (еквивалентно на 10 мг торасемид) дневно. Ако тази доза не е достатъчно ефективна, дозата може да се увеличи до 2 таблетки Трифас 10 мг (20 мг торасемид) дневно, в зависимост от тежестта на състоянието.

Инструкция за разделяне на таблетките

Таблетките лесно могат да се разделят на две с помощта на делителната черта от едната страна и по този начин дозата може да бъде пригодена към индивидуалните нужди.

Поставете таблетката на твърда повърхност. Натиснете таблетката с двата палеца от дясно и отляво на делителната черта към твърдата повърхност. Това ще доведе до лесно разделяне на таблетката.

Пациенти с нарушена чернодробна функция

Лечението трябва да започне с внимание при пациенти с нарушена чернодробна функция, тъй като плазмените нива на торасемид могат да се повишат.

Пациенти в напреднала възраст

При пациенти в напреднала възраст не се налага промяна в препоръчителната доза.
Моля, приемете таблетката сутрин, без да я дъвчете, с течност.
Трифас 10 мг може да се приема независимо от храненето или по време на хранене.
Лекуващият лекар ще определи продължителността на лечението.
Моля, консултирайте се с Вашия лекар, ако имате чувството, че ефектът на Трифас 10 мг е прекалено силен или прекалено слаб.

Ако сте приели повече от необходимата доза Трифас 10 мг

Ако по невнимание или преднамерено сте приели повече таблетки Трифас 10 мг, това може да доведе до тежко, потенциално опасно отделяне на соли и вода, дори до нарушено съзнание, обърканост, спадане на кръвното налягане, циркулаторен колапс и стомашно - чревни оплаквания. В този случай незабавно уведомете Вашия лекар, за да предприеме необходимите мерки.

Ако сте пропуснали да приемете Трифас 10 мг

Ако сте приели по-малка доза или сте пропуснали прием на Трифас 10 мг, ефектът ще намалее. Това може да се прояви със засилване на оплакванията, напр. увеличение на теглото, увеличение на отоците и т.н.

Трябва да приемете дозата, колкото е възможно по-рано. Ако обаче остава малко време до следващия редовен прием, не трябва да се компенсира пропуснатия прием. В този случай, не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка, а продължете приема така, както е предписано.

Ако сте спрели употребата на Трифас 10 мг

Засилване на оплакванията може да се очаква и при преустановяване или при преждевременно спиране на лечението. Не прекъсвайте и не спирайте приема на Трифас 10 мг, без да се консултирате с Вашия лекар!

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Трифас 10 мг може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не се проявяват при всеки.

Нежеланите реакции, известни за Трифас 10 мг и за други бримкови диуретици, са описани по-долу.

За оценка на нежеланите реакции се приема следната честота:

Много чести: Повече от 1 на 10 лекувани пациента

Чести: По-рядко от 1 на 10, но повече от 1 на 100 лекувани пациента

Нечести: По-рядко от 1 на 100, но повече от 1 на 1000 лекувани пациента

Редки: По-рядко от 1 на 1000, но повече от 1 на 10000 лекувани пациента

Много редки: По-рядко от 1 на 10000 лекувани пациента, включително изолирани случаи

Нежелани ефекти

Метаболизъм/електролити

Чести: утежняване на нарушеното киселинно-алкално равновесие (метаболитна алкалоза); мускулни крампи (особено в началото на лечението); повишена концентрация на пикочната киселина и глюкозата в кръвта, както и на липидите в кръвта (триглицериди, холестерол); понижен калий (хипокалиемия), придружаван от диета, бедна на калий, с повръщане, диария, след злоупотреба със слабителни лекарства, както и при пациенти с хронични чернодробни заболявания. В зависимост от дозата и продължителността на лечението могат да възникнат нарушения във водно-електролитния баланс, напр. най-вече намален вътресъдов обем течности (хиповолемия), понижение на калия и/ или натрия (хипокалиемия и/или хипонатриемия).

Сърдечно-съдова система

Много редки: поради повишен вискозитет на кръвта могат да възникнат тромбоембо-лични усложнения, състояния на обърканост, ниско кръвно налягане (хипотония), както и нарушения на циркулацията и намалено кръвоснабдяване на сърдечния мускул и на сърцето. Това може да доведе например до нарушен сърдечен ритъм (аритмия), чувство за тежест и болка в гърдите (ангина пекторис), остър инфаркт на сърцето или внезапна загуба на съзнание (синкоп).

Стомашно-чревен тракт

Чести: стомашно-чревни оплаквания (напр. безапетитие, болка в стомаха, гадене, повръщане, диария, запек), особено в началото на лечението.

Много редки: засягане на задстомашната жлеза (панкреатит).

Бъбреци и отделителна система

Нечести: повишени нива на урея и креатинин в кръвта. При пациенти с обструкция на пикочоотделителните пътища може да настъпи задръжка на урина.

Черен дроб

Чести: повишение на определени чернодробни ензими (гама-ГТ).

Кожа, алергични реакции

Много редки: алергични реакции, като напр. сърбеж (пруритус), възпалителни кожни промени (екзантем), чувствителност към светлина (фоточувствителност),тежки кожни реакции.

Кръв и кръвотворна система

Много редки: понижен брой еритроцити, левкоцити и тромбоцити.

Общи

Чести: главоболие, замаяност, умора, слабост (особено в началото на лечението).

Нечести: суха уста, изтръпване и чувство на студ в крайниците (парастезии).

Много редки: зрителни нарушения, шум в ушите (тинит), намален слух.

Какво трябва да се предприеме?

Ако забележите някой от изброените симптоми, моля, уведомете Вашия лекар. Той ще прецени тежестта на симптомите и ще реши какви мерки трябва да предприеме.

Ако някоя нежелана реакция възникне внезапно или се прояви много тежко, незабавно уведомете Вашия лекар, защото при определени обстоятелства някои от нежеланите реакции може да са животозастрашаващи. Лекарят ще прецени какви мерки трябва да се предприемат и дали лечението може да продължи.

При първи признаци на свръхчувствителност, Трифас 10 мг не трябва да се прилага повторно.
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако забележите нежелани ефекти, които не са споменати в тази листовка.

5. Съхранение на Трифас 10 мг

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Трифас 10 мг след срока на годност, отбелязан върху картонената кутия и блистера.

6. Допълнителна информация

Какво съдържа Трифас 10 мг

1 таблетка съдържа 10 мг торасемид като активно вещество.

Торасемид е в стабилна полиморфна форма I.

Другите съставки са лактоза монохидрат, царевично нишесте, колоидален безводен силиций магнезиев стеарат.

Притежател на разрешението за употреба: Люксембург

Производител: Германия

За информация и поръчки: