+359 878 292 513

ЦИБАДРЕКС ТАБЛ.20/25 МГ.Х 28

Цибадрекс табл. 20/25мг. х 28

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: NOVARTIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C09BA07


Описание

ЦИБАДРЕКС


Цибадрекс спомага за редуцуране на високото кръвно налягане. Цибадрекс е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Действието на цибадрекс се изразява в отпускане на кръвоносните съдове.

1. КАКВО Е ЦИБАДРЕКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Цибадрекс принадлежи към клас лекарства, познати като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ-инхибитори), които подпомагат контролирането на кръвното налягане. Тези лекарства действат в организма, като блокират веществото, което предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Те отпускат кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Диуретиците понижават количеството на соли и вода в организма, като увеличават количеството на урината. При продължителна употреба това подпомага контролирането на кръвното налягане.

Притежател на разрешението за употреба

Novartis Pharma GmbH,

Roonstrasse 25, 90429 Nuernberg, Germany

Производители

Novartis Pharma Stein AG

Schaffhauserstrasse, CH - 4332 Stein, Switzerland

Novartis Farmaceutica S.A. Planta de Produccion

Ronda de Santa Maria 158, E-08210 Barbera del Valles, Barcelona, Spain

За какво се използва Цибадрекс?

Цибадрекс се използва за терапия на високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане повишава натоварването на сърцето и артериите. Ако продължи за дълго, може да увреди кръвоносните съдове на мозъка, сърцето и бъбреците и да стане причина за инсулт, сърдечна недостатъчност или бъбречна недостатъчност. Високото кръвно налягане повишава риска от инфаркт на миокарда. По-малко вероятно е да възникнат тези проблеми, ако кръвното налягане е добре контролирано.

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ ЦИБАДРЕКС

Можете да приемате Цибадрекс само след медицински преглед. Цибадрекс не е подходящ за всички пациенти.

Не използвайте Цибадрекс

• Ако сте алергични (свръхчувствителни) към Цибадрекс или някои от помощните вещества на Цибадрекс изброени в началито на тази листовка.

• Ако имате или сте имали необичайна или алергична реакция към други АСЕ-инхибитори, хидрохлоротиазид или други сулфонамиди;

• Ако преди сте страдали от пресипналост, подуване на лицето, устата, ръцете или стъпалата, както и от внезапни затруднения в дишането, в резултат от употреба на АСЕ-инхибитори;

• Ако имате сериозно бъбречно или чернодробно заболяване;

• Ако имате подагра (или някога сте имали подагра);

• Ако сте бременна или възнамерявате да забременеете. 

Ако смятате, че може да сте алергичен/на, потърсете Вашия лекар за съвет. Необходимо е повишено внимание с Цибадрекс и колсултация с лекар

 • Ако има заболяване на сърдечна клапа;

• Ако скоро Ви предстои операция (в това число зъбна хирургия) или спешна терапия;

• Ако имате треска, обрив и ставни болки, които е възможно да са признак на лупус еритематозус (или поява на това заболяване в миналото); 

• Ако имате диабет;

• Ако имате високи нива на холестерол в кръвта;

• Ако страдате от повръщане или диария;

• Ако Ви предстои терапия с отрова от ципокрили (отрова, използвана за тестване или лечение на алергия към ужилване от насекоми);

• Ако Ви предстои или сте на диализа.

Ако някои от изброените по-горе, се отнасят за Вас, информирайте Вашия лекар преди да започнете да приемате Cibadrex.

Прием на други лекарства

Информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или до скоро сте приемали други лекарства. Запомнете също рака и тези, които не се предписват от лекар.

Преди да започнете да приемате Цибадрекс с друго лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Може да се наложи промяна на дозата или в някои случаи да преустановяване на приема. Това важи както за лекарствата, отпускани с рецепта, така и за лекарствата без лекарско предписание, особено:

• Лекарства, използвани за понижаване на кръвното налягане;

• Литий - лекарство, използвано при лечение на психични състояния;

• Калий-съхраняващи диуретици, калий-съдържащи лекарства, калиеви добавки или заместители на сол, съдържащи калий;

• Лекарства, използвани за облекчаване на болката или възпалението, особено нестероидни противовъзпалителни средства;

• Лекарства подобни на кортизон и стероиди;

• Дигоксин (лекарство за сърце);

• Инсулин или други антидиабетни лекарства, приемани през устата;

• Холестирамин и холестипол, смоли, използвани предимно за лечение на повишени нива на липидите в кръвта.

Избягвайте употреба на алкохол, поне докато обсъдите този въпрос с Вашия лекар. Алкохолът може да понижи силно кръвното налягане и/или да повиши възможността от замайване или припадане.

Цибадрекс и пациенти в напреднала възраст

Ако сте на 65 или повече години е възможно да сте по-чувствителен/на към ефектите на Цибадрекс.  

Цибадрекс и деца

Не се препоръчва употребата на Цибадрекс при деца.

Бременни жени.

Не приемайте Цибадрекс, ако сте бременна. АСЕ-инхибиторите (включително Цибадрекс), приети по време на бременността, могат да предизвикат сериозни увреждания на плода . Ето защо е необходимо незабавно да информирате Вашия лекар, ако смятате, че сте бременна.

Вашият лекар ще обсъди с Вас възможните рискове от приема на Цибадрекс по време на бременност.

Кърмещи майки

Цибадрекс преминава в майчиното мляко. Диуретичният компонент на Цибадрекс може да намали количеството на кърмата. Информирайте Вашия лекар, в случай, че кърмите.

Шофиране и работа с машини

Както много други лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, Цибадрекс може да причини замаяност и да повлияе на Вашата концентрация. Ето защо, преди да шофирате или да работите с машини, или да извършвате други действия, изискващи повишена концентрация, трябва да знаете как Ви действа Цибадрекс.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЦИБАДРЕКС?

Следвайте внимателно инструкциите на Вашия лекар. Не приемайте повече от препоръчаната доза.
Приемайте Вашето лекарство, точно както Ви е обяснил Вашият лекар или фармацевт. Не променяйте дозата и не спирайте терапията без изрични указания от Вашия лекар.

Пациентите, които имат високо кръвно налягане често не забелязват признаците на този проблем. Много оттях се чувстват нормално.

Запомнете, че това лекарство няма да излекува високото Ви кръвно налягане, въпреки че то може да подпомогне неговия контрол. Ето защо е необходимо да продължите да го приемате както Ви е предписано, ако искате да понижите кръвното си налягане и да го задържите ниско.

Какво количество трябва да приемете?

Лечението започва с най-малката доза, която след това постепенно се повишава. В някои случаи, ако вече приемате някое от лекарствените вещества на Цибадрекс или и двете, е възможно Вашият лекар да промени Вашате терапия с най-подходящата за Вас доза Цибадрекс. Вашият лекар ще Ви предпише най-ниската доза подходяща за Вас, която трябва да приемате веднъж дневно. В някои случаи, лекарят може да Ви назначи най-високата доза, разделена на два приема дневно.

През определен интервал от време, може да се наложи да бъдат измервани нивата на калий или други минерали в кръвта Ви, особено, ако сте на възраст над 65 години, ако имате определени сърдечносъдови, чернодробни или бъбречни заболявания, или ако приемате калиеви добавки. Вашият лекар ще Ви посъветва за това.

Вашият лекар ще Ви каже точно колко таблетки Цибадрекс да приемете. 

В зависимост от това как се повлиявате от лечението, Вашият лекар може да предложи по-висока или по-ниска доза.

Кога и как да приемате Цибадрекс?

Препоръчва се да приемате Вашето лекарство по едно и също време всяка сутрин. Можете да приемате Цибадрекс преди, по време и след хранене.

Ако пропуснете да приемете Цибадрекс?

Ако пропуснете един прием на обичайната доза, вземете я веднага щом се сетите. Ако почти е станало време за следващата доза, пропуснете забравената доза и вземете направо следващата доза в обичайното за това време.

Ако приемете повече Цибадрекс отколкото е необходимо?

Свържете се с Вашия лекар, колкото се може по-скоро, ако забележите някой от следните симптоми:

• Силна замаяност и/или припадъци;

• Силно гадене, повръщане или диария, които не отшумяват;

• Необичайна умора, слабост или мускулни крампи;

• Неправилен пулс.

Ако по невнимание сте приели прекалено много таблетки Цибадрекс, информирайте Вашият лекар незабавно. Може да се нуждаете от лекарско наблюдение.

Какво трябва да знаете докато приемате Цибадрекс?

За Вашия лекар е важно да следи Вашето заболяване чрез редовни прегледи, за да се увери, че лекарството действа по необходимия начин.

Веднага се свържете с Вашия лекар, ако възникне силен стомашен дискомфорт, особено гадене, повръщане, диария, които не отшумяват. Тези състояния може да предизвикат усилена загуба на течности от организма и да доведат до понижение в кръвното налягане.

По време на физическа активност или в горещо време е възможно също така да възникнат замаяност или припадъци. Усиленото изпотяване може да причини значителна загуба на вода и да причини силно понижение на кръвното налягане. Бъдете внимателни при физически упражнения или в горещо време.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Цибадрекс може да има някои нежелани лекарствени реакции при определени хора.

Както всички лекарства Цибадрекс може да причини нежелани лекарствени реакции освен благотворния ефект, който оказва. Въпреки, че не всички нежелани лекарствени реакции са чести, в случай, че възникнат, може да изискват лекарско наблюдение.

Уведомете Вашия лекар незабавно, ако възникне някое от следните състояния:

Рядко:

Подуване на лицето, очите, устните или езика, или проблеми при прелъщането или дишането (внезапно).  

Уведомете Вашия лекар колкото се може по-скоро, ако възникне някое от следните състояния:

Често 

Замаяност (особено през първите няколко дни на лечение).

Рядко

Възпалено гърло, треска и студени тръпки (признак на нарушение от страна на кръвта); жълтеница; коремна болка и гадене, треска (признак на панкреатит); скованост или треперене на ръцете, стъпалата или устните; кожен обрив с/без сърбеж; болки в гърдите; кожни реакции (напр. мехури), понякога болезнени; хемолитична анемия.

Много от нежеланите лекарствени реакции ще отшумят без да се налага да преустановявате терапията. Информирайте Вашия лекар, ако някое от следните състояния продължи по-дълго или е смущаващо:

Често

Кашлица (суха, продължителна, главно през нощта), стомашен дискомфорт, ускорен пулс, зачервяване, подобни на грип симптоми, главоболие, често уриниране.чувствителност към слънчева светлина, загуба на апетит, затруднена ерекция.

Рядко 

Диария, гадене, нервност, проблеми със съня, загуба на вкуса, шум в ушите, ставни болки, мускулни болки.

Ако забележите други ефекти, които не са изброени в тази листовка, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

5.СЪХРАНЕНИЕ НА ЦИБАДРЕКС

Съхранявайте при температура по-ниска от 30°, далече от директна слънчева светлина и влага.
Съхранявайте лекарството на недостъпно за деца място, тъй като то може да им навреди.
Не използвайте Цибадрекс след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

За допълнителна информация относно Цибадрекс се обръщайте към представителя на притежателя на разрешението за употреба в България:

Novartis Pharma Services inc., Бизнес Парк София, сграда 11А, ет. 1, Младост 4 София 1715 Тел: (02)976  

 

За информация и поръчки: