+359 878 292 513

ТРАНСМЕТИЛ ТАБЛ. 500 МГ.Х 10

ТРАНСМЕТИЛ ТАБЛЕТКИ 500 МГ Х 10

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: Abbott

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: A16AA02


Описание

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТРАНСМЕТИЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Вашето лекарство се казва Трансметил. Активната му съставка нормално се среща в редица органи и тъкани на човешкия организъм и играе важна роля в множество биологични процеси. В черния дроб адеметионин поддържа механизмите, предотвратяващи появата на холестазата (задържане на жлъчен сок). При чернодробна цироза е установено значително понижение на адеметионина в черния дроб, което от своя страна крие риск от появата на жлъчен застой. Прилагането на адеметионин при пациен­ти с цироза води до възстановяване на неговото количество и съответно предотвратява застоя на жлъчка (жлъчен сок).

Трансметил се прилага за лечение на жлъчен застой в черния дроб при пациенти с прециротично със­тояние и цироза.

Този лекарствен продукт се прилага и за лечение на жлъчен застой в черния дроб по време на бремен­ност.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТРАНСМЕТИЛ

Вие не трябва да приемате този лекарствен продукт, ако имате свръхчувствителност към активно­то вещество (адеметионин) или към някое от помощните вещества в състава на таблетката.

Обърнете специално внимание при употребата на Трансметил

При прециротични и циротични състояния с повишени нива на амоняк в кръвта, лечението трябва да се осъществява под наблюдението на лекар при извършването на определени изследвания. Стомашно-устойчивите таблетки трябва да се изваждат от блистера непосредствено преди употреба. Те не трябва да се дъвчат, а да се глътнат цели. За по-добро усвояване на активното вещество в Трансметил и постигането на по-голям ефект от лечението, таблетките трябва да се приемат преди и след хранене. Ако таблетките се оцветят в друг цвят, различен от бял, което може да се дължи на микроскопично нарушаване целостта на блистера (покриващото фолио), цялата опаковка трябва да бъде върната и заменена с друга.

При някои пациенти може да се появи замайване при приложението на адеметионин. Пациентите трябва да бъдат съветвани да не шофират и работят с машини по време на лечението докато не се уверят, че продуктът не повлиява тяхната способност да извършват тези активности.

Прием на друри лекарства

Няма данни за взаимодействието на Трансметил с други лекарства. Въпреки това, моля, информирай­те Вашия лекар ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпус­кани без рецепта.

Препоръчва се повишено внимание при комбинирано приемане на адеметионин със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSК1), трицикпични антидепресанти (като кломипрамин) и лекарства, отпускани без рецепта, съдържащи триптофан.

Бременност и кърмене

Приложението на високи дози адеметионин при жени в последните три месеца на бременността не е довело до нежелани реакции. Препоръчва се продуктът да се прилага в първите три месеца на бре­менността само ако е това е абсолютно необходимо.

Адеметионин трябва да се прилага в периода на кърменето само ако потенциалната полза за майката надвишава риска за новороденото.

Шофиране и работа с машини

При някои пациенти може да се появи замайване при приложението на адеметионин. Пациентите тряб­ва да бъдат съветвани да не шофират и работят с машини по време на лечението докато не се уверят, че продуктът не повлиява тяхната способност да извършват тези активности.

3. КАК СЕ ПРИЛАГА ТРАНСМЕТИЛ

Винаги приемайте Трансметил точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо попи­тайте Вашия лекар или фармацевт.
Лечението може да започне с приложение на инжекционната форма и пероралната форма и да про­дължи с пероралната форма на продукта.

Адеметионин таблетки се предлагат по 500 мг. Те трябва да се поглъщат цели без да се дъвчат.
За по-добро усвояване на активното вещество и пълен лечебен ефект, адеметионин таблетки не трябва да се приема с храна.

Таблетките трябва да бъдат извадени от блистера непосредствено преди употреба. Ако таблетките са с друг цвят, различен от бял (поради наличието на пробиви в алуминиевата обвивка), не се препоръчва приемането им.

Жлъчен застой в черния дроб

Препоръчваната дневна доза за облекчаване на признаците на застоя и хроничното чернодробно забо­ляване, независимо от причината, е 500-1000 мг при интравенозно и/или мускулно приложение и 1000-1500 мг при прием през устата.

  • Начално лечение - 1 до 2 флакона дневно (екв. на 500-1000 мг дневно) интравенозно или мускулно за 2 седмици.
  • Поддържащо лечение - 1000-1500 мг дневно, приети през устата.

Пациенти в напреднала възраст

Изборът на доза при възрастен пациент трябва да става внимателно, като обикновено трябва да се започне от ниските дози с оглед на по-голямата честота на понижаване на чернодробната, бъбречната или сърдечната функции, съпътстващо заболяване или друга терапия.

Деца

Не са установени ефективността и безопасността на адеметионин при деца.

Чернодробно увреждане

Няма разлика при здрави лица и пациенти с хронични чернодробни заболявания са подобни.

Бъбречно увреждане

Не са провеждани изследвания при пациенти с бъбречно увреждане. По тази причина се препоръчва
приложението на продукта да става с повишено внимание.

Ако сте приели повече от необходимата доза Трансметил

Няма данни за предозиране с този лекарствен продукт.

Ако сте пропуснали да приемете доза Трансметил

Приемете пропусната доза веднага щом се сетите и след това преминете към нормалния режим на лече­ние. Ако наближава времето за прием на следващата доза, пропуснете забравената. Не приемайте двой­на доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този лекарствен продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както при всички лекарства и при прием на Адеметионин е възможно да се появат нежелани лекарст­вени реакции. Посочената таблица включва реакциите, наблюдавани при клинични проучвания на про­дукта.

 Класификация                            Нежелана реакция

Инфекции и инфестации  Инфекции на пикочните пътища 
Психични нарушения  Объркване
Безсъние 
Нарушения на нервната система 

Замайване

Главоболие

Мравучкания

Сърдечни нарушения  Сърдечно-съдови нарушения 
Съдови нарушения

Горещи вълни

Повърхностен флебит

Стомашно-чревни нарушения 

Раздуване на червата

Коремна болка

Диария

Киселини

Възпаление на лигавицата на хранопровода

Газове в червата

Болка

Кървене от стомашно-чревния тракт

Гадене

Повръщане

Жлъчно-чернодробни нарушения 

Жлъчна колика

Чернодробна цироза

Нарушения на кожата и подкожната тъкан

Кожни промени (Повишено потене)

Упорит сърбеж

Кожни реакции

Мускуло-скелетни и -нарушения на съединителната тъкан  Ставни болка
Мускулни спазми  
Общи нарушения и реакции на мястото на приложение 

Отслабване

Тръпки

Грипоподобно заболяване 

Периферни отоци

Повишена температура

Неразположение

   
   

 

Реакции, наблюдавани след излизането на продукта на пазара:

Нарушения на имунната система - Тежка алергична реакция, която причинява затруднение на дишането или замайване (анафилактична реакция).

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ТРАНСМЕТИЛ

  • Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
  • Този лекарствен продукт не трябва да се съхранва при температура над 25 °С.
  • Трансметил не трябва да бъде използван след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Трансметил

  • Активното вещество е адеметионин. Всяка стомашно-устойчива таблетка съдържа 949 мг адеметионин (ademetionine), което отговаря на 500 мг йонно вещество.
  • Другите съставки са: микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, полиетиленгликол 6000, полиме-такрилати, полисорбати, силициев диоксид, емулсиран силикон, натриев нишестен гликолат.

Как изглежда Трансметил и какво съдържа опаковката

Стомашно устойчивите таблетки са бели на цвят.
Всяка кутия съдържа 1 блистер (алуминий/алуминий) с 10 стомашно-устойчиви таблетки.

Производител: Германия

За информация и поръчки: