+359 878 292 513

ЦЕДАКС СУСП.36 МГ.30 МЛ.

ЦЕДАКС СУСПЕНЗИЯ 36 МГ 30 МЛ

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: MERCK

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

ЦЕДАКС СУСПЕНЗИЯ


Цедакс е лекарство отпускащо се по лекарско преписание. Цедакс е антибиотик. Цедакс се използва за лекуване на инфекции.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЦЕДАКС ПРАХ ЗА ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Цедакс е полусинтетичен антибиотик от групата на цефалоспорините. Цедакс се прилага за лечение на инфекции на горните и долните дихателни пътища, ухото и пикочните пътища, причинени от чувствителни към цефтибутен микроорганизми.

Седакс прах за перорална суспенция може да се прилага при възрастни и деца над 6-месечна възраст, според назначението на лекуващия лекар.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЦЕДАКС ПРАХ ЗА ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ

Не приемайте Цедакс

- ако сте алергични към цефтибутен или към някоя от останалите съставки на Цедакс

- ако сте алергични към който и да е друг антибиотик от групата на пеницилините или цефалоспорините

- преди да започнете приема на Седакс се консултирайте с вашия лекар, ако сте бременна или кърмите

Обърнете специално внимание при употребата на Цедакс

- ако развиете алергична реакция, незабавно потърсете лекарска помощ

- ако бъбречната ви функция е влошена, вашият лека може да ви предпише по-ниска доза Цедакс и в хода на лечението ви да следи функцията на бъбреците ви

- ако страдате от смущения на стомашно-чревния тракт и по-специално хроничен колит, или се появи тежка диария или повръщане, незабавно съобщете на вашия лекар

- ако вашият лекар е казал, че вие или детето, за което се грижите, има непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да започнете приема на Цедакс прах за перорална суспензия.

Прием на други лекарства

Няма съобщения за значими взаимодействия на Седакс с други лекарства.

Правени са проучвания за взаимодействието на Седакс с всеки един от следните продукти: алуминиево-магнезиев хидроксид, ранитидин и еднократна интравенозна доза теофилин.

Не са установени значими лекарствени взаимодействия. Не е известно въздействието на Седакс върху плазмените нива и фармакокинетиката на перорално приетия теофилин.

Цефалоспорините могат да понижат протромбиновата активност и да доведат до удължаване на протромбиновото време при пациенти на лечение с перорални антикоагуланти, при които е постигнато стабилизиране на коагулационните показатели. При рисковите пациенти трябва да се следи протромбиновото време или INR, като при нужда да се прилага витамин К.

Бременност и кърмене

Бременност

Поради липсата на клиничен опит с приложението на цефтибутен по време на бременност, лекарствения продукт трябва да се прилага само ако е наложително, под пряк лекарски контрол.

Кърмене

Доказано е, че цефтибутен преминава в минимални количества в майчиното мляко. При кърмене трябва да се оценява потенциалният риск.

Употреба при деца

Безопасността и ефикасността на Седакс при кърмачета под 6-месечна възраст не е установена.

За всички пациенти

При пациенти с тежка бъбречна недостатъчност или пациенти на хемодиализа, може да се налага корекция на дозата. Пациентите, при които се прави диализа 2-3 пъти седмично, трябва да бъдат под строг контрол и се препоръчва прием на 400 мг Седакс непосредствено след всяка диализа.

При пациенти с креатининов клирънс 30-49 мл/мин дневната доза трябва да се намали наполовина. При още по-нисък креатининов клирънс е необходима допълнителна корекция на дозата.

Продължителното лечение с широкоспектърни антибиотици като цефтибутен може да предизвика нарушение на чревната флора и поява на тежка диария, обезводняване и/или псевдомембранозен колит. Ако при Вас се развие диария, консултирайте се с вашия лекуващ лекар. Леките форми на псевдомембранозен колит обикновено се овладяват при спиране на антибиотичното лечение, но може да се наложи допълнителна лекарска намеса.

Шофиране и работа с машини

Седакс не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Седакс

Това лекарство съдържа захароза. Ако вашия лекар е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

КАК ДА ПРИЕМАТЕ СЕДАКС

Винаги приемайте Седакс точно както Ви е казал вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте лекаря си.

Обичайната дозировка е:

Деца на възраст над 6 месеца:

Инфекции на долните дихателни пътища без усложнения:  9,0 мг/кг еднократно дневно

Инфекции на горните дихателни пътища: 9,0 мг/кг еднократно дневно

Инфекции на пикочните пътища: 9,0 мг/кг еднократно дневно

Максималната дневна доза при деца не трябва да надвишава 40 мг.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Чести - гадене, диария, главоболие

Нечести - затруднено храносмилане, гастрит, повръщане, болка в корема

Редки - диария в резултат на свръхрастеж на бактерията Clostridium difficile; понижени нива на хемоглобина в кръвта, намален брой на белите кръвни клетки, еозинофилия, тромбоцитоза, преходно повишаване на стойностите на някои чернодробни функционални тестове /АЛАТР АСАТ ЛДХ/

Много редки: гърчове

Освен гореизброените нежелани реакции, при пациентите, лекувани със Седакс, са наблюдавани нежелани реакции, за които е известно, че са свързани с прием на лекарствени продукти от групата на цефалоспорините:

инфекции и инфестации: развитие на допълнителна, втора ифекция при наличие на неизлекувана такава /суперинфекции/

нарушения на имунната система: алергични реакции, включително и анафилактична /тежка алергична реакция, която причинява затруднение в дишането или замайване/, бронхоспазъм, затруднено дишане /диспнея/, уртикария, повишена светолочувствителност, сърбеж, тежки, животозастрашаващи състояния като ангионевротичен оток, синдром на Стивънс-Джонсън, еритема мултиформе, токсична епидермална некролиза.

- стомашно-чревни нарушения: тежка диария, възпаления на дебелото черво, които причиняват болки в корема и диария/запек - антибиотичен колит, включително и псевдомембранозен колит

нарушения на кръвта и лимфната система: промени в стойностите на някои лабораторни изследвания на кървенето и кръвосъсирването.

При приложение на цефалоспорини има съобщения за развитие на апластична анемия - силно намаляване на броя на кръвните клетки, което води до слабост, поява на синини или увеличена вероятност от възникване на инфекция, хемолитична анемия - намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледност или пожълтяване на кожата, слабост или задух, кръвоизливи, бъбречни нарушения, повишаване на жлъчния пигмент билирубин, позитивиране на директния тест на Coombs, излъчване на глюкоза и ацетон в урината, потискане растежа на кръвни клетки в костния мозъм.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други неописани в тази листавка нежелани реакции, моля уведомете вашия лекар.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

- Активното вещество е:цефтибутен

- Другите съставки са: полисорбат 80, симетикон, ксантанова гума, силициев диоксид, титанов диоксид, натриев бензоат /Е211/, аромат на череша /естествен и изкуствен/, захароза.

 При отваряне на флакона може да усетите мирис на сяра, което не означава, че качеството на продукта е влошено. След приготвяне на суспензията мирисът на сяра изчезва.

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СУСПЕНЗИЯТА

Приготвена според указанията на производителя, Седакс суспензия съдържа 36 мг/мл цефтибутен /180 мг/5 мл/.

Разклатете добре бутилката, преди да добавите вода, за да улесните разтварянето на праха. Напълнете приложената мерителна чашка с вода до обозначената линия. Добавете половината от водата в бутилката, затворете я, обърнете я с дъното нагоре и хубаво разклатете. След това добавете в бутилката и останалото количество вода и отново разклатете енергично. След разтваряне пероралната суспензия се съхранява до 14 дни в хладилник. Преди всеки прием суспензията трябва добре да се разклати.

След приготвяне на суспензията:

1. Отстранете червената защитна капачка на спринцовката.

2. Поставете дозиращата спринцовка в бутилката.

3. Изтеглете от суспензията, като дърпате само разграфеното бутало, докато то стигне чертата, съответстваща на теглото на детето.

За информация и поръчки: